»

Windows 10 morda z novim brskalnikom po imenu "Spartan"

Microsoft News - Microsoft je za konec januarja napovedal poseben medijski dogodek za prikaz novih funkcionalnosti v prihajočih Oknih 10, in v zvezi s tem je pravkar pricurljalo nekaj zanimivih novic v zvezi z njihovimi načrti z brskalnikom.

Po prvotnih napovedih naj bi IE 12 vključeval zgolj manjši remont z bolj chrome-u podobnim vmesnikom in dodano podporo za razširitve, a kot se zdaj govori, naj bi razvijna ekipa že pred časom odcepila (angl. fork) kodo njihovega...

36 komentarjev

Firefox z novimi orodji za razvijalce

Mozilla.org - Novi Firefox za Windows, Mac in Linux prinaša tihe nadgradnje in odnaša gumb Naprej (Forward), ko ga ni mogoče klikniti. Razširitve so odslej privzeto združljive in ne delujejo samo v primeru, če je tako navedel razvijalec v specifikaciji.

Različica 10 prinaša prve konkretnejše rezultate med razvojnimi orodji. Pregledovalnik HTML omogoča ogled strukture in postavitve strani, pregledovalnik sloga pa ogled in tudi urejanje CSS. Beležnica zdaj uporablja kodo urejevalnika Orion Eclipse, ki omogoča lažje sestavljanje programov v JavaScriptu. Več v videu, še več pa v Beti, Aurori in Nightlyju.


Novi Firefox uvaja tudi Mozillin celozaslonski API za spletne strani, aplikacije in igre, ki ga na srečo že prevzemajo tudi drugi brskalniki....

19 komentarjev

Microsoft prevzema Canesto

CNet - Microsoft je napovedal, da bodo prevzeli podjetje Canesta. Leta 1999 ustanovljeno podjetje se ukvarja z razvojem 3D-senzorjev z enim čipom CMOS, ki se uporabljajo za krmiljenje naprav, medtem ko se s sámo izdelavo ne ukvarjajo. Tak primer je kamera, ki zaznava 3D-sliko, na primer človeka pred prenosnikom, televizorjem ali konzolo, in mu omogoča krmiljenje z grimasami ali gestikuliranjem.

Doslej je Canesta podpisala pogodbo o sodelovanju s Hitachijem, ki naj bi mu tehnologijo prenesli na televizorje, in Sonyjem, kjer so deli tehnologije uporabljeni v EyeToyu za PlayStation. Microsoftov Kinect (nekdanji Natal) uporablja podobne metode, zato ni presenetljivo, da je Microsoft napovedal prevzem podjetja Canesta. Finančnih podrobnosti še...

11 komentarjev

Nemčija: Odrecite se IE (vsaj začasno)

Heise - Nemški Zvezni urad za varnost in informacijsko tehnologijo (BSI) je uradno odsvetoval uporabo Internet Explorerja. K tej potezi jih je vzpodbudil nedavni vdor iz Kitajske, pri katerem so napadalci izkoristili do tedaj neodkrito luknjo v Internet Explorerju za napad na Google in druga zahodna podjetja.

BSI piše, da so prizadete verzije IE6, IE7 in IE8 v Windows XP, Visti in Sedmici. Popravka za zdaj še ni na voljo in ker tudi poganjanje IE-ja v varnem načinu in izključitev Acitve Scripting nevarnosti popolnoma ne odvrne, BSI priporoča uporabo alternativnih brskalnikov.

Kaj točno je šlo narobe, si lahko preberete v McAfeejevi analizi. Naslednji paket popravkov bo Microsoft izdal 9. februarja, tako da imajo hekerji še dosti časa za izrabo pomanjkljivosti.

Pa pri nas?

105 komentarjev

Google odgovarja Microsoftu

ComputerWorld - Prolog: Google izda vtičnik Chrome Frame, ki Internet Explorer od verzije 6 naprej opremi z Googlovim pogonom, kar omogoči pravilen prikaz strani, ki uporabljajo v Internet Explorerju nepodprte dele standarda HTML5. Prvo dejanje: Microsoft se na izid odzove s priporočilom, da uporabniki Googlov vtičnik ignorirajo, saj da poveča število ranljivosti v brskalniku.

V drugem dejanju na oder spet stopi Google. Ta pravi, da je resnica obratna in da Chromov dodatek dejansko poskrbi, da je IE varnejši. Brskanje z njim namreč uporabnikom omogoči dostop do močnih filtrov proti ribarjenju in malwaru ter tehnologijo sandbox, ki jih IE6 nima. IE7 in IE8 slednjo sicer podpirata, vendar le v Visti in Windows 7, ne pa na Windows XP. Poleg tega pa naj bi se vtičnik samodejno posodabljal, ne da bi uporabnik to sploh opazil. Na potezi je Microsoft.

