»

Nvidia zanika podkupovanje razvijalcev iger

X-Bit Labs - AMD-jev grafični oddelek ATI je javno obtožil svojega rivala Nvidio, da uporablja nedovoljene prakse za podpiranje in razširjanje svoje programske opreme za pisanje grafičnih pogonov PhysX. Richard Huddy iz AMD-ja je v intervjuju za Thing.co.uk dejal, da Nvidia z razvijalci iger sklepa dogovore, ki razvijalcem prinašajo finančne koristi, če uporabljajo PhysX. Letos je sicer AMD že obtožil Nvidio, da je spreminjala API-je PhysX tako, da ni bilo moč uporabiti vseh jeder na večjedrnih procesorjih. To naj bi počeli zato, da bi bila zmogljivost GeForcea impresivnejša od procesorskega pospeševanja grafike. Nvidia je to zanikala.

Tudi na zadnje obtožbe o podkupovanju je Nvidia odgovorila z odločnim ne. Dejali so, da lahko razvijalcem nudijo sodelovanje inženirjev in umetnikov, če jih potrebujejo za vključitev nekaterih efektov, a da nikakor ne vplivajo na odločitev, ali uporabiti PhysX ali ne. Pogon je tako ključni del igre, pojasnjuje Ashutosh Rege iz Nvidie, da na odločitev o njegovem...

58 komentarjev

Tudi Nvidia podprla OpenGL 3

Heise - Tri tedne za AMD-jem je tudi Nvidia izdala svojo verzijo grafičnih gonilnikov, ki v celoti podpirajo in izkoriščajo OpenGL 3.0. Gonilniki GeForce 182.06 (WHQL) so namenjeni karticam serij GeForce 6, 7, 8, 9 in 200. Nvidia obljublja poleg tega tudi hitrostne pohitritve, ki naj bi znašale okrog deset odstotkov v igrah, kot so Fallout 3, Half Life 2 in Race Driver, če je vklopljeno glajenje robov. Izboljšan je še PhysX, ki naj v novi verziji ne bi imel več težav z neangleškimi sistemi. Prenos je mogoč s predvidljivega mesta.

13 komentarjev

AMD v novem Catalystu podprl OpenGL 3.0

AMD - AMD je izdal novo verzijo grafičnih gonilnikov Catalyst za svoje grafične kartice, ki nosi številko 9.1. Delujejo v operacijskih sistemih Windows XP in Vista in so namenjeni za vse Radeone od serije 9500 do serije HD 4800, vključno z All-In-Wonder inačicami. Poleg vrste popravljenih hroščev, ki naj odslej ne bi več povzročali neodzivnosti Control Centra, kadar je slika raztegnjena na več zaslonov, in povzročali težav težav v 64-bitni Visti pri več kot 4 GB RAM-a, je najpomembnejša novost polna podpora za OpenGL 3.0.

Ta je sicer izšel že avgusta lani, vendar se doslej še nekako ni udomačil in očaral razvijalcev. Za razliko od največjega konkurenta, Direct3D 10, lahko OpenGL sodeluje tudi z Windows XP, kar je ena izmed večjih prednosti za pisce iger, ki želijo doseči čim večjo publiko. Razvijalci OpenGL-a medtem trdijo, da lahko ta povsem brez problema nudi iste funkcije kot konkurent (izrazili so se nekoliko manj poetično, gre za rough feature parity). Prenos novih gonilnikov je...

33 komentarjev

Nvidia izdala Quadro NVS 420

TG Daily - Nvidia je izdala novo grafično kartico z imenom Quadro NVS 420, ki podpira do štiri zaslone z ločljivostjo 2560 x 1600. Na kartici je pol gigabajta pomnilnika GDDR3 s 128-bitnim vmesnikom (64 bitov na GPU) s propustnostjo 11,2 GBps, 16 paralelnih jeder CUDA in priklop VHDCI. Vstavi se v režo PCI Express x16 oz. x1, podpira pa DirectX 10, Shader model 4.0, OpenGL 3.0, štiri priključke DisplayPort, štiri DVI in nobenega analognega VGA.(podrobne specifikacije). Priporočena cena za kartico, ki porabi 40 W energije in jo na policah pričakujemo februarja, znaša 499 dolarjev.

16 komentarjev

Novice iz nVidie

9500 GT

Slo-Tech - Pa začnimo z najbolj tiho. nVidia je očitno pred kratkim potiho prešla na uporabo manjšega, 55 nm velikega G94 jedra na 9600 GT, katerega zmogljivejšega brata, G92, že poznamo v manjši obliki z 9800 GTX+. Pravtako potiho pa so izdali še novo kartico nižjega srednjega razreda, 9500 GT. G96 čip uporabljen na njej je pravzaprav z 80 na 55 nm pomanjšan G84, ki ga poznamo iz 8600 serije. tako ima 32 stream procesorjev, pomanjkanje zmogljivosti pa naj bi pokrila višja frekvenca, 650 MHz za jedro in 1650 MHz za senčilnike (oz. shaderje). 256 oz. 512 megabajtov GDDR3 pomnilnika se z grafičnim jedrom pogovarja po 128 bitov široki povezavi. Nova kartica bo zanimiva predvsem za izdelovalce sestavljenih sistemov, cena le-te pa naj bi...

