»

Prek 60% aplikacij za Android brezplačnih

Podatki AndroidLib

vir: engadget
engadget - AndroidLib je pred nekaj dnevi svetu sporočil novico, da je Android Market dobro leto po ustanovitvi presegel število 20.000 aplikacij, od katerih naj bi bila velika večina, kar 62,%, brezplačnih. Ostale naj bi bile seveda plačljive, prav vse pa naj bi bile na voljo uporabnikom mobilnih telefonov (in drugih naprav), na katerih teče operacijski sistem Android. Danes so to novico zavrnili pri samem Googlu, kjer so dejali, da je Android Market pred kratkim imel zbirko le dobrih 16.000 aplikacij, a niso želeli razkriti, kakšen odstotek teh je plačljiv oz. brezplačen. Googlova želja je sicer raziskati več načinov, kako javnosti na preprost način prestaviti rast Android Marketa.

...

81 komentarjev

Apple odpušča svoje prodajalce

The Register - Tudi absolutni prvak marketinga Apple ni imun na krčenje povpraševanja, zato so se odločili nekoliko zmanjšati število zaposlenih. V drugem četrtletju fiskalnega leta 2009 so se prihodki od prodaje povečali zgolj za 20 milijonov dolarjev ali slab odstotek v primerjavi z enakim obdobjem lani, od česar je večina odpadla na iPhone in Macbooke. Povprečni promet na trgovino se je zmanjšal s 7,1 na 5,9 milijona dolarjev, predvsem na račun večjega števila odprtih trgovin, saj se je sicer celokupni promet okrepil. Zaradi te počasnejše rasti se je Apple odločil, da zmanjša število zaposlenih v prodajalnah za deset odstotkov, tako da bo odslej namesto 15.600 v Applu redno zaposlenih le še 14.000 ljudi.

5 komentarjev

App Store se bliža milijardi

CNet - V še eni premetni marketinški potezi je Apple na splet postavil števec prodanih aplikacij prek spletne trgovine App Store, ki se počasi bliža številki milijarda. Srečnemu kupcu aplikacije s serijsko številko ena milijarda bo Apple primaknil MacBook Pro, 32 GB iPod Touch, Time Capsule in bon v vrednosti 10.000 dolarjev, ki ga bo lahko zapravil na iTunes. V App Storu je trenutno naprodaj 30.000 aplikacij. Apple je svojo spletno trgovino usposobil 11. julija lani, do 100 milijonov pa je potrebovala dva meseca. S pol milijarde prodanih aplikacij so se pohvalili letos januarja, ko so napovedali, da bodo do cele milijarde potrebovali še tri mesece. Kot kaže, so imeli prav.

1 komentar

Applu pošla sapa pri App Storu

Slashdot - Applov App Store odlično funkcionira z Applovega vidika, saj jim nosi poštene denarce, razvijalcev novih aplikacij pa ne zmanjka. Nekoliko drugačen pogled na zadevo imajo slednji, saj so se čakalne dobe za uvrstitev v trgovine zelo podaljšale. Medtem ko je procesiranje zahteve za sodelovanje in pregled aplikacije v začetnih dneh trajalo zgolj nekaj dni, naj bi se sedaj ta čas podaljšal na mesece in to celo za brezplačne aplikacije, ki zahtevajo manj papirologije, so razkrili razvijalci v pogovoru za AppleInsider. Nek avtor pravi, da njegove decembrske vloge še vedno niso preučili, pa smo že marca. Problem je, da Apple ni bil pripravljen na tak naval.

Kot poroča ArsTechnica, pa so težave tudi z obstoječimi aplikacijami, za katere se pogodbe počasi iztekajo. Kot so jim pri Applu povedali, nimajo sistema za obnavljanje in podaljševanje pogodb, so pa zatrdili, da ga pripravljajo in da bo kmalu implementiran.

Na koncu omenimo še študijo, ki napoveduje, da bo do leta 2012 Android...

9 komentarjev

Pojavljajo se sivi konkurentje App Storu

CNet - Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bodo na spletu pojavila konkurenca Applovi e-trgovini, ki prodaja aplikacije za iPhone. Tako naj bi se naslednji petek na internet podala stran z imenom Cydia Store, ki bo prodajala aplikacije, ki na uradni Applovi tržnici niso na voljo. Da bodo te delovale na iPhonu, bodo morali uporabniki najprej namestiti posebno programsko opremo, ki bo njihov telefon prilagodila tudi nepodprtim programom (jailbreaking). Podobne načrte imajo tudi avtorji strani Rock Your Phone, ki naj bi se prav tako kmalu pojavila na spletu.

Pojavljanje takšnih strani sploh ni nikakršno presenečenje, saj je Applu z App Store padla sekira v med. S 30-odstotno maržo, ki jo poberejo pri prodaji vsake aplikacije, naj bi lani prodali za 150 milijonov dolarjev aplikacij, letos pa naj bi se ta številka povzpela na 800 milijonov, pravijo poznavalci, medtem ko Apple ni želel komentirati teh navedb. Poleg je Apple tudi zelo izbirčen, saj na stran še zdaleč ne pripusti vseh...

5 komentarjev

Prenesene pol milijarde aplikacij z App Stora

TG Daily - Apple se je z veliko oglasno pasico pohvalil, da so uporabniki iPhona z njegove spletne strani App Store prenesli že pol milijarde aplikacij z vseh področij - od iger do poslovnih. Trenutno ima zbirka vseh aplikacij, ki so na voljo za prenos, 15.000 enot, dnevno število prenosov pa trenutno znaša skoraj pet milijonov, kar je dvakrat več kot pretekli mesec.

App Store se je pojavil 11. julija 2008 in od začetka ponudil skromnih 500 aplikacij. Za prvih 100 milijonov prenosov je potreboval dva meseca, mejnik 300 milijonov pa je dosegel 5. decembra, ko so nudili že več kot 10.000 različnih programov. Pri trenutnem tempu bo Apple za dosego magične meje milijarde potreboval še dobre tri mesece.

14 komentarjev

Američani zaman po svoje prestavljali uro

Ars Technica - Vsi, ki sledite svetovnemu dogajanju, najbrž veste, da je pri letošnjem prestavljanju ure na poletni čas v ZDA prišlo do sprememb. Oblastniki so namreč dognali, da bi se bolj izplačalo uro prestaviti naprej 3 tedne prej*, kot je to v navadi, saj naj bi s tem prihranili še več energije. Očitno so se nekje v svojih izračunih rahlo ušteli, saj energetska podjetja poročajo, da niso opazili nikakršnih sprememb, je pa bilo zato povzročeno toliko več zmede -- precej naprav z urami, ki bi naj bile pripravljene na drugačen toletni prehod, se je kljub vsemu trudu narobe odzvalo, poroča Ars Technica.

* Namesto 1. nedelje v aprilu, po novem prestavljajo uro že drugo nedeljo v marcu. V jeseni bodo namesto zadnje nedelje v oktobru uro prestavili šele prvo nedeljo v novembru. - več...

26 komentarjev