»

ATI z največjim tržnim deležom pri prenosnikih

Mobility Radeon

vir: TG Daily
TG Daily - AMD se je pohvalil, da gre na trgu prenosnikov grafičnemu oddelku ATI odlično. Zavzeli so kar 53 % tržnega deleža diskretnih grafičnih čipov (tistih, ki niso vgrajeni v vezno čipovje), prodaja le-teh pa je v drugi četrtini narasla za kar 87,3 % v primerjavi s prvo letošnjo četrtino. Mobility Radeona HD 4530 in 4670 se zdaj nahajata v že kar 200 različnih modelih prenosnikov priznanih proizvajalcev, kot so Dell, Asus, Alienware, Toshiba, Acer, HP, Sony in Samsung. Razlog za povečanje prodaje AMDjevih grafičnih čipov oz. diskretnih grafičnih čipov nasploh je, glede na Jona Peddieja, lastnika analitične družbe Jon Peddie Research, želja po boljši vizualni izkušnji lastnikov prenosnikov. Prav Jon Peddie...

12 komentarjev

MultiGPU v polovici namiznikov do 2012

X-Bit Labs - V preteklosti je bilo mnogo uporabnikov, ki jim tehnologije večih grafičnih jeder niso bile všeč in so se jih odločno upirali. A s prihodom dvojedrnih kartic, kot je nVidiina serija GX2 in ATIjeva X2, se je to rahlo spremenilo. Čeprav gre za eno samo kartico, ki se priključi v le eno režo na matični plošči, še vedno uporablja SLI oz. Crossfire.

Kljub počasnim začetkom večih grafičnih jeder v računalnikih, lahko glede na raziskavo, ki so jo opravili pri Jon Peddie Research, že do leta 2012 lahko pričakujemo kar 50 % delež namiznih računalnikov, v katerih bosta vsaj dve grafični jedri. MultiGPU ima po njihovih besedah možnost, da vsako leto pridobi kar 83 % novih sistemov v primerjavi z letom poprej, saj bodo igre vedno bolj zahtevne, veliko pa obeta tudi uporaba grafičnih jeder za splošno računanje.

4 komentarji

Do leta 2013 GPU in CPU eno?

X-Bit Labs - Podjetje Jon Peddie Research (JPR), ki se ukvarja z raziskavami trga večpredstavnosti in grafike, je včeraj objavilo smelo napoved. V svoji študiji namreč ocenjujejo, da se bo v prihodnjih letih delež v vezne nabore matičnih plošč integriranih grafičnih čipov izrazito zmanjšal.

Lani sta bili dve tretjini vseh prodanih grafičnih procesorjev integrirani na omenjeni način, medtem ko naj bi se ta delež do leta 2011 zmanjšal na petino, do leta 2013 pa praktično izginil. V prehodnem obdobju naj bi imeli proizvajalci na voljo tri možnosti: ločene grafične kartice, ki se priključijo na takrat aktualno vodilo matične plošče (PCI-e ali kar bo takrat v modi), integrirane kartice na ploščah ali pa uporabo osrednjih procesorjev, ki bodo že imeli vgrajen del za grafiko. Kasneje naj bi popolnoma prevladal zadnji model, ki ga Intel napoveduje že za konec tega leta v procesorjih Westmere, AMD pa naj bi svojo rešitev Fusion predstavil leta 2011. Kljub temu to naj ne bi pahnilo v pozabo ločenih...

4 komentarji

Prodaja grafičnih procesorjev upada

Extremetech - Analitiki so izračunali, da se je število prodanih grafičnih procesorjev v zadnjem četrtletju preteklega leta spustilo za 37,9 odstotka. Podjetje Jon Peddie Research navaja, da se je v tem obdobju prodalo 37,45 milijonov kartic za namizne računalnike oz. 39,5 odstotka manj kot četrtletje prej in 34,89 milijona kartic za prenosnike (sem sodijo tudi integrirane), kar predstavlja 29-odstotni padec. Na področju namiznikov sta se okrepila Nvidia in AMD, ki sta prodala 37,9 oz. 21,4 odstotka vseh prodanih izdelkov, izgubil pa je Intel. Uporabniki prenosnikov imajo očitno še vedno raje Intel - ali pa ga dobijo integriranega - saj je v tem segmentu pridobil tri odstotne točke in se z 59,2 odstotka okrepil v vodstvu; druga je Nvidia z 22,9 odstotka.

39 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih procesorjev

Slo-Tech - JPR je objavil analizo trga grafičnih procesorjev v drugegem četrtletju letošnjega leta. V primerjavi s prvim četrtletjem je bilo v drugem prodanih za slabega pol odstotka manj grafičnih procesorjev. Največji tržni delež je pripadel Intelu, saj je bilo z njegovim logotipom opremljenih 47,3% grafičnih procesorjev. Sledita mu nVidia s 31,4%in AMD z 18,1%. VIA v navezi s S3 je izgubila 6,6 % delež napram tistemu v drugem četrtletju lanskega leta, oziroma kar 84 odstotkov svojega deleža in tako pristala na petem mestu, saj je z 1,9 % deleža pred njo še SiS.

Na trgu grafičnih procesorjev za prenosne računalnike je največji, 57,1 odstotni, delež pravtako pripadel Intelu, ki mu sledita nVidia in AMD s 23,6% oziroma 17,9% tržnim deležem.

Več o tem si preberite na Jon Peddie Reseach.

39 komentarjev

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih čipov

Slo-Tech - Po podatkih Jon Peddie Research je bilo v drugem četrtletju letošnjega leta prodanih 71,4 milijona grafičnih kartic in integriranih grafičnih čipov, kar je sicer za 4,6 odstotkov manj kot v prvem četrtletju letošnjega leta, vendar 16,6 odstotkov več, kot v enakem obdobju lani.

Največji, 40,3 odstotni delež med prodanimi grafičnimi čipi, je pripadel Intelu, sledita mu ATI s 27,6 in nVidia z 20,3 odstotki. VIA in S3 sta pristala na četrtem mestu z 8,2 odstotka, SiS-u pa je pripadel 3,5 odstotni tržni delež. Ostali proizvajalci, med katerimi je najbolj znan Matrox, so dosegli manj kot enoodstotni delež.

Več o tem na Digitimes-u.

18 komentarjev