29 komentarjev

PhysX bo dobil konkurenco

RegHardware - V svoji nedavni predstavitvi nove matične plošče, ki bo opremljena s tremi konektorji PCI-E 16x, je ASUS-u ušla informacija, da je eden od njih namenjen nVidiini prihajajoči fizikalni kartici. Podoben izdelek iz podjetja AGEIA, bolj znan pod imenom PhysX, je že dobavljiv in namenjen opravljanju ravno takšnih nalog, sicer je njegova predstava zaenkrat klavrna, a kljub temu se odpira nova tržna niša in veliko igralcev hoče svoj kos pogače. ATi je tako že pred časom najavil, da bo mogoče njihove grafikulje spariti v trio, v katerem si bosta dva procesorja podajala piksle, medtem ko bo tretji računal vektorje, očitno pa se bo po novem vmešala še nVidia. Glede na to, da je ASUS zadevo tako ali tako že izdal, lahko najbrž kmalu pričakujemo njihovo uradno izjavo.

13 komentarjev

Dvoslojni DVD-ji so na poti

PC World -

Nova generacija zapisovalnikov DVD, ki bodo sposobni ploščke zapisovati dvoslojno in tako na enega zapeči do 8,4 gigabajta podatkov, se nezadržno približuje. DVD-DL oz. DVD-9 zapisljivi ploščki naj bi prišli na tržišče že junija, ko bo Sony začel prodajati svoje enote. Ostali proizvajalci se jim bodo pridružili kmalu.

Še vedno bo problem DVD-R in DVD+R standarda ostal, saj bosta v vzporedni uporabi še vedno oba. Sony je sicer zatrdil, da bo podprl oba, večina ostalih proizvajalcev pa bo sprva podprla DVD+R inačico. Drobni tisk vas opozarja še, da dvoslojnih ploščkov ne bo možno zapeči več kot enkrat, njihova cena pa bo znašala okrog deset dolarjev. Več o tem.

16 komentarjev

Filmi po 1 dolar!

ZDNet - 'DivX', kot smo ga poznali še zgolj po teoriji, kjer je šlo ne le za kodek, ampak se je govorilo o novi revoluciji na področju videotekarstva, kjer bi kupili film za recimo $5, pa bi ga gledali na posebnih komponentah z vgrajenim modemom, je pred časom neslavno umrl. Ne pa tudi ideja, ki ko je na svoj način upodobil tajvanski Movie88.

Movie88 ponuja nemalo angleških in neangleških filmov, ki si jih v stilu Napsterja potegnemo z neta za 1 dolar. V treh dneh si film lahko ogledamo, nakar pa moramo zopet plačati -- če želimo, seveda. Podjetje trdi, da sledi vsem zakonom, Svetahosta pa, da bo za tovrstne genije že poskrbela... Klik!

2 komentarja

Dodatek

Slo-Tech - Še dodatek k spodnji novici, ki je pravkar prispel:

Stik z gospodom Thomasom sem navezal letos na SYTEM BUILDER SUMMIT 2001 - Monako in me dokaj redno obvešča o novostih pri NVIDIA. Če bo držal besedo najinega današnjega razgovora, bom dobil gonilnike jutri po DHLu. Vam javim.

Tudi to nam je poslal Marko Šterbenc. Glede novice same si mi zdi kar logično. Govorice na Internetu so si vse enotne, da bo Nvidia izdala Detonatorje 4 z svojimi novimi izdelki. Torej je edino vprašanje, ki je še ostalo bilo, kdaj bo Nvidia izdala te produkte. No, če je to, kar pravi gospod Thomas Mertens res, potem bo datum izdaje uradnih Detonatorjev 4 1. oktober. Seveda pa bomo prej verjetno videli kakšno neuradno verzijo, ki uradno sploh ne bo obstajala. Hura za nevidne stvari!

0 komentarjev

Ušle novice iz Nvidie

Hardware Zone IT - Kaj se zgodi, ko se Dan Vivoli iz Nvidie nepripravljen pogovaja z novinarjem o prihodnjih produktih Nvidie? Uide mu nakaj informacij, ki jih ne bi smel povedati. Kaj smo torej izvedeli? To:
  • do bo Nvidia izdala celotno serijo GeForce3 čipov (torej vsaj še GeForce Ultra in Geforce3 MX)
  • Prihodnji Nvidiini čipi (NV30) bodo imeli v sebi del tehnologije, ki jo Nvidia prevzela od 3dfx-a
  • Da bo nov Nvidiin čip (NV30) izšel spomaldi leta 2002
Za celoten intervju poglejte sem.

10 komentarjev