»

Google Docs dobil možnost selektivnega komentiranja in urejanja

Google - Google je dodal uporabno novost v svojo storitev Google Docs, ki omogoča sodelovanje več uporabnikov pri pisanju in urejanju dokumentov. Pred meseci je namreč Google uvedel možnost komentiranja izdelkov, s čimer lahko posameznik pod dokumenti navede svoje predloge in pripombe, ne da bi pacal po samem dokumentu. Včasih pa želimo koga v to prisiliti, a tega nismo mogli. Doslej sta bila namreč le dva nivoja dostopa, tj. Sme urejati in Sme prebirati, sedaj pa je Google dodal še Sme komentirati.

Razlog je preprost. Kdor je imel predhodno pravico komentiranja, je imel tudi pravico urejanja...

0 komentarjev

Gmail praznuje 5. rojstni dan

Slashdot - 1. aprila 2004 je Google širšim množicam ponudil (sprva interno) spletno aplikacijo, ki jo lahko zaradi približno 150 milijonov uporabnikov in zavidanja vredno (venomer razvijajočo se) paleto funkcionalnosti brez sprenevedanja označimo kot eno izmed najboljših zastonjskih spletnih storitev. Govorimo seveda o Gmailu.


Na ars technici so pred nekaj dnevi intervjuvali produktnega vodjo Gmaila Todda Jacksona, ki je v precej zanimivem pogovoru med...

29 komentarjev

Gmail dobil funkcijo razveljavi pošiljanje

vir: Google
CNet - Google je objavil, da je v spletni odjemalec za dostop do poštnega predala na Gmailu vgradil funkcijo, ki jo bodo najbolj pozdravili temperamentnejši narodi. Da bi nam prihranili zadrego pri prenaglem pošiljanju sporočil, katerih vsebino ali pa neprave prejemnike obžalujemo milisekunde po stisku gumba pošlji, so v okviru eksperimentalnih funkcij Google Labs dodali možnost Undo Send. Tako lahko uporabniki v petih sekundah po pošiljanju e-sporočila svoje dejanje razveljavijo brez posledic za zdravje, odnose ali transakcijski račun.

Gmail je sicer že doslej vseboval nekaj funkcij, ki so uporabnika varovale pred samim seboj. Tako je, recimo, Google opozoril, če je bila v tekstu sporočila beseda attached, sporočilo pa ni imelo priloge. Google Aps (Gmail za podjetja) je denimo z oranžno barvo posvetlil prejemnike sporočila, ki niso znotraj podjetja, da ne bi slučajno poslali zaupnih informacij v svet. Lani pa je...

19 komentarjev

Gmail si je vzel dve uri počitka

CNet - Pri znanem slovenskem ponudniku brezplačnih e-poštnih predalov smo sicer na občasne krajše in daljše prekinitve delovanja že navajeni, včeraj pa so jo tehniški škrati zagodli celo velikemu Googlu. Okrog 10.30 po srednjeevropskem času je postal nedosegljiv, med žive pa se je vrnil približno dve uri in pol kasneje. Točnega obsega izpada niso razkrili, a naj bi bilo prizadetih mnogo uporabnikov, so zapisali. Prav tako niso povedali, kaj je šlo narobe, pravijo pa, da njihovi inženirji raziskujejo zaplet.

Zadnji večji izpadi Googlovih storitev so se zgodili...

29 komentarjev

Gmail bo deloval tudi brez povezave

Google - Dostopanje do elektronskega predala prek spleta je zelo praktično, saj so pri dostopu s poljubnega računalnika dosegljiva vsa prejeta sporočila. Edina pomanjkljivost je seveda nujna potreba po internetni povezavi, brez katere nam to pač ne bo uspelo. Da bi premostili vrzel, ki nastane, ko uporabnik nima dostopa do interneta, a želi kljub temu pregledati pošto ali poslati kakšno sporočilo, je Google vdelal podporo za Gears v Gmail.

