»

Zasebni način v Microsoft Edgeu ni tako zaseben

Beta News - Vsi večji brskalniki že nekaj časa ponujajo tudi tako imenovan zasebni način brskanja, pri katerem se na lokalni računalnik ne shranjuje zgodovina brskanja in nobeni drugi podatki (Chrome ima Incognito Mode, Firefox Private Browsing). Microsoftov novi brskalnik Edge ga imenuje InPrivate, a kot kaže, ta ni tako zaseben, kot kaže ime. Tudi pri vključenem načinu InPrivate namreč Edge shranjuje zgodovino brskanja v WebCache.

Microsoft se problema zaveda in pravi, da bodo hrošča popravili v najkrajšem možnem času. Kdaj se bo to zgodilo, ni jasno, do tedaj pa je z malo znanja mogoče ugotoviti, kaj je nekdo gledal v brskalniku, četudi je imel vključen način InPrivate. Microsoft je bil na to opozorjen že oktobra, a so napako potrdili šele sedaj.

Spomnimo, da smo...

5 komentarjev

Odslej samodejno posodabljanje Internet Explorerja

Microsoft - Medtem ko Firefox, Chrome in Opera ob izidu nove verzije brskalnika nameščeno različico posodobijo avtomatično in brez vprašanj, je Microsoftov Internet Explorer vedno zahteval vsaj ročno potrditev nadgradnje. Po eni strani so imeli uporabniki s tem dober pregled nad nameščeno programsko opremo (zlasti to velja za bolj vešče uporabnike), a po drugi strani je bila posledica veliko število uporabnikov z zastarelimi brskalniki. Microsoft se je odločil temu narediti konec, zato se bo odslej IE samodejno posodabljal na operacijskih sistemih Windows XP, Vista in 7 (jasno seveda je, da na XP ne bo mogoče namestiti Internet Explorerja 9, ampak zgolj...

55 komentarjev

Adobe pokazal Muse

CNet - Adobe v zadnjem času kaže verzije programov, ki bodo izšli konec leta ali v začetku prihodnjega. Po Edgeu, ki je namenjen stavljenju spletnih strani neposredno v formatu HTML5, so pokazali se delujočo verzijo programa Muse, ki pa bo imel v končni verziji drugačno ime. Tudi Muse je namenjen oblikovanju spletnih strani, a na povsem drugačen način.

Muse je zgrajen na platformi AIR in je namenjen grafičnim oblikovalcev, ki se ne želijo poglabljati v HTML-kodo. Omogoča jim dizajn spletne strani na enak način, kot to lahko počnejo v InDesignu ali Illustratorju, medtem ko program kodo piše sam. Adobe pravi, da so se projekta lotili po analizi pripomb dizajnerjev, ki so se pritoževali nad potrebo po...

5 komentarjev

Internet Explorer 9 Beta na voljo javnosti

Slo-Tech v Internet Explorer 9 Beta z iskanjem po Wikipediji

engadget - Prva javna beta različica Internet Explorer 9, nove različice Microsoftovega spletnega brskalnika, je končno prispela, z njo pa tudi nov vmesnik, ki so ga napovedovali pri Microsoftu. A vmesnik ni edina nova stvar, poleg obilice izboljšav. Sprva lahko omenimo kar hitrejše delovanje, saj je prvi zagon brskalnika in samo brskanje hitrejše kot v IE8 ter celo hitrejše od Firefox 3.6. Chrome 6 je od trojice še vedno hitrejši, tako v primeru zagona, brskanja, kot v sintetičnih testih, npr. v SunSpider Javascriptu. V testu Acid3 IE9 Beta doseže spodobnih 95 točk.

Mnogi od nas smo pogosto Internet Explorer uporabili le pri sveži namestitvi sistema, da smo oddeskali na spletno stran Firefoxa, Chrome-a oz. Opere (ali katerega drugega brskalnika, ki ga...

40 komentarjev

Google odgovarja Microsoftu

ComputerWorld - Prolog: Google izda vtičnik Chrome Frame, ki Internet Explorer od verzije 6 naprej opremi z Googlovim pogonom, kar omogoči pravilen prikaz strani, ki uporabljajo v Internet Explorerju nepodprte dele standarda HTML5. Prvo dejanje: Microsoft se na izid odzove s priporočilom, da uporabniki Googlov vtičnik ignorirajo, saj da poveča število ranljivosti v brskalniku.

