»

Začel se je IDF 2010

Slo-Tech - Do srede v San Franciscu poteka Intel Developer Forum (IDF), ki je dvo- ali trodnevna prireditev za razvijalce. Od leta 1997 jo Intel prireja navadno trikrat letno. Letos sta zaradi krčenja stroškov le dve - aprila so se zbrali v Pekingu, te dni pa v San Franciscu. Na IDF-u se predstavijo nove tehnologije, ki naj bi v prihodnosti zaživele v domačih in poslovnih računalnikih.

Letos naj bi IDF-u videli predstavitev Sandy Bridgea (mikroarhitekture naslednje generacije, ki bo prva violina letošnje prireditve). Popularna sintagma je še vedno oblačno računalništvo, Intel bo pokazal nove uporabe Atomov. PCI Express 3.0 bo nared šele konec leta, a na IDF se bodo bržkone začele premlevati prve ideje, kaj bi s PCI Express 3.0. Tu so še USB 3.0, Light Peak in nadgradnja BIOS-a UEFI.

Včeraj je imel...

5 komentarjev

Kaj pomeni drseči tečaj juana za cene elektronike

Juan počasi apreciira že nekaj let brez vidnejših posledic za cene elektronike

ComputerWorld - Na finančnih trgih je bila ta konec tedna glavna vest, da se je kitajska centralna banka odločila, da tečaja juana ne bo več umetno uravnavala, temveč ga bo prepustila trgu. Doslej je namreč juan držala v ozkem pasu glede na ameriški dolar. Predvsem ameriška podjetja in njihova centralna banka so se jezili, da je njegov tečaj umetno podcenjen, kar je vzpodbujalo kitajsko konkurenčnost in njihov izvoz. Na deviznih trgih in borzah se je brez prave analize pojavilo mnenje, da bo juan apreciiral in v računalniški branži so takoj zastrigli z ušesi, saj je večina izdelkov proizvedenih na Kitajskem. Bo krepitev juana pomenila dražjo strojno opremo?

Evropejci moramo žonglirati kar med tremi valutami. Kitajski delavci so...

63 komentarjev

Jutri se začenja IDF

San Francisco

Slo-Tech - Intel Developer Forum ali krajše IDF je dvo- ali trodnevna prireditev za razvijalce, ki poteka od leta 1997 in se običajno vsako leto zgodi trikrat. Spomladi na Kitajskem, jeseni pa naprej v ZDA, kmalu nato pa še na Tajvanu. Jutri se bodo v San Franciscu odprla vrata ameriške različice, ki bo trajala od torka do četrtka. V tem času bo na sporedu kopica zanimiv predavanj in predstavitev novih odkritij in novih tehnologij, ki bodo v prihodnosti postale stalnica v naših domovanjih.

Letos bo verjetno Intel predstavil Larrabee, svoj grafični projekt, ki bo po napovedih dokončan v prvem polletju prihodnjega leta. Vedno glasnejše so govorice, da je Larrabee premaknjen še dlje v prihodnost, kar...

1 komentar

Letos IDF krajši in skromnejši

CNet - Ko je vojska, je vojska za vse, so včasih dejali, in to velja tudi pri varčevanju. Intel letos ne bo le krčil proizvodnje in odpuščal zaposlenih, ampak bo zmanjšal še ostale nenujne izdatke, kamor sodi tudi IDF.

Intel Developer Forum je dvo- ali trodnevna prireditev, ki se običajno vsako leto zgodi trikrat. Aprila na Kitajskem, septembra v ZDA in oktobra na Tajvanu, v preteklosti pa so se ustavili tudi v drugih mestih. Zaradi finančne negotovosti so se sedaj odločili, da bo letošnji IDF v Pekingu trajal samo še en dan, medtem ko bo tajvanska različica odpadla v celoti. Poleg tega bo kitajski IDF izgledal letos bolj klavrno, saj bo obiskovalcev kar petkrat manj kot prejšnja leta, ocenjujejo. Ameriški del IDF-a se ne bo spreminjal. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je ob tem povedal, da so bile reakcije razstavljavcev izrazito pozitivne, saj bodo tudi sami prihranili kakšen evro, dolar, jen ali juan. Prihodnje leto naj bi bilo spet vse po starem.

6 komentarjev

Spomladanski IDF: Nehalem in Atom procesorji

Silverthorne in Diamondville

vir: Daily Tech
Daily Tech - Intel je na spomladanskem IDF-u, ki ga je od 2. do 3. aprila gostil Shanghai, požel največ navdušenja s predstavitvijo petih procesorjev Atom in z demonstracijo procesorske arhitekture Nehalem.

Dve različici procesorjev <em>Atom</em>, predhodno znanih pod kodnima imenoma Silverthorne in Diamondville, sta sad Intelovega prizadevanja narediti razmeroma zmogljive procesorje, ki bi se odlikovali po majhnosti in predvsem izredno nizki porabi energije.

Izvedenke Silverthorne merijo samo 1,8 cm2 in so izdelane v 45 nm proizvodnem procesu. Vse različice bodo imele 512 kB L2 predpomnilnika, frekvenca jedra pa se bo gibala v razponu od 800 MHz do 1,86 GHz. Najšibkejša modela Z500 (800 MHz) in Z510 (1,1 GHz) si bosta s...

