»

LGA-1156 z napakami v proizvodnji

Poškodovane nožice v ležišču

vir: AnandTech
AnandTech - Med pripravljanjem Anandtechovega velikega testa ekstremno-navijalskih matičnih plošč z veznim čipovjem Intel P55 so fantje ugotovili, da kakovost ležišč LGA-1156 med posameznimi proizvajalci nekoliko niha. Podnožja trenutno proizvajajo LOTES, Tyco AMP ter Foxconn, ki ima največji tržni delež med podnožji, a so ta očitno tudi najmanj kakovostna. Do težav bo sicer prišlo pri izredno majhnem krogu uporabnikov, saj je za njihovo manifestacijo potrebno ekstremno navijanje, pri katerem procesor porabi 150 in več W energije, namesto običajnih 95 W (ali manj), kolikor jih porabijo procesorji pri tovarniških hitrostih. Pri Anandtechu so posumili, da je nekaj narobe, ko so ubili praktično vse matične plošče v testu in dva procesorja Core i7-870, medtem...

110 komentarjev

Moorov zakon se bo kmalu končal

CNET News - Precej pogosta trditev, ki pa po besedah Carla Andersona, uslužbenca IBMa, zdaj drži. Anderson se ukvarja s snovanjem strežniških sistemov in meni, da bo zakon veljal le še generacijo ali dve za najhitrejše modele procesorjev. Slednji vsebujejo vedno več in več jeder ter predpomnilnika, zato bo zakon lahko veljal. A za vsakodnevna opravila večina uporabnikov ne potrebuje toliko jeder in predpomnilnika, zaradi česar se bo hitrost večanja zmanjšala. Problem je tudi v ceni razvoja čipov in postavljanja in vzdrževanja tovarn za izdelavo teh čipov. Eksponentna rast enostavno ni več ekonomična, sploh v teh kriznih časih.

Anderson za prihodnost stavi na 3D čipe (kjer so plasti tranzistorjev naložene ena na drugo), optične povezave v sistemih ter računanje z grafičnimi pospeševalniki, ki je trenutno že precej popularno, na tem področju pa sta močna AMD s svojo grafično divizijo ATi in nVidia, še letos pa naj bi se jima pridružil tudi Intel z Larrabeejem.

14 komentarjev

Intelovi 6-jedrniki prihajajo na LGA 1366-podnožje

Slo-Tech - Naslednik trenutnih procesorjev Nehalem, Westmere, oz. natančneje 6-jedrni čip s kodnim imenom Gulftown, bo morda deloval tudi na že obstoječih matičnih ploščah, saj bo uporabljal enako podnožje, kot trenutni Core i7 procesorji. Intel sicer še nima delujočega prototipa, da bi to tezo preizkusil, a menijo, da bo kombinacija prihajajočega 6-jedrnika in že obstoječe plošče z X58 čipovjem delovala, če se je proizvajalec pri snovanju le-te držal Intelovih navodil.

Če kombinacija ne bo delovala, bodo seveda potrebne nove matične plošče oz. vsaj večje revizije trenutnih modelov, vsekakor pa bo moč uporabiti trenutni, DDR3 pomnilnik.

9 komentarjev

Intel in TSMC bosta sodelovala

X-Bit Labs - Prejšnji teden se je na spletu pojavila navedba, da kanita Intel in TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) oznaniti tvorbo strateškega zavezništva v ponedeljek - kar je simbolično tudi dan, ko je AMD dokončal oddvojitev proizvodnega oddelka. Sedaj je ugibanj konec.

Intel in TSMC sta obelodanila memorandum o sodelovanju pri razvoju Atomov, ki predvideva sledeče. Intel bo TSMC oskrbel s potrebno dokumentacijo in znanjem, tako da bo slednji za Intel izdeloval SOC-verzijo mikroprocesorjev Atom, ki bodo imeli na enem čipu zapakirano vse potrebno za delovanje računalnika, torej pomnilniški krmilnik, grafiko itn. Poteza je nekoliko nenavadna, saj Intel že vrsto let ni oddal (outsourcing) izdelave kakšnega svojega procesorja zunanjih izvajalcem, a po drugi strani smiselna, saj je TSMC največji proizvajalec SOC-ov na svetu, ki lahko s svojim znanjem Intelu le koristi. To pa bo Intel krvavo potreboval, če želi povečati tržni delež na področju žepnih naprav in resneje konkurirati...

2 komentarja

Intel izdal nove procesorje

X-Bit Labs - Intel je te dni razširil družinico svojih procesorjev Xeon za strežnike. Seriji Xeon UP se pridružujejo štirijedrni X3380, ki teče pri 3,16 GHz, ima 12 MB predpomnilnika in porabi do 95 W energije, prav tako štirijedrni L3360, ki tiktaka z 2,83 GHz, ima 12 MB predpomnilnika, a porabi le do 65 W energije, in dvojedrni L3110 s 3,00 GHz, ki ima pol manj predpomnilnika in potrebuje 45 W električne energije. Vsi trije imajo 1333 MHz FSB. Cene za količine nad 1000 kosov znašajo 530, 369 oz. 224 dolarjev za najšibkejši model. Poleg tega so predstavili še 1,6 GHz Atom Z530, ki bo stal 70 dolarjev.

1 komentar

Vojna med Intelom in nVidio

Primerjava velikosti in zmogljivosti obeh rešitev

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Vse se je začelo včeraj, ko je Intel izdal dokument, kjer so odprto in entuzijastično našteli nekaj pomankljivosti nVidiine platforme Ion, pri katerih je njihova lastna platforma Atom boljša. Tako so recimo povedali, da platfroma Atom porabi 8, Ion pa 15,5 Wattov, da Ion dejansko ni sposoben gladko predvajati 1080p medijskih vsebin, kakor trdijo zeleni (le-to so testirali in dokazali na Tech-Reportu), kar pa naj bi zmoglo prihajajoče vezno čipovje, osnovano prav z Atomom v mislih, GN40. Mimogrede so omenili še, da v segmentu nettopov in netbookov igračarske zmogljivosti in sposobnosti predvajanja posnetkov visoke ločljivosti itak nista pomembna, za konec...

38 komentarjev