»

Krmilnik za logično združitev HDD in SSD

Slo-Tech - Pisali smo že o sklopitvi trdih diskov in SSD-jev, ki poizkusi prinesti najbolje iz obeh svetov: torej odzivnost, hitrost, cenenost in kapaciteto. Podobno napravo so izdelali tudi v podjetju Marvell in jo poimenovali 88SE9130 (človek bi njihov marketinški oddelek kar za ušesa). Gre za krmilnik s podporo za tehnologijo HyperDuo, ki sistemu oba pogona predstavi kot eno logično enoto.

Krmilnik lahko deluje v dveh načinih. Če ga poganjamo v varnem načinu, so vsi podatki s SSD-ja zapisani tudi na trdem disku. Berejo in zapisujejo se seveda s hitrejše enote. Druga možnost je uporaba v prostornem načinu, kjer se podatki ne podvojijo. Krmilnik v obeh primerih sam odloči, kateri podatki morajo za najboljšo zmogljivosti ležati na SSD-ju, pri čemer ima uporabnik...

22 komentarjev

Samsung s 30 nm NAND pomnilnikom

engadget - Samsung je končno izdelal prve pomnilniške kartice s 30 nm proizvodnim procesom, kar je obljublja že od leta 2007. Takrat so povedali, da pričakujejo 128 GB pomnilniško kartico v vsaki digitalni kameri, a to zaenkrat še ne bo možno. Čeprav je 30 nm proizvodni proces omogočil prestop magične meje 16 GB, se je zaenkrat kapaciteta ustavila že pri 32 GB. Kartice te velikosti, skupaj s 16, 8 in 4 GB, so že v proizvodnji, datum dobavljivosti pa še ni znan.

Novica očitno velja za SD in podobne kartice majhnih dimenzij.

4 komentarji

Samsung s SSD-ji s samodejno enkripcijo

ComputerWorld - Samsung je objavil, da je začel prodajati SSD-je, ki bodo sproti sami enkriptirali podatke. Tehnologija, ki so jo poimenovali FDE (full disk encryption), je že dobro poznana pri klasičnih trdih diskih za namiznike in prenosnike, ni pa še tako dobro utrjena na področju SSD-jev. Samsung ni povsem prvi, ki bi se tega domislil, saj so se že januarja pojavili taki SSD-ji podjetja pureSilicon, je pa prvi, ki je to ponudil širšim množicam.

Trenutno so na voljo modeli s kapacitetami 256, 128 in 64 GB v velikostih 2,5 in 1,8 palca. Podpirajo enkripcijo po standardu AES, za katerega je programsko implementacijo Samsungu razvilo podjetje Wave Systems. Poudarili so še, da zaradi tega hitrost in dostopni čas ne bosta nič slabša. Dell je že izkoristil Samsungovo stvaritev in napovedal, da bo v svojih prenosnikih Latitude ponudil nove diske s še nekaterimi drugimi varnostnimi mehanizmi.

1 komentar

Samsung: SSD se bodo pocenili na raven HDD

CNet - Zgodovina nas sicer uči, da ima Samsung absolutno prav, saj se bo to slej ali prej zgodilo, a lepo bi bilo, da se čim prej. Trenutno je razmerje žal takšno, da izbira primerljivega SSD-ja namesto klasičnega trdega diska prenosnik podraži za 100 do 600 dolarjev (pri nas pa kar evrov).

V telefonskem intervjuju je Brian Beard, ki skrbi za trženje flash čipov pri Samsungu, pojasnil, zakaj se cene še niso izravnale. Kot pravi, je trenutno fiksna cena za izdelavo trdega diska 40 do 50 dolarjev, medtem ko zvišanje hitrosti (število obratov na minuto) ali povečanje kapacitete s kakšno dodatno ploščo bistveno ne vpliva na ceno (hopla, pa imamo podatke o marži). Pri SSD-ju, nadaljuje, so fiksni stroški za PCB, ohišje in krmilnik prav tako prisotni in so nižji kakor pri diskih. Žal pa proizvodna cena čipov raste linearno s kapaciteto.

