»

Kitajci blokirali množico strani

Ars Technica - Jutri bomo obeležili dvajseto obletnico pokola na Trgu nebeškega miru v Pekingu, ko je vojska krvavo zatrla študentske proteste in ki na Kitajskem še vedno velja za prepovedano temo diskusije. Ker bo na spletu o tem dogodku gotovo veliko napisanega, so se Kitajci preventivno odločili v svojem državnem požarnem zidu blokirati kopico strani. Tako so nedostopni Twitter, Flickr, Hotmail, Bing in še nekaj drugih, ugotavljajo uporabnika interneta po državi. Včasih se komu sicer prebiti do strani, a večinoma je kontrola zelo tesna. Blokada verjetno ne bo stalna, saj se na Kitajskem ves čas spreminja črni seznam blokiranih stranih. Wikipedijo, YouTube in BBC tako večkrat blokirajo in spet sprostijo, odvisno od aktualnih tem in paranoje oblasti. Tako lahko tudi Kitajci pričakujejo ponovno vzpostavitev dostopa do zadnjih blokiranih strani, ko se bo poleg prah od obletnice in bodo na naslovnicah časnikov druge novice.

31 komentarjev

Kitajci spet blokirali YouTube

CNN - Kot kaže, je kitajska vlada ponovno blokirala dostop do YouTuba. Lastnik strani Google ni prejel nobenega obvestila, od kdaj in zakaj blokada, temveč so dejstvo odkrili sami, ko so zaznali upad prometa iz Kitajske v začetku tedna. Kaj točno je razhudilo Kitajce, lahko le ugibamo, ena izmed verjetnejših razlag pa so posnetki nasilja kitajske policije nad tibetanskimi uporniki, ki so se znašli na YouTubu. Sicer pa oblasti trdijo, da so posnetki iz Lhase tako ali tako zmontirani in hujskajoči.

Kakorkoli, za vsak primer so preprečili še dostop do strani, kar ni kakšna posebej izvirna praksa. Na zadnje je Kitajska blokirala YouTube lanskega marca, ko je bil povod povsem isto žarišče - Tibet. Če se izkaže potreba, Kitajski veliki požarni zid blokira tudi CNN, BBC, The New York Times in še kakšno drugo stran, ki bi utegnila v državo prinesti politično občutljive vsebine. Kljub temu je kitajski zunanji minister v torek pogumno dejal, da se Kitajska ne boji interneta, temveč ga le upravlja...

2 komentarja

Kitajci blokirali Wikinews

Slashdot - Po dobri stari navadi so se kitajski veljaki spet odločili blokirati stran, ki bi utegnila povečati védenje o svetu in zamajati komunistične vrednote. Tokrat je na udaru različica novic Wikinews v kitajskem jeziku, medtem ko je angleška verzija na Kitajskem še vedno normalno dosegljiva. Kaj jih je tako razpenilo, da so potegnili kabel iz usmerjevalnika, ni znano. V preteklih podobnih akcijah so jim šle v nos vesti o občutljivih temah, kot so Tajvan, Tibet, Trg nebeškega miru ipd. Wikinews jih je optimistično zaprosila za izjavo, a se še niso utegnili odzvati. Mimogrede spomnimo, da ima Kitajska zelo ambivalentne občutke do projektov Wiki - samo Wikipedijo so blokirali že mnogokrat, nazadnje po zaključku lanskih olimpijskih iger, ko so nenadoma pozabili na vse obljube o prostem dostopu do spleta.

0 komentarjev

Kitajska spet blokirala BBC

The Register - Olimpijske igre na Kitajskem so se že zdavnaj iztekle in Kitajci se vračajo v stare tirnice na vseh področjih. Takoj po koncu so zagnali svoje tovarne in spet ustvarili smogasto zavesto nad Pekingom, sedaj pa so v predolimpijski čas povrnili tudi internet. Med veledogodkom so novinarjem obljubili dostop do necenzuriranega interneta, zdaj pa so spet preprečili dostop do nekaterih neprimernih strani.

Med njimi so se znašle BBC-jeve strani v kitajščini, Voice of America v kitajščini in nekatere hongkongške in tajvanske strani. Zunanje ministrstvo cenzure ne želi komentirati, pravijo pa, da strani, ki propagirajo tajvansko neodvisnost, kršijo zakon. Liu Binjie, minister za medije, se je na kritike odzval z besedami, da je Kitajska s poročanjem o potresu 12. maja in pokrivanjem olimpijskih dogodkov pokazala, da je reforma medijskega sistema učinkovita, in da bodo nadaljevali z reformami za transparentnejši sistem medijev.

1 komentar

Kitajci odblokirali BBC

BBC - BBC poroča, da je Ljudska republika Kitajska po letih blokade strani BBC v angleščini končno prenehala s tem nesmiselnim početjem. Uradnega sporočila kitajske oblasti niso posredovale, kakor tudi niso nikoli objavile, da bi karkoli blokirale, vendar BBC-jevi novinarji na terenu opažajo, da lahko dostopajo do strani, ki so bile prej nedostopne.