7 komentarjev

Jutri prvi testi Kentsfielda

Slo-Tech - Intelov štirijedrni procesor s kodnim imenom, ki ste ga prebrali že v naslovu, bo v začetku leta 2007 počasi prispel na police trgovin. Prvič je bil predstavljen na letošnjem Intel Developer Forumu, kjer je bilo med drugim povedano tudi, da bo sestavljen iz dveh Conroe jeder (to najbrž pomeni, da bo kompatibilen s trenutnimi matičnimi ploščami). Kakorkoli že -- THG je dobil v svoje laboratorije nekaj primerkov in jih pretestiral, trdijo na TG Daily, članek z rezultati pa bo objavljen jutri. Če načrtujete družinski izlet, ga raje odpovejte, saj bomo o zadevi gotovo poročali.

54 komentarjev

Intel Developer Forum 2005

AnandTech - Te dni poteka v San Franciscu pod taktirko Intela IDF 2005 (Intel Developer Forum 2005). Šlo naj bi za enega najbolj zanimivih IDF-jev zadnjih petih let (vsaj tako pravi avtor članka na AnandTech), saj je Intel takoj presenetil z napovedjo prihajajočh novih arhitektur mikroprocesorjev imenovanih Woodcrest, Conroe in Merom, ki bodo na voljo v drugi polovici prihodnjega leta.

Gre za 64-bitne procesorje, ki bodo izdelani v 65 nm tehnologiji. Samo Conroe naj bi imel 5-krat višje razmerje zmogljivost/Watt, pri čemer so se pri Intelu zelo potrudili, saj je že podatek, ki ga navaja Intel, da bodo letno uporabniki porabili milijardo dolarjev manj denarja (podatek velja pri 100 milijonih računalnikih) za elektriko, dovolj...

15 komentarjev

Intel Developer Forum

News Forge - Od 17. do 19. februarja je v Moscone Centru potekal Intel Developer Forum, vsakoletno srečanje soustvarjalcev in podpornikov Intela. O revolucionarnih novostih ne bomo poročali, ker jih pač ni bilo, govora pa je bilo predvsem o spremembah cen. Še najpomembnejši dogodek je verjetno bil, da je Intel končno razkril načrte o razširitvi nabora ukazov x86 s 32 na 64 bitov. Tako je AMD vendarle dobil priznanje za svoje delo s procesorji Opteron, ki so prvi poganjali 32-bitne aplikacije in hkrati tudi 64-bitne. No ja, Intel v dokumentaciji ni niti omenil podjetja Advanced Micro Devices, kar je razjezilo tudi Linusa Torvaldsa, ki je v enem izmed sporočil na dopisnem seznamu pokazal svojo ogorčenost nad egoizmom Intela.

0 komentarjev

Intel Developer Forum 2003

X-Bit Labs - Taipei te dni gosti zelo znan Intelov Developer Forum 2003, kar ste v naših novicah seveda že lahko zasledili. Na X-Bit Labs so se podali na nekaj teh konferenc in spisal štiri zelo zanimive članke. Podrobno so predstavili Intelove načrte za prihodnost, ki so, sodeč po člankih, zelo visoki.

Kar se tiče brezžičnih omrežij, si je podjetje zadalo nekaj ciljev. Tako bodo podprli standarde, kot so 802.11g, 802.11e in 802.11i -- prvega že do konec tega leta, drugega enkrat v začetku naslednjega leta, zadnjega pa, ko bo potrjen. O Intelovem četvornem 'T' smo že poročali, zato vsem nevednežem priporočam, da vržejo oko™ sem.

Tehnologija izdelave bo po napovedih Intela vedno manjša, kar je tudi logično. Procesorje lahko tako pričakujemo v vedno manjši obliki, prav tako lahko kmalu pričakujemo 0,09- in 0,065-mikronsko tehnologijo. V pričakovanju leta 2009, za katerega Intel napoveduje mikroprocesorje v velikosti 32 nanometrov (0,032 mikronov) in 15-nanometrske prototipe primerkov lahko...

0 komentarjev

Tretji dan na IDF

AnandTech -

Intelov velik poslovni dogodek, Intel Developer Forum ali krajše IDF, se še vedno odvija. Kaj se je zgodilo v prvih dveh, ste lahko že prebrali, za danes pa vam je pripravljen povzetek tretjega dneva. Njegovi avtorji so ponovno AnandTech. Tokrat članek govori o mnogih novostih, ki se nam obetajo, kot so naprimer manj požrešni LCD, PCI Express, EFI kot nadomestek BIOS ... Če vas nove tehnologije zanimajo, z branjem ne odlašajte.

0 komentarjev

Kaj se dogaja na IDF

AnandTech - Včeraj smo zapisali, da je Intel pričel s svojo prireditvijo imenovano Intel Developer Forum Spring 2003. In obljubljeno vam je bilo, da vas bomo zalagali s povezavami na novosti in novicami. Tukaj imate dobršno mero AnandTechovega pisanja za začetek in za lahko večerno branje.

0 komentarjev

Pričetek IDF

X-Bit Labs - Intel Corporation je danes uradno otvoril svoj Intel Developer Forum Spring 2003 dogodek v San Joseu, Kalifornija v McEnery Convention centru. Pričakovano je, da bo Intel povedal več o procesorjih in čipih, ki jih trenutno proizvajajo ali jih še bodo. Posebne pozornosti bo deležna tudi IA64 arhitektura, zanemariti pa ne gre niti tehnologij z IA32 dela, kot so Hyper-Threading, PCI Express in ostale. Intel obljublja goro podatkov in demonstracij novosti. Tuje spletne strani zatrjujejo, da bodo pravočasno in ažurno obveščale, kaj se dogaja. Klik!

0 komentarjev