Mimogrede medlo dodaja, da bomo v naslednji letih le dočakali cenejše SSD-je od trdih diskov, kaj konkretnejšega pa ni želel ali znal napovedati. Za letos...

19 komentarjev

Intel bo pocenil SSD-je, Transcend pokazal svojega

The inquirer - Intel se je odločil, da nas bo nekoliko razveselil in znižal cene nekaterih SSD-jev. Model X25-M, ki meri 80 GB, bo po novem stal 390 dolarjev namesto 595 dolarjev, medtem ko bo manjši, a hitrejši 32 GB X25-E veljal 415 dolarjev. Njegova stara cena je znašala 695 dolarjev. Pocenila naj bi se tudi večja brata X25-M 160GB in X25-E 64GB, ki trenutno staneta 765 oz. 795 dolarjev, a Intel ni razkril, kolikšna bo nova cena. Počasi, a nezadržno se torej bliža čas, ko bo SSD de facto standard v naših mlinčkih.

Tako misli tudi Transcend, ki je predstavil nov 192 GB 2,5-palčni SSD, ki je malo počasnejši in malo cenejši. Zmogel bo brati s hitrostjo 150 MB/s in pisati z 90 MB/s, zaradi česar njegova priporočena maloprodajna cena znaša 614 dolarjev. Verjetno se ga bo sicer dalo dobiti ceneje, saj je na spletu zaslediti ponudbe tudi po 480 dolarjev.

34 komentarjev

Corsair se pridružuje družinici SSD

X-Bit Labs - Tudi znani izdelovalec pomnilnika Corsair Memory se je odločil izkoristiti plimo navdušenja nad prihajajočimi SSD-ji in si odrezati svoj kos pogače, četudi so se druščini pridružili med zadnjimi. Njihov prvi izdelek se imenuje S128 in ima kapaciteto 128 GB, a nudi bornejšo hitrost branja (90 MB/s) in pisanja (70 MB/s), kot bi si želeli, s čimer kar krepko zaostaja za tekmeci. Po vrednosti MTBF (povprečni čas med napakami) disk ne odstopa od povprečja, saj le-ta znaša 1 milijon ur.

Podatkov o ceni Corsair uradno še sporočil, so se pa v nekaterih spletnih prodajalnih ti diski že pojavili in stanejo 333 dolarjev v ZDA in 326 funtov na Otoku, kar ni tako malo. Nauk te zgodbe niso toliko same specifikacije Corsairovega modela kot zavedanje, da entuziazmu in visokim upom, ki jih polagamo na SSD-je, navkljub, ne gre kupiti kar prvega primerka brez branja drobnega tiska ali recenzij, češ da bo tako ali tako hitrejši od vseh klasičnih diskov. Ker to ni samoumevno.

12 komentarjev

1 TB SSD disk je tu...

techPowerUp! - Podjetje pureSilicon je na CES-u demonstriralo 2,5-palčni SSD pogon s kapaciteto 1 TB in najvišjo gostoto zapisa doslej (15,40 GB / cm2). Precej navdušujoče so tudi ostale specifikacije - bralna hitrost se povzpne do 240 MB/s, pisalna do 215 MB/s, odzivni čas je zahvaljujoč odsotnosti mehanskih delov nižji od 0,1 ms, poraba pa iz istega razloga znaša 4,8 W pod obremenitvijo in 0,1 W v mirovanju.

Vzporedno je bila predstavljena tudi serija Renegade z integriranim strojnim šifriranjem (256-bit AES).


Cene v korist bralcev s srčnimi spodbujevalniki ne objavljamo.

52 komentarjev

Samsung pričel z masovno proizvodnjo SSD pogonov

Daily Tech - Samsung je pognal tekoče trakove in začel s proizvodnjo velikega števila 64-gigabajtnih flash pogonov. Gre za 1,8-palčne napravice, ki se ponašajo s hitrostjo 65 MB/s pri branju in 45 MB/s pri pisanju, njihova glavna prednost pa je, kot najbrž veste, majhno segrevanje, poraba energije in popolna neslišnost. Poteza Samsunga je precej vzpodbudna, saj najbrž pomeni, da bodo SSD pogoni končno začeli postajati standardna oprema.

Izvorna novica.

21 komentarjev