»

Zbogom, Duron

The inquirer - V času vladanja Intela in jeze uporabnikov, zakaj so Celeroni tako počasni, je bil Duron mana z neba za marsikoga, po drugi strani pa je pomenil začetek vzpona AMD-ja. Verjamem, da "pečka" tiči še v marsikateri matični plošči, toda če si še želite imeti novega, morate pohiteti.

AMD je namreč svojih posrednikom poslal informacijo, da je ta četrtina zadnja, v kateri bo še možno prodajati Durone, ker gredo z naslednjo iz prodaje. Tako bo škatelna verzija D1300 zadnja na trgu.

Med tem pa AMD napoveduje dobavljivost večprocesorskih Athlonov, ki delajo pri 2400 "Mhz" (še vedno ne morem mimo tega, da naj se AMD znebi relativnega označevanja), v prvem tednu novembra, MP 2600 pa naj bi sledil kasneje. Oba naj bi bila bolj začimbi, saj bodo dobavljali prodajalcem samo 20 komadov naenkrat.

Za več procesorjev, ki bodo zapustili prodajne linije, pa si poglejte ta povzetek.

4 komentarji

ASUS predstavil svojo dvoprocesorsko ploščo

The inquirer - Svetovni eliti, ki že ponuja dvoprocesorske matične plošče, se je pred kratkim pridružil tudi ASUS, ki je predstavil ploščo A7M266-D, ki podpira tako Athlone XP, kot tudi Durone MP (čeprav te ne bomo nikoli videli). Pomembna lastnost nove ASUS-ke je tudi, da podpira tako registriran, kot tudi navaden pomnilnik. Po podatkih Inquirerja bo plošča namenjena tako strastnim navijalcem, kot tudi bolj profesionalnim uporabnikom. Upam, da se vračajo spet zlati časi, ko smo v ABIT-ovo matično ploščo vtaknili dva 300 MHz Celerona A, ju navili na 450 MHz in imeli teoretično za kar 900 MHz računske moči .

4 komentarji

Slabe razmere na trgu DRAM čipov

The Register - Pred kratkim sem že govoril o tem, da nas morda čakajo še nižje cene RAM modulov kot sedaj. Danes so moje pobožne želje potrdili pri korejskem Meritz Securities, ki se ukvarja z analiziranjem trga. Meritz Securities opozarja, da se DRAM industrija najverjetneje ne bo opomogla do druge četrtine naslednjega leta (Q2 2002). Razlog za tako nizke cene je nizka poraba pomnilnika, ki pa ni obsedla samo računalniškega, ampak tudi druga področja. Ker so cene RAM-a tako nizke se bo najverjetneje večina proizvajalcev odločila, da zmanjša stroške proizvodnje, kar pa lahko pripelje še do nižjih cen pomnilnika. Skratka, če se razmere ne bodo izboljšale, se proizvajalcem pomnilnika obetajo precej temni časi, ki jih bodo doleteli v prvi polovici naslednjega leta (Q1 2002). Mi pa se lahko ob vsemu temu samo nasmehnemo in se veselimo novih znižanj .

0 komentarjev

AMD vs. Intel - Duron proti "zelenjavi" :)

The inquirer - Izgleda, da je Intel kar malce pozabil na trg cenejših procesorjev. To ga utegne kar drago stati, saj s svojimi Celeroni ali Celery-ji (zelena - sorodnik peteršilja ), kakor smo jim včasih ljubkovalno pravili, ne premore nobenega odgovora na AMD-jevo pošast, ki sliši na ime Duron in bo v kratkem delovala s frekvenco 1 GHz. Intel se je sicer zganil in pripravlja odgovor, vendar bo nove Celerone predstavil s kar lepo zamudo; 950 MHz različica je napovedana šele za Q4, 1 GHz Celerona pa naj bi videli v Q1 2002. The Inquirer trdi, da bomo 1 GHz različico videli šele v Q2 2002. Slabo. Kaj je Intela prisililo k tako velikim zamudam? Najverjetnejši razlog za to je ta, da bo Intel naslednje Celerone proizvajal v 0.13 mikronski tehnologiji. Do takrat pa živel AMD . Klik za novico.

0 komentarjev

Hitri Duroni

X-Bit Labs - AMD se res trudi, kajne? Ne samo, da bo izdal Durone s SMP podporo, ampak bo tudi izboljšal sam procesor. V prvi četritni prihodnjega leta (Q1 2002) bo Advanced Micro Devices posodobil zunanjo frekvenco na Duronu. Premaknil jo bo z današnje 100MHz na 133MHz.
To je kar velik korak za AMD, ki bo s tem še povečal prednost v hitrosti pred Celeroni in tudi Pentiumi. Intel, medtem, sploh ne razmišlja, da bi pohitril svoje Celerone, ki trenutno tiktakajo pri 100MHz FSB, tako kot Duroni. Kljub temu, da je Duron boljši in cenejši kot Celeron, imajo prodajalci že sestavljenih sistemov (Compaq, IBM,...) raje Celerone.

5 komentarjev

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
  • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
  • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
  • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
  • Avgusta ali...

5 komentarjev

Očitnejše težave pri Intelu

CNN - Intel, za zdaj še vodilni proizvajalec procesorjev, je naznanil novo metodo, s katero bodo prihranili težko prisluženi denar. Na CNNu sem zasledil, da je odpustil 5000 delavcev, kar v grobem znese kar 6% celotne delovne sile tega podjetja. To naj bi bila posledica upada prodaje od prejšnjega četrtletja za kar 25%. Pričakujejo, da bodo s to potezo zmanjšali stroške za kar 15%. Odpusti delavcev naj ne bi bili iz od strani Intela pridobljenih podjetij, saj je Intel odpuščal samo v svoji hiši. V isti sapi pa še naznanjajo, da bodo v razvoj porabili kar milijardo dolarjev več, kar znese 7.5 MRD $ namesto dosedanjih 6.5 MRD $.
Lahko bi rekli, da smo to potihem že pričakovali. Intel P4 še ni zrel za v domače mlinčke, vsak z malo soli pa pri nakupu računalnika izbere Athlona/Durona proti Intelovi konkurenci, Celeronu/Coppermineu. Prehod na 100 MHz zunanjo frekvenco pri družini procesorjev Celeron je bila modra odločitev, saj Celeroni na 66 FSB sploh niso mogli konkurirati Duronom, ki so že...

0 komentarjev

Intel Celeron 100mhz FSB !!

X-Bit Labs - No, kot kaže bomo le dočakali tudi celerona na 100mhz FSB. Upajmo, da si pri Intelu niso dovolili česa takega kot samo navijanje procesorja na 100mhz FSB že v tovarni ... kot vemo, že c600/66 deluje prav lepo na 100mhz FSB in dosega hitrost celih 900mhz. Izid je napovedan za 28. januar 2001, cena pa naj bi bila 170$ -- seveda v količinah nad 1000 [:D]

5 komentarjev