Ta vtičnik za Internet Explorer in Firefox že uporabljajo nekatere Goooglove aplikacije (Reader, Google Docs, kmalu ga pričakujemo v Calendarju) in omogoča urejanje dokumentov tudi brez internetne povezave. Na lokalnem disku se vzpostavi zrcalna slika stanja na internetu, ki ob prekinitvi povezave slednjo nadomesti, tako da lahko uporabnik nemoteno dela, ob ponovni vzpostavitvi pa se samodejno posodobi. Če želite omenjeno funkcionalnost tudi v Gmailu, si jo lahko vključite na zavihku Labs, tako da odkljukate Offline Gmail. Na straneh Gmaila se bo pojavil...

34 komentarjev

Gmail zna pošiljati SMS

Google - Googlovi inženirji nas tako pridno razvajajo z vedno novimi in novimi storitvami in izboljšavami obstoječih, da jih včasih niti ne opazimo. Nova spretnost, katere so naučili Gmail, je pošiljanje SMS-sporočil. Prvikrat se je ta možnost bežno pojavila v spletnem vmesniku Gmaila pred mesecem dni, a so jo zaradi hroščatosti po hitrem postopku umaknili. Po razgibavanju sivih celic sedaj pri Googlu pravijo, da je funkcija pripravljena.

V razdelku Labs spletnega klienta za Gmail si uporabniki lahko vključijo funkcijo Text Messaging (SMS) in Chat. Nato lahko v polju chat na levi strani osnovnega okna izberejo kontakt, s katerim se želijo pomenkovati, vpišejo njegovo telefonsko številko in sestavijo sporočilce. Še klik na gumb pošlji in voilà, prejemniku zapoje mobilni telefon. Drobni tisk opozarja, de je storitev mogoča le za ameriške številke in da utegne operater prejemniku prejem sporočila zaračunati. Na tako prejeta sporočila je mogoče odgovarjati s telefona, Google pa poskrbi, da...

29 komentarjev

Večpredstavni Gmail

Google - Googlov spletni odjemalec za elektronsko pošto je obogatil orodje za spletni klepet, ki zdaj omogoča tudi zvočno in videokomunikacijo. Pred uporabo morata oba uporabnika namestiti manjšo programsko posodobitev, ki je zaenkrat žal na voljo le za Windows in Mac OS X. Googlovi inžinirji poudarjajo, da so uporabili odprte tehnologije, kot so XMPP, RTP in H.264, tako da se lahko kmalu nadejamo podpore prenosu zvoka in videa tudi v odjemalcih za klepet neodvisnih razvijalcev.



Naslednji korak: prenos datotek.

22 komentarjev

Gmail podpira odslej tudi IMAP

ComputerBase - Google je pri svoji brezplačni spletni e-poštni in POP3 storitvi Gmail (Google Mail ) razširil možnost komunikacije tudi na IMAP (Internet Message Access Protocol ), poroča Computerbase. Da pa bi lahko storitev uporabili, jo je treba prej aktivirati v nastavitvah. Google uvaja IMAP postopoma, tako je možno, da nekateri te storitve še nimate na voljo; vendar to prehodno obdobje ne bi smelo trajati predolgo. Sicer pa Gmail IMAP podpira večino e-poštnih odjemalcev (več na Gmail pomoč).

Lahko rečem samo končno :)

87 komentarjev

Internet brez internetne povezave

Slashdot - Če ste se kdaj smejali tistim, ki so vam z modro zgoščenko našega najljubšega ponudnika internetnih storitev v roki zatrjevali, da so dobili internet na CD-ju, so se časi sedaj spremenili, tako da bi ti navsezadnje še utegnili imeti prav! Na NetWorkLoad lahko beremo o novi pogruntavščini z imenom Webaroo, ki bo omogočala prav to. Brskanje po internetu brez internetne povezave torej.

Brad Husick, soustanovitelj projekta, pojasnjuje, da je seveda nemogoče spraviti ves internet, katerega velikost ocenjuje v rang petabajta, na lokalni računalnik. Nasprotno, uporabnikom ponujajo web packe, ki vsebujejo najpopularnejše spletne strani (približno 10.000 na paket) različnih tematik in jih lahko v času povezave pretočijo na svoj računalnik, ogledujejo pa praktično kjerkoli. Koncept temelji na oceni, da povprečen uporabnik obiskuje sorazmerno malo število različnih strani in internetu, pri iskanju pa tako ali tako pogleda zgolj prvi nekaj zadetkov, dodaja Husick.

Ideja zveni zanimivo,...

27 komentarjev