»

Osem tisočakov za 67 terabajtov

Slo-Tech - Backblaze je komercialna spletna stran, ki uporabnikom za pet dolarjev mesečno ponuja neomejeno količino prostora na svojih strežnikih, ki ga lahko uporabijo za shranjevanje varnostnih kopij. Ker to pomeni na tone podatkov, so morali iznajti način, kako vse silne petabajte podatkov poceni uskladiščiti. Predpripravljene rešitve so se izkazale za pregrešno drage, zato so fantje sedli skupaj in sestavili svoje - Linuxove strežnike velikosti 4U rack, ki za 7.867 dolarjev nudijo 67 terabajtov prostora.

In iz česa sestojijo? Gre za običajne komponente, ki jih najdemo tudi v domačih računalnikih. Na eno Intelovo matično ploščo priključijo štiri kartice SATA. Skupno je tako na tak sistem povezanih 45 diskov, kar porabi precej električne...

51 komentarjev

Western Digital predstavil nov disk na steroidih

The Register - V začetku letošnjega leta je Western Digital začel prodajati svoje dvoterabajtne trde diske, sedaj pa jih je še malo nadgradil. V novo generacijo enako velikih diskov je namestil 64 MB predpomnilnika in dve procesorski enoti, s čimer pričakujejo za četrtino hitrejše delovanje in polovico nižjo porabo energije. Gre za zmogljive diske, ki imajo deklariranih 1,2 milijona ur delovanja pred napakami (MTBF), njihova dejanska velikost pa znaša 2.000.398 MB. Opremili so jih s tehnologijami IntelliSeek, IntelliPark in IntelliPower, ki pametno prilagajajo hitrost vrtenja in skrbijo za nižjo porabo, tako da za branje ali pisanje ta znaša 6,8 W, brez obremenitve 3,7 W, v stanju pripravljenosti pa 0,8 W. Priporočena maloprodajna cena znaša 329 dolarjev.

20 komentarjev

Western Digital ponudil "kitajski" trdi disk

ComputerBase - Posebej za kitajsko oz. azijsko tržišče je Western Digital izdelal posebno verzijo trdega diska iz serije Caviar Green, ki se od običajnih razlikuje po kapaciteti. Nov model namreč sprejme 808,8 GB podatkov, kar bi moralo biti po godu kitajskim vraževernežem.

Kitajci imajo do številk prav poseben odnos. Števila štiri se na smrt bojijo, saj se prebere (四), kar je zelo podobno kot (死), ki pomeni smrt. Šli so celo tako daleč, da marsikakšen hotel nima četrtega (in štirinajstega, štiriindvajsetega ...) nadstropja, telefonske številke s štiricami se prodajajo slabše in ceneje itn....

32 komentarjev

Samsung izdal zeleni 1,5 TB-disk

The Register - Samsung je predstavil prvi trdi disk iz nove serije F2EG, ki nosi ime 1.5 TB EcoGreen F2EG. Poldrugi terabajt prostora je proizvajalec priskrbel z uporabo treh 500 GB-plošč. Na vprašanje, zakaj niso izdali dvoterabajtnega modela, kot je s podobno tehnologijo na štirih ploščah storil Western Digital, so odgovorili, da so lahko tako izdelali bolj zeleni disk. Trdijo, da F2EG porabi 40 odstotkov manj energije energije v mirovanju in 45 odstotkov pri pisanju oz. branju. Poleg tega se disk hitreje zažene, je zanesljivejši in tišji, dodajajo. Družina diskov F2EG se vrti s 7200 obrati na minuto, uporablja trigigabitni priklop SATA in poseduje 16 ali 32 MB predpomnilnika. Omenjeni model stane 149 dolarjev, na voljo pa bosta tudi terabajtni in polterabajtni.

18 komentarjev

Tudi Seagate bo ponudil dva terabajta

ComputerBase - Kmalu za Western Digitalom je zgledu sledil tudi konkurent Seagate in napovedal svoj model dvoterabajtnega diska. Točnega datuma izida še niso povedali, so pa zagotovili, da lahko trde diske serije Constellation, ki bodo sicer namenjeni zahtevnejšemu (enterprise) trgu, pričakujemo letos poleti. Na voljo bo v 2,5- in 3,5-palčni različici, prav tako bo tudi priklop mogoč prek vmesnikov SATA ali SAS 2.0. Poleg največjega modela bodo na voljo še 160, 500 in 1000 GB. O ceni pri Seagatu niso želeli povedati kaj oprijemljivega, so pa zapisali, da se uporabnikom v zameno za prostornost za razliko od WD-jevega modela ne bo treba odpovedati hitrosti.

12 komentarjev

Western Digital z dvema terabajtoma

Slo-Tech - Na spletu je danes glavna novica, da se je začela prodaja dvoterabajtnih diskov iz serije WD Caviar Green. Model WD20EADS ima 32 MB predpomnilnika, standardno hitost vrtenja plošč 7200 obratov na minuto, vmesnik Serial ATA-300 in bo stal verjetno okrog 299 dolarjev. Poleg največje inačice s štirimi ploščami bosta na voljo še modela s terabajtom oz poldrugim terabajtom kapacitete. Prvi testi so že na spletu ter hvalijo predvsem tihost in hitrost. Disk je trenutno na prodaj v Avstraliji, kmalu pa ga pričakujemo tudi v Evropi in ZDA.

12 komentarjev

WD povečal kapaciteto serije My Book trdih diskov na 2 TB

engadget - Western Digital je pronovil svoje najprestižnejše zunanje trde diske, ki so del serije My Book - povečanja so bili deležni modeli Pro II, Premium II in World II. Lična (a precej zajetna) ohišja vseh modelov vsebujejo po dva ločena 1 TB pogona, pri čemer lahko v primeru World II različice podatke pretakamo preko mrežnega vmesnika (do 1 Gb/s), druga dva modela pa podpirata FireWire 400/800 in USB 2.0 vmesnike. Cena dvoterabajtnih monstrumov je seveda primerna kapaciteti - v ZDA bodo morali kupci svoje debele denarnice stanjšati za 749 $ do 799 $.



Izvorna novica.

43 komentarjev

Softwarski patenti

Linux Today - Spet nekaj pikantnega, tisti s slabo prebavo raje preskočite. Evrobirokrati bodo očitno spet naredili eno takšno cvetko, da bi se človek zjokal.
No kot verjetno večina slo-techarjev ve, imajo v ZDA kretenoiden sistem patentov, ki omogoča patentiranje največjih neumnosti. Mogoče ne veste, ampak Microsoft ima recimo patent nad vsemi spletnimi novičarskimi strami (slo-tech spada v to kategorijo), da o Amazonu in njihovem 'one click shoppingu' ne govorimo.
Skratka, vse bi bilo v redu, če bi lahko rekli, "naj bodo Američani glupi, ampak to se nas ne tiče". Napaka! Naši vrli evropski birokrati očitno popuščajo pritiskom ZDA. S tako imenovano Haaško konvencijo bodo uzakonili cenzuriranje interneta preko državnih meja.
Njihov moto je preprost: če je nekaj v Ameriki ilegalno, a v Evropi ni, potem mora tisti Evropejc, ki zadevo objavi na internetu, poskrbeti, da noben ameriški državljan do nje ne bo imel dostopa. Informacijska cenzura skratka. Osebno me stvar spominja na železno zaveso (prej...

5 komentarjev