Bralci so od navdušenja planili po BBC-jevih strežnikov, ki so namesto običajnih nekaj sto v torek zabeležili 16.000 obiskovalcev s Kitajskega. Oblasti so v pričakovanju olimpijskih iger obljubile, da bodo novinarjem omogočile več svobode pri delu. Verzija novic v kitajskem jeziku ostaja nedostopna. Klik!

16 komentarjev

Kitajci sesuli protikorupcijske spletne strani

China Daily - Še ena kitajska novica, ki spada v kategorijo Saj ni res, pa je. Prejšnji teden so Kitajci obelodanili spletno stran svojega urada za korupcijo, kjer so ljudje lahko oddali pritožbe zoper uradnike. Na Kitajskem je korupcija očitno popularen šport, saj se je spričo preobremenitve stran v nekaj urah sesula. Strežnike so kmalu spet usposobili, priznavajo pa, da je število obiskovalcev veliko večje od pričakovanj. V knjigi obiskovalcev, kjer so navajali konkretne primere in tudi splošne pripombe, se je v enem samem dnevu nabralo več kot 22 strani zapisov. Rezultati niso tako presenetljivi, saj so lani kaznovali 90.000 uradnikov zaradi podkupovanja, kar pa je najverjetneje zgolj vrh ledene gore. Več o tem.

8 komentarjev

Na Kitajskem spet brez Wikipedije

ComputerBase - Spet lahko beremo, da so Kitajci ostali brez dostopa do spletne enciklopedija Wikipedije. Uradne informacije pričajo, da bo dostop do kitajskega prevoda sproščen v roku enega tedna, medtem ko bodo morali na angleško različico počakati še vsaj en mesec. Ali je za nenadno onemogočenje dostopa kriva strožja cenzura ali tehnične težave, še ni znano. Kljub temu pa se tudi po sprostitvi blokade ne bo dalo dostopati do vseh vsebin, saj kitajska vlada že sedaj in bo tudi v prihodnosti pridno cenzurirala vse sporne članke, še posebej o Falun Gongu in pokolu na Trgu nebeškega miru (Tiananmen).

11 komentarjev

Kitajci dobili "svojo" Wikipedio

Slo-Tech - Kitajski, najbolj razširjeni spletni iskalnik Baidu, je zapolnil luknjo, ki jo je ustvarila blokada Wikipedije s strani Kitajske vlade. Prejšnji mesec so namreč splovili svojo različico Wikipedije, Baidu Baike.

Robin Li, stvaritelj enciklopedije, ni izumljal tople vode, zato je "Baidupedijo" (kot jo ljubkovalno imenujejo po svetu) zasnoval kar na modelu Wikipedije, uporabniki lahko sami dodajajo in urejajo članke. Seveda pa bi bilo pričakovati, da bo tako necenzurirana kot je Wikipedija, vseeno malo preveč utopično. "Baidupedija" ima namreč vgrajen sistem samocenzure, ki uporabnikom onemogoča objavo vsebin, za katere Kitajska vlada meni, da niso primerne. Pa čeprav bi lahko uporabnik po pozdravnem sporočilu sklepal drugače, le-to se glasi:

"Baidu je v skladu z enakopravnim, kooperativnim in delitvenim duhom interneta ... nudi oder za kreativnost uporabnikov Interneta."

Sistem deluje tako, da ko uporabnik pošlje članek, se le-ta ne pojavi takoj na strani, ampak šele, ko ga...

14 komentarjev

Kitajci cenzurirajo Wikipedijo

Slashdot - The Globe and Mail poroča o novih ukrepih, h katerim se je zatekla Kitajska pri cenzuri interneta. Tokrat so preprosto blokirali spletno enciklopedijo Wikipedijo, s čimer so Kitajce odrezali od enega največjih virov nepristranskih informacij. To je sicer že tretja blokada dostopa do te enciklopedije po prvih dveh v letu 2004 zaradi nepristranskih člankov o 'prepovedanih temah', kot so Tajvansko gibanje za neodvisnost, avtonomiji v pokrajini Tibet in študentski vstaji na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Zaradi vnovične blokade dostopa do informacij so kitajski intelektualci zelo zaskrbljeni, neki kitajski prostovoljec v projektu Wiki pa celo piše, da "je takšno dejanje podobno, kot če bi jim odrezali jezik in glas oz. jim zaprli oči". Mnogi poudarjajo, da je Wikipedija prvovrsten vir informacij, tako da so sedaj znanstvenoraziskovalno delo, izobraževanje in javen dostop do informacij otežkočeni. Naj omenimo še, da to ni edini primer cenzure interneta na Kitajskem. V preteklem...

18 komentarjev