»

Phenom z grenkim priokusom

Slo-Tech - Težko pričakovana nova generacija AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike Phenom je končno zagledala luč sveta. Žal so se uresničile črnoglede napovedi glede frekvenc procesorjev, tako sta danes uradno predstavitev doživela Phenom 9500 s frekvenco 2,2 GHz ter Phenom 9600 s frekvenco 2,3 GHz. Cena novih procesorjev je nižja od napovedane in znaša 170 oziroma 190 evrov.

Po prvih testih sodeč nova štirijedrnika v veliko testih zaostajata za Intelovimi konkurenčnimi procesorji. V testih, ki jih najdete na Anandtechu, Legit Reviews, pisci niso mogli skriti razočaranja nad AMD-jevimi novimi procesorji.

Poleg novih procesorjev so predstavili tudi nove vezne nabore 790FX, 790X in 770 s podporo HyperTransport 3.0 in PCI Express 2.0, okoli katerih so zgrajene nove matične plošče s podnožjem AM2+.

Več o tem v AMD-jevem sporočilu za javnost.

21 komentarjev

Intel prodal milijon štirijedrnikov

Daily Tech - Nekaj dni nazaj je procesorski gigant iz Santa Clare dosegel pomembno prelomnico. Na lanskem jesenskem IDF-ju so obljubili, da bodo prodali milijon štirijedrnih procesorjev, še preden bo AMD-ju uspelo splaviti svojo Barcelono. To jim je sedaj uspelo kar dva meseca pred predvidenim rokom, torej v približno osmih mesecih (tovrstne procesorje so začeli prodajati novembra). Po lastnih ocenah imajo za rekord največ zaslug njihove 65 nm proizvodne kapacitete.

Prihodnost Intelovih štirijedrnikov je svetla. 22. julija lahko pričakujemo pocenitev namiznih, kasneje pa še modelov za zahtevnejše uporabnike. Do konca leta bodo predvidoma splavljeni novi procesorji Xeon na jedru Tigerton, leta 2008 pa štirijedrni Itaniumi Tukwila. Slednji bodo s sabo prinesli tudi platformo, kompatibilno z Xeoni.

Izvorna novica.

Potrebujemo samo še resne razvijalce programske opreme, da bomo vso to procesorsko moč na namiznih sistemih lahko učinkovito izkoristili.

23 komentarjev

Novi Pentium 4 in Celeron uradno najavljeni

Digit Life - Na strani Digit-Life so nas obvestili, da je podjetje Intel uradno naznanilo prihod novih procesorjev. Na prodajne police kanimu kmalu ugledati procesorje Pentium 4-M 2.5 GHz, mobilni Celeron 2.2 GHz in 1.26 GHz. P4-M in 2.2GHz Celeron podpirata 400 MHz sistemskega vodila, medtem ko 1.26GHz Celeron deluje na 133. Znane so že cene -- Pentium 4-M se bo prodajal za ceno 562 dolarjev, 2.2 GHz Celeron za 149 ter 1.26 GHz Celeron za 107 zelencev. Več o tem ...

0 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Kot vam je Mate obljubil (sicer je obljubil za včeraj, pa vendar), smo spisali nov test. Sergio se je močno potrudil in se spotil ob testiranju najnovejšega čuda iz Intelovih logov. Vas zanima, kako se obnese Intelov Northwood (P4) 2,2 GHz? Preberite si test.

17 komentarjev

Intel izdal cene procesorjev za leto 2002

X-Bit Labs - Leto 2002 se nezadržno bliža in pri Intelu so bili prisiljeni, da predstavijo svoje cene za prihajajoče leto. Cene imate spisane na X-bit labsih, zato jih ne bom prepisoval. Pokomentiral bom samo najnovejši Intelov Northwood, ki se ponaša s kar 512 KB predpomnilnikom in začetno frekvenco 2.2 GHz. Intel je nanj izjemno ponosen, ker trenutno nažene vse konkurenčen procesorje, poleg vsega pa se zaradi 0.13 mikronske tehnologije še izjemno dobro navija. Sicer razlika med najhitrejšimi Athloni in 2.2 GHz Northwoodom ni ravno velika, ampak naj bo. To je ena stran medalje. Druga stran pa ni prav nič razveseljujoča, saj Intelov rekorder stane kar 562 $, ali 130 000 SIT, kar je veliko. Cene pa ne moremo zanemariti tudi zaradi preprostega dejstva, da si za ta denar lahko privoščimo najhitrejši AMD-jev Athlon, vsaj 256 MB kvalitetnega DDR SDRAM pomnilnika in še matično ploščo. Hja, če bo Intel hotel popolnoma zavladati nad tržiščem, bo moral kar krepko spustiti ceno. Vendar pa ima Intel tukaj...

0 komentarjev

Intel Pentium 4 se bodo izrazito pocenili.

Hartware.net - V času, ko govorimo o nenehnem zniževanju cen procesorjev, se naj bi 28. 8. zgodilo še eno veliko znižanje P4 procesorjev. Izgleda, da je začel Intel z svojo politiko nadomeščanja P3 procesorjev s P4. Tako naj bi se P4 1,8 GHz pocenil za celih 55% in naj bi stal v masovni prodaji samo $256. Oktobra pa naj bi stal isti procesor le še $225. Celotne tabele si lahko ogledate tukaj . Kot lahko vidite, naj bi v zadnji četrtini leta dočakali 2,2 GHz P4 procesor in celo 1,2 GHz Celeron procesor. Glede na predvidena ekstremna znižanja P4 procesorjev bi bilo dobro, če bi se pocenile tudi osnovne plošče zanje. Zagotovo pa se bo boj zniževanja še nadaljeval.

11 komentarjev

Intel postaja pravi modri dirkač

več strani - Medtem, ko je še pol leta nazaj vse kazalo na to, da je procesorski gigant v ogromnih težavah (pojavile so se celo govorice, da naj bi Intel opustil proizvodnjo procesorjev in se popolnoma preusmeril v storitve!), se sedaj stanje obrača na bolje. Po velikih znižanjih cen Pentiumov4 in RDRAM pomnilnika vse več ljudi začenja razmišljati o vrnitvi k "dobrem starem" Intelu in podjetje ne namerava zapraviti tega pozitivnega naskoka. Trenutno je njihova največja prednost prav v P4 jedru, ki na račun slabših performans (v enem urinem ciklu obdela manj ukazov kot konkurenčni procesorji) omogoča doseganje precej višjih frekvenc. Nekje sredi poletja (delovni načrti omenjajo različne datume) bomo ugledali 2GHz P4, do konca leta pa naj bi že dočakali 2.2GHz primerke. Da bi bila mera polna, obljublja velikan preboj magične 5GHz meje že naslednje leto...
Me prav zanima, kako bo na vse skupaj odgovoril AMD. Njihovi procesorji so dejansko hitrejši (gledano pri enakih frekvencah), toda vprašanje je,...

4 komentarji