V drugem dejanju na oder spet stopi Google. Ta pravi, da je resnica obratna in da Chromov dodatek dejansko poskrbi, da je IE varnejši. Brskanje z njim namreč uporabnikom omogoči dostop do močnih filtrov proti ribarjenju in malwaru ter tehnologijo sandbox, ki jih IE6 nima. IE7 in IE8 slednjo sicer podpirata, vendar le v Visti in Windows 7, ne pa na Windows XP. Poleg tega pa naj bi se vtičnik samodejno posodabljal, ne da bi uporabnik to sploh opazil. Na potezi je Microsoft.

18 komentarjev

Internet Explorer 8 izpodriva zgolj sedmico

ComputerWorld - Pred dobrim tednom dni je izšel Internet Explorer 8, s katerim je Microsoft odločen vrniti svoj brskalnik na stara pota. Glavno vprašanje je bilo, kako se bo odrezal pri uporabnikih. Bodo z njim zamenjali IE7 ali morda celo kakšen konkurenčen izdelek. Prve odgovore že imamo.

Podjetji, ki analizirata trg, Net Applications in Aliso Viejo sta ugotovili, da se je IE8 krepil skoraj izključno na račun svojega predhodnika. Prejšnji teden je njegov delež znašal 2,55 odstotka, kar je skoraj točno toliko, kolikor je IE7 izgubil (2,4 odstotka). Medtem se še starejši IE6 ni kaj bistveno premaknil z 18,85-odstotnega deleža v februarju na 18,28-odstotnega. Konkurentje so lahko za zdaj mirni, saj Firefox in Safari nista izgubila ničesar. Prvi je celo malenkostno pridobil.

20 komentarjev

Microsoftov primerjalnik brskalnikov

Slashdot - Pred kratkim je Microsoft napovedal nov izdelek z imenom Expression Web SuperPreview, ki naj bi razvijalcem spletnih strani prihranil marsikakšen siv las. Ti morajo pri pisanju spletne strani paziti, da bo ta prikazana neporušeno v vseh popularnejših brskalnikih, kar vzame kar dosti časa. Z novim orodje pa jim želi Microsoft priti naproti, saj bo z njim moč hkrati pogledati izgled strani v vseh nameščenih brskalnikih na računalniku in v več različicah IE-ja (in rezultate celo položite drug na drugega). Trenutna beta verzija, ki je na voljo za prenos, sicer podpira le IE6 z IE7 ali IE8, medtem ko...

71 komentarjev

Izšel Internet Explorer 8

Microsoft - Po več kot dveh letih razvoja je Microsoft včeraj končno izdal novo verzijo svojega brskalnika. Že osma inkarnacija Internet Explorerja je na voljo za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Server 2003 in Server 2008 ter ob izidu govori 25 jezikov, slovensko žal še ne. IE8 bo vključen tudi v končno verzijo Windows 7, ko bo ta izšla, v kandidate za izid pa najverjetneje ne. Namestitev na navedene operacijske sisteme je za zdaj treba sprožiti ročno, medtem ko bodo avtomatsko posodobitev prek Windows Update omogočili kasneje.

Pomembneje od teh obrobnih opazkov pa je, kar se skriva pod pokrovom. Microsoft in Mozilla sta ogorčeno tekmovala, kdo bo prvi predstavil končno kodo nove verzije brskalnika, glavno vprašanje pa je, ali je IE8 dovolj dober, da bo uporabnike prejšnjih verzij prepričal v nadgradnjo in ne v prestop h konkurenci.

Prvi vtisi so vzpodbudni. Microsoft je poskrbel za boljše upravljanje z zavihki (na primer če neka spletna stran sesuje brskalnik, je moč zapreti zgolj...

