»

Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna

SIS - Mininova je bila do danes poznana predvsem kot dokaj popularna stran, ki je gostila datoteke torrent, s katerimi je bilo mogoče, sicer nelegalno, na svoj računalnik prenesti televizijske serije, filme, glasbo, igre in ostale večinoma avtorske vsebine, ki jih je sicer treba kupiti. A z današnjim dnem se je to spremenilo, saj so se vodilni možje Mininove uklonili Utrechtskem sodišču ter ukinili nelegalni del ponudbe. Dejanje je posledica razsodbe iz avgusta, ko je sodišče v nizozemskem Utrechtu prepovedalo nalaganje datotek torrent določenih naslovov (vsa avtorska vsebina, ki ni legalno prosto dostopna) ter nekaterih, ki so le-tem podobni.

Od Mininove je tako ostala le senca stare različice, a je za razliko od nekaterih drugih zaprtih torrent strani to še veliko. Že v letu 2007 so zagnali Content Distribution service, s katerim založbam oz. lastnikom avtorskih vsebin omogočajo, da z datotekami torrent enostavno in brezplačno dosežejo velik krog publike. Ker so na ta servis naložene...

280 komentarjev

The Pirate Bay je kriv!

CNet - Danes je švedsko sodišče izreklo težko pričakovano sodbo v primeru The Pirate Bay, ki se je začel sredi februarja v Stockholmu. Skrbnikom spletne strani so po črtanju polovice obtožb takoj na začetku očitali pomoč pri omogočanju dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin (assisting making available). Odločitev sodišča bo po godu založbam, saj je četverico spoznalo za krivo in vsakemu prisodilo leto dni zapora in skupno plačilo 3,6 milijona dolarjev odškodnine 17 založbam. Obtoženi so že napovedali pritožbo, tako da je do končnega izida še daleč. Dejali so še, da spletne strani ne nameravajo umakniti, saj so sodili štirimi posameznikom in ne spletni strani. Klik, Klik!

127 komentarjev

Ogromno zanimanje za IPREDator na Švedskem

Heise - V začetku tega meseca je švedski raj za izmenjevalce datotek The Pirate Bay, ki sicer še čaka razsodbo sodišča (pričakujemo jo v petek), napovedal, da bo za mesečno nadomestilo pet evrov zainteresiranim ponudil uporabo VPN-ja z imenom IPREDator, s čimer bo njihovo identiteto mnogo teže odkriti. Kot poroča švedski časnik The Local, naj bi bilo zanimanje za storitev ogromno. Registriralo naj bi se že več kot 113.000 uporabnikov, od tega 80 odstotkov državljanov Švedske. IPREDator je The Pirate Bay uvedel kot odgovor na IPRED, ki je pri njih začel veljati 1. aprila in je uporabnike tako prestrašil, da se je v prvih dneh spletni promet skoraj prepolovil. V naslednjih dneh je legalna prodaja glasbe prek spleta narasla za sto odstotkov.

4 komentarji

Pirate Bay bo ponudil VPN za pet evrov mesečno

Ars Technica - Proces proti najbolj znani torrent strani na spletu The Pirate Bay na Švedskem se je že končal, o katerem smo obširno poročali, tako da čakamo le še na razsodbo (verjetno 17. aprila). So se pa medtem lastniki strani odločili za eno novost. Zainteresiranim bodo ponudili VPN dostop do strani. Storitev se bo imenovala IPREDator (IPRED sicer pomeni Intellectual Property Rights Enforcement Directive) in bo stala pet evrov mesečno, uporabniki pa bodo v zameno dobili anonimno prenašanje torrentov. IPRED namreč dovoljuje oblastem in lastnikom avtorskih pravic, da zahtevajo osebno podatke osumljenih krišiteljev, tako da jih lahko neposredno kontaktirajo in zagrozijo s tožbami. The Pirate Bay pravi, da bo uporabnike prek VPN mnogo teže identificirati in izslediti.

29 komentarjev

Sojenje proti Pirate Bayu se nadaljuje z rožami

Slashdot - Sojenje proti lastnikom in skrbnikom strani The Pirate Bay se na Švedskem nadaljuje že dva tedna, pri čemer se občasno zgodi kakšna zabavnejša prigoda. Obramba in tožilec sta ta teden večinoma pregovarjala o tem, kaj dokazi dokazujejo in česa ne, kdo je strokovnjak za protokol Bit Torrent, kolikšno škodo imajo res zaradi strani ipd. Nastopili so tudi predstavniki raznih založb, ki še vedno računajo in jadikujejo, kolikšno škodo so zaradi delovanja strani utrpeli. Tako smo bili priče različnim številkam, in sicer koliko glasbe se prenese, koliko zaradi tega izgubljajo založniki in avtorji, kako se zaradi piratstva proda manj vstopnic za kino, katere so največkrat prenesene TV-serije (prepričljivo vodita Skrivnosti otok - Lost in Heroji - Heroes). Podroben pregled najdete na TorrentFreaku.