18 komentarjev

Internet Explorer 8 izpodriva zgolj sedmico

ComputerWorld - Pred dobrim tednom dni je izšel Internet Explorer 8, s katerim je Microsoft odločen vrniti svoj brskalnik na stara pota. Glavno vprašanje je bilo, kako se bo odrezal pri uporabnikih. Bodo z njim zamenjali IE7 ali morda celo kakšen konkurenčen izdelek. Prve odgovore že imamo.

Podjetji, ki analizirata trg, Net Applications in Aliso Viejo sta ugotovili, da se je IE8 krepil skoraj izključno na račun svojega predhodnika. Prejšnji teden je njegov delež znašal 2,55 odstotka, kar je skoraj točno toliko, kolikor je IE7 izgubil (2,4 odstotka). Medtem se še starejši IE6 ni kaj bistveno premaknil z 18,85-odstotnega deleža v februarju na 18,28-odstotnega. Konkurentje so lahko za zdaj mirni, saj Firefox in Safari nista izgubila ničesar. Prvi je celo malenkostno pridobil.

20 komentarjev

Microsoftov primerjalnik brskalnikov

Slashdot - Pred kratkim je Microsoft napovedal nov izdelek z imenom Expression Web SuperPreview, ki naj bi razvijalcem spletnih strani prihranil marsikakšen siv las. Ti morajo pri pisanju spletne strani paziti, da bo ta prikazana neporušeno v vseh popularnejših brskalnikih, kar vzame kar dosti časa. Z novim orodje pa jim želi Microsoft priti naproti, saj bo z njim moč hkrati pogledati izgled strani v vseh nameščenih brskalnikih na računalniku in v več različicah IE-ja (in rezultate celo položite drug na drugega). Trenutna beta verzija, ki je na voljo za prenos, sicer podpira le IE6 z IE7 ali IE8, medtem ko...

71 komentarjev

Izšel Internet Explorer 8

Microsoft - Po več kot dveh letih razvoja je Microsoft včeraj končno izdal novo verzijo svojega brskalnika. Že osma inkarnacija Internet Explorerja je na voljo za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Server 2003 in Server 2008 ter ob izidu govori 25 jezikov, slovensko žal še ne. IE8 bo vključen tudi v končno verzijo Windows 7, ko bo ta izšla, v kandidate za izid pa najverjetneje ne. Namestitev na navedene operacijske sisteme je za zdaj treba sprožiti ročno, medtem ko bodo avtomatsko posodobitev prek Windows Update omogočili kasneje.

Pomembneje od teh obrobnih opazkov pa je, kar se skriva pod pokrovom. Microsoft in Mozilla sta ogorčeno tekmovala, kdo bo prvi predstavil končno kodo nove verzije brskalnika, glavno vprašanje pa je, ali je IE8 dovolj dober, da bo uporabnike prejšnjih verzij prepričal v nadgradnjo in ne v prestop h konkurenci.

Prvi vtisi so vzpodbudni. Microsoft je poskrbel za boljše upravljanje z zavihki (na primer če neka spletna stran sesuje brskalnik, je moč zapreti zgolj...

73 komentarjev

Gmail si je vzel dve uri počitka

CNet - Pri znanem slovenskem ponudniku brezplačnih e-poštnih predalov smo sicer na občasne krajše in daljše prekinitve delovanja že navajeni, včeraj pa so jo tehniški škrati zagodli celo velikemu Googlu. Okrog 10.30 po srednjeevropskem času je postal nedosegljiv, med žive pa se je vrnil približno dve uri in pol kasneje. Točnega obsega izpada niso razkrili, a naj bi bilo prizadetih mnogo uporabnikov, so zapisali. Prav tako niso povedali, kaj je šlo narobe, pravijo pa, da njihovi inženirji raziskujejo zaplet.

Zadnji večji izpadi Googlovih storitev so se zgodili...

29 komentarjev

Novo orodje za analizo Javine kode

News Forge - IBM se čedalje močneje oprijema Jave, kar je razumljivo tudi zato, ker ji preti .Net podjetja iz Redmonda, ki je IBM-u že pred dolgimi leti povzročilo nemalo škode. A nikakor ne bi mogli reči, da se Veliki Modri z novim orodjem za strukturno analizo javanskih programov želi v prvi meri maščevati Microsoftu, saj orodje za začetek teče le v okolju Windows. Structural Analysis Java tool je pripomoček za razvoj aplikacij, napisanih v Javi, ki razvijalcem pomaga odpravljati programske napake. Poglavitni namen orodja je preverjanje ustreznosti in odvisnosti programskih paketov, razredov in vmesnikov, ki jih aplikacije uporabljajo. Izvirna novica.

0 komentarjev