»

Raziskava: DRM povečuje stopnjo piratstva glasbe

TorrentFreak - Raziskovalci z Univerz Duke in Rice so ugotovili, da DRM škoduje prodaji glasbi in dejansko znižuje dobičke glasbene industrije, kar je ravno obratno od namenov, ki so botrovali njegovi uvedbi. Svoje rezultate so predstavili v znanstvenem članku, ki je objavljen v reviji Marketing Science.

V članku so z matematičnimi metodami kvantitativno ocenili vpliv DRM-ja in ugotovili, da večinoma škodi kupcem po legalnih poteh (pirati tako ali tako pridobijo verzije z odstranjenim DRM-jem), medtem ko na piratstvo ne vpliva oziroma...

20 komentarjev

SpiralFrog umrl, glasba sledi čez dva meseca

CNet - O DRM-ju se je razpravljalo že na široko, tale zgodba pa samo še nazorneje orisuje nevšečnosti, ki se lahko zaradi njegove uporabe primerijo. SpiralFrog je bil svoj čas najpriljubljenejši servis za legalen in brezplačen prenos glasbe z interneta. Leta 2007 ustanovljena spletna stran si je to lahko privoščila, ker so jo v celoti podpirali oglaševalci. Dostop do glasbe je bil seveda nekoliko nekonvencionalen, a podarjenemu konju se pač ne gleda v zobe. Tako so uporabniki dobili brezplačno glasbo, ki pa je bila v formatu DRM. To je pomenilo, da so morali vsakih 60 dni obiskati spletno stran in obnoviti svoje licence, hkrati pa glasbe niso mogli posneti na zgoščenke ali je predvajati na Macih, iPodih, iPhonih ali Zunih. Za poslušanje glasbe in gledanje videospotov je bil potreben predvajalnik, ki je podpiral WMA PlaysForSure.

V četrtek je finačna kriza zlomila tudi SpiralFrog, ki je za vedno zaprl svoje duri. Uporabniki so se seveda takoj zbali, kaj to pomeni za njihove glasbene...

11 komentarjev

Kako spremeniti pokvarjen Macbook v Mac Pro mini

Mac mini modifikacija

vir: Gizmodo
Gizmodo - Podarjenemu konju, v tem primeru rahlo nedelujočemu Macbooku, se ne gleda v zobe, si je mislil avtor naslednje modifikacije. Čeprav od prenosnika ni ostalo kaj več kot delujoča matična plošča, je z novimi komponentami in po veliko urah dela končni izdelek izgledal kot pomanjšana verzija Mac Proja. Manjka samo še lasersko graviran Applov logotip, kar avtor obljublja v kratkem času. Podrobnosti in natančen postopek izdelave na Gizmodu.

6 komentarjev

Bioshock brez DRMja

bit-tech.net - 2k Games so po skorajda enem letu iz BioShocka odstranili protipiratsko zaščito, ki je zahtevala aktivacijo igre po vsaki inštalaciji. Poleg polemik pa so se pojavile tudi težave, saj se z odstranitvijo igre s sistema občasno aktivacija ni sprostila. Po besedah bit-techa so to aktivacijo umaknili, ker pa je bilo to narejeno na njihovih strežnikih, potrebe po popravkih ni. Omeniti pa velja, da SecuROM ostaja.

Vsaj ena dobra poteza v prid potrošnikom, a Masseffect DRM, ki vsakih 10 dni 'kliče' domov, na voljo pa so le 3 aktivacije z istim ključem, naredi piratstvo precej bolj zanimivo opcijo. Kaj boste izbrali, nakup novega CD ključa po vsakih treh namestitvah ali torrent?

11 komentarjev

DRM nepopularen zaradi imena

Wired News - Eden od vodilnih, odgovornih za napredne tehnologije pri produkcijski hiši HBO, Bob Zitter, se pritožuje nad nepopularnostjo DRM-a, sistema za nadzor avtorskih pravic v digitalnih vsebinah. Po njegovo se ga vsi izogibajo zaradi zlobnega imena (Digital Rights Management), ki pravzaprav čisto solidno predstavi samo delovanje, zato predlaga preimenovanje v DCE oz. Digital Consumer Enablement. Pravi, da tovrsten naziv mnogo bolje opiše tehnologijo, ki omogoča uporabnikom nove načine uporabe multimedijske vsebine, in obenem upa, da se bo povišalo odobravanje strank, saj trenutno HBO zaradi neuveljavljenosti DRM-a ne prodaja vsebine na sodobne načine.

Izvorna novica.

Ne morem se odločiti, ali ima Bob odličen smisel za humor, ali slabo znanje o DRM-ju...

18 komentarjev

Slepo ljubim DRM, ali o tem, kako je AACS LA junak postala

Ars Technica - Pred dnevi smo poročali, da se je, natančno rečeno, zaradi poizkusa spletne cenzure, kot ogenj razširil eden od ključev, s pomočjo katerega je možna uporaba HD-DVD-jev na platformah, kjer to predhodno zaradi pomanjkanja HDCP-ja ni bilo mogoče.

Kot vedno pa našo ljubo zemljo tlačijo subjekti, ki se do danes niso naučili ene izmed pomembnih lekcij interneta: na njem ni skrivnosti.



Tokrat ponosno čestitamo Michaelu Ayersu, predsedniku AACS LA, družbe, ki licencira ključe proizvajalcem HD-DVD predvajalnikov. Za BBC je namreč povedal, da kljub dejstvu, da se lahko...

25 komentarjev

Sony ustrelil še enega DRM kozla

ZDNet - Ob vseh možnih debaklih z DRM sistemi, ki jih je Sony uspel izvesti (spomnimo se samo slavnega rootkita), se vam verjetno počasi že zeha, a kljub temu zaenkrat ne nameravajo odnehati. Pojavljajo se novice o težavah z ARccOS-om, sistemom za zaščito DVD filmov, ki na začetek diska vstavi pokvarjene podatke. Večina komponentnih predvajalnikov naj bi jih ignorirala, zmotili pa naj bi starejše programe, ki se uporabljajo za izločanje vsebine DVDjev na trdi disk. Kljub zelo plemenitim namenom se je, kot ponavadi, stvar v praksi obrnila proti uporabnikom. Na nekaterih predvajalnikih iz Toshibe, Harman Kardon-a, RCA-ja, Phillips-a in celo Sony-ja ploščki z omenjeno zaščito ne delajo pravilno, zlobni uporabniki pa jih kljub vsemu brez težav nelegalno kopirajo. Izvorna novica.

7 komentarjev