Zanimiv pripetljaj se je primeril včeraj. V četrtek je namreč pričal profesor Roger Wallis kot izvedenec, ki je odgovarjal na vprašanja, kako sta povezana padec prodaje albumov in deljenje glasbe...

46 komentarjev

Sojenje The Pirate Bayu dalje brez presenečenj

TorrentFreak - Za nami so že štirje dnevi sojenja The Pirate Bayu, ki poteka od ponedeljka na Švedskem. V torek smo videli prvi večji preobrat, ko je tožilec umaknil polovico obtožb proti četverici zaradi težav z dokazovanjem. Sedaj si poglejmo, kaj se je dogajalo tretji in četrti dan, ki sta minila brez večjih pretresov.

V sredo je torej tožilec Håkan Roswall najprej predstavil spremenjeno obtožnico, ki jo je opisal z besedami rahlo popravljena, dasiravno je bila za polovico lažja. IFPI je zahteval odškodnino po načelu vsak prenos je izgubljena prodaja. Za vsebine, ki ji v času dostopnosti na The Pirate Bayu ni bilo mogoče legalno kupiti (denimo Let It Be skupine The Beatles), pa so zahtevali desetkrat višje zneske, pri čemer jih izgovarjanje, da toliko denarja The Pirate Bay sploh nima, ne gane. Po njihovem mnenju je The Pirate Bay organiziran kriminal v velikem obsegu, ki je torej požel tudi znatne zaslužke. Podobnega mnenja so bili tudi ostali predstavniki založnikov. Obramba se je popoldne...

125 komentarjev

Polovica obtožb zoper Pirate Bay umaknjena

TorrentFreak - V ponedeljek se je na Švedskem pričelo najodmevnejše sojenje za kršenje avtorskih pravic na svetu, ko so pred sodnika morali stopiti ustanovitelji in upravljavci spletnega portala The Pirate Bay. Po dveh dneh sojenja je že prišlo do zanimivega preobrata. Tožilstvo ima namreč obilico težav z dokazovanjem, da so datoteke torrent, ki so zavedene kot dokazno gradivo, dejansko uporabljale sledilnik (tracker) Pirate Bay. Poleg tega tožilec Håkan Roswall ni dovolj dobro obrazložil delovanja DHT, zaradi česar so iz obtožnice odstranili polovico obtožb proti četverici obtoženih.

V spisih tako ostajajo obtožbe, ki se nanašajo na pomoč pri omogočanju dostopa do vsebin (assisting making available), medtem ko so pomoč pri samem kršenju avtorskih pravic (assisting copyright infringement) odstranili. Obramba je nad razpletom navdušena in ga opisuje kot senzacijo, saj, tako pravijo, se redko zgodi, da ti uspe odbiti polovico obtožb v dveh dneh, medtem ko tožilstvo ostaja stvarnejše. Po njihovem...

73 komentarjev

V ponedeljek se začne proces Pirate Bay

Heise - V ponedeljek bo na stockholmskem sodišču pestrejši dan kot običajno, saj se bo z obilico medijskega pompa začel proces, v katerem skrbnikom popularnega portala The Pirate Bay dokazujejo krivdo za pomoč pri kršenju avtorskih pravic, za kar jim grozi kazen do dveh let zapora. Zanimanje za proces je izjemno, tako da bo to prvi primer na Švedskem, da bo potekal živi prenos sojenja - žal le tona, ne pa tudi slike. Poleg kazenskega postopka teče proti lastnikom strani tudi odškodninski, v katerem Hollywood od njih zahteva 13,1 milijona evrov zaradi škode, ki so jo povzročili prodaji njihovih izdelkov.

Upravitelji strani se za zdaj označujejo kot največji posredniki kulture in medijev na svetu ter ponavljajo, da na strani ni bilo nelegalnih vsebin, temveč samo povezave, kar naj po švedskih zakonih ne bi bilo kaznivo. Tožilec seveda temu nasprotuje in pravi, da gre za klasičen primer pomoči pri izvedbi kaznivega dejanja. Rezultat bo znan kmalu, saj bo sojenje trajalo let 13 dni,...

235 komentarjev

Logitech izdelal milijardto miško

Slashdot - Po tem, ko smo vas na Slo-techu spomnili, da računalniška miška praznuje že štirideseto obletnico, je Logitech objavil, da je njihove proizvodne trakove zapustil že milijardni primerek omenjene naprave. Dogodek je še toliko bolj zanimiv, saj se redko zgodi, da eno samo podjetje izdela toliko gotovih izdelkov (dodane vrednosti). Kako so se njihove miške spreminjale, prikazuje hkrati z relevantnimi mejniki računalništva sledeča shema.

Vendar se glede na konkurenco v obliki vse bolj prisotnih na dotik občutljivih zaslonov, prenosnikov, ki miške načeloma ne potrebujejo in podobnih tehnologij, zastavlja vprašanje, ali bo naslednja okrogla številka sploh kdaj dosežena.

36 komentarjev