73 komentarjev

IE 8 prikaže napak tudi Microsoft.com

ZDNet - V prihajajočem Internet Explorerju 8, katerega končno verzijo naj bi po nekaterih predvidevanjih ugledali že marca, se je Microsoft odločil bolje slediti standardom. V predhodnih različicah je namreč Microsoft marsikaj implementiral malo po svoje, zaradi česar se kakšna, povsem po standardih napisana stran, v IE ni prikazovala pravilno. Izdelovalci spletnih strani so bili vsled velikega tržnega deleža IE prisiljeni napake krpati z enako mero kreativnosti. Kot kaže, bo v novi verziji Microsoft ta površnost udarila nazaj.

Ker se v novi verziji IE 8, ki zvesteje upošteva standarde, te strani prikazujejo pokvarjeno, je bil Microsoft v precepu, kaj storiti. Ena možnost bi bila enostavno napisati IE po standardih in pustiti avtorje strani, da strani prilagodijo, kar bi bilo smiselno, a ne najbolj higienično, saj jih je prav Microsoft prisilil v polrešitve. Tako so se v Redmondu odločili za kompromisno rešitev, kjer so v IE 8 dodali stikalo Compatibility View, s katerim uporabnik na...

50 komentarjev

Internet Explorer 8 šele prihodnje leto

Microsoft - Dean Hachamovitch, ki pri Microsoftu skrbi za razvoj Internet Explorerja, je v svojem blogu zapisal, da osme verzije IE ne kaže pričakovati tako kmalu. Še julija je Microsoft zatrjeval, da bo IE8 nared do konca leta, sedaj pa se izid utegne zavleči do sredine prihodnjega leta.

V prvem četrtletju prihodnjega leta nameravajo najprej izdati še verzijo RC (relase candidate), s katero bodo zaključili beta stadij in se približali končnemu produktu, ki bo sledil kmalu. Natančnega razloga za zamudo Hachamovitch ni dal, pravi pa, da se morajo prebiti skozi milijone IE-jevih sej, stotine ur laboratorijskih preizkusov in tisoče različnih tem po forumih na spletu, da bi izboljšali brskalnik. Trenutno aktualna verzija je druga beta, ki je izšla avgusta.

Posebna previdnost pri Microsoftu je razumljiva, saj bi si polom težko privoščil. Poleg hiperaktivnega Firefoxa, ki dnevno pridobiva uporabnike in odžira kos za kosom pogače, tako da je njegov tržni delež že 40-odstotni, je udaril še Google....

12 komentarjev

Internet Explorer 8 še pred koncem leta

bit-tech.net - Bill Veghte, vodja Windows in medmrežne divizije Microsofta poroča, da je Internet Explorer 8 na dobri poti za izid pred koncem leta. Avgusta naj bi sledila druga beta verzija, prva, marčevska, pa je bila sprejeta zelo dobro. Razlog za to je razveseljiv. Microsoft se je odpovedal svojim pol-standardom, kar pomeni, da bo IE8 internetne strani izriseval podobno kot konkurenčni brskalniki. Obstajal bo sicer legacy mode, ki bo Internet Explorerju prilagojeno stran izrisal enako kot IE7.

Bill Veghte je povedal še, da ne izključuje možnosti za 3. beta izdajo kasneje pred izidom, omenil pa je tudi, da razvoj Windows 7 poteka po načrtih.

74 komentarjev

Internet Explorer 7

Microsoft - Microsoft je po slabih dveh letih razvoja izdal končno različico Internet Explorerja 7. Uporabniki Windowsov XP in Serverja 2003 si ga lahko brezplačno prenesete z navedene spletne strani. Po dveh resetih in precej zamudni namestitvi boste tisti, ki se niste pustili zapeljati lisici, lahko uživali v zavihkastem brskanju, RSS virih, boljšem tiskanju, izboljšani varnosti (anti-phishing), (malo) boljši podpori standardom ter se ubadali z novim uporabniškim vmesnikom... Čez predvidoma tri tedne bo IE7 pričakal vse "zasebne" uporabnike Windowsov kot posebna posodobitev visokega nivoja. Podrobnejši opis novosti najdete na Winsupersiteu.

Prostora za izboljšave je še precej, zato lahko le upamo, da Microsoft tokrat IE ekipe ne bo ponovno poslal na zimsko spanje.

101 komentar