»

V Kiberpipi ta teden: Detekcija izgub pri pospeševalnikih delcev, Oust.me, Silent Hill 2: The movie, Plone druženje

Plone user group srečanje, 04. Feb 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 3.5., ob 19h te vabimo na Pipine odprte termine kjer nam bo Rok Štefanič, ki prihaja iz podjetja Cosylab, predstavil delovanje pospeševalnikov in načine kako zaznati izgube delcev, ki se pojavljajo med delovanjem pospeševalnika. Podrobno bo predstavljen princip delovanja detektorjev delcev, s poudarkom na analognem delu obravnavanja signalov ki jih generirajo detektorji.V sredo, 4.5., ob 19h bomo na Spletnih uricah predstavili Oust.me, ki je...

0 komentarjev

Predavanja OWASP Slovenija na OTS 2010 javno dostopna

Slo-Tech - Pred kratkim je organizacija OWASP (Open Web Application Security Project), ki se ukvarja z aplikacijsko varnostjo, pričela z uradnim delovanjem tudi v Sloveniji. Slovenska sekcija je prejšnji teden v Mariboru v okviru OTS 2010 predstavila štiri zanimiva predavanja, katerih prosojnice so prosto dostopne na internetu:

- Marko Hölbl: Pasti pri vgradnji kriptografije v aplikacijski svet
- Milan Gabor: Slovenske spletne aplikacije imajo »TALENT«
- Jure Škofič: "Race condition" - Ko želva stavi na srečo, zajec pa na "symlink" napad
- Edvard Šilc: Telesni skenerji na slovenskih letališčih

OWASP Slovenija tudi vse, ki jih skrbi aplikacijska varnost, vabi v svoje vrste. Podporno članstvo je brezplačno.

1 komentar

Razvija se odprtokodni Live Office

Slo-Tech - V poplavi na omrežju temelječih storitev (ki večinoma tečejo v oblakih), je očitno napočil čas, da poleg lastniškega omrežnega programja dobimo še odprtokodno.

Skupina razvijalcev združenih v organizacijo Live Office tako pripravlja spletno aplikacijo, ki omogoča organizacijo osebnih informacij, stikov, zabeležk, osebnih dokumentov ter sestankov.

Podatki so shranjeni na spletnem strežniku v šifrirani obliki in dostopni samo lastniku oz. imetniku gesla, na voljo pa je tudi podpora za več jezikov (trenutno poleg angleščine samo še francoščina). Trenutna različica je še razvojna (0.9.01-dev), v bližnji prihodnosti pa nameravajo dodati še podporo za več jezikov, module za vodenje osebnih financ ter modul za shranjevanje gesel. Pripravljajo tudi namizno različico v Javi, ki bo omogočala delo brez povezave v splet ter kasnejšo sinhronizacijo s strežnikom. Projekt je zastavljen precej resno, saj razvijalci pripravljajo obsežno pomoč (tudi z videovodiči).

Najlepše pri vsem skupaj je, da...

18 komentarjev

Dogodki v Kiberpipi

Novoletka AnimeSlovenija

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu vas vabimo v Kiberpipo na naslednje dogodke:

V torek, 16.12. ob 19:00 Pipin odprti termin: Best. Plone. Ever! Predstavitev Plone 3
Plone je odprtokodni CMS sistem, s katerim lahko razvijamo najrazličnejše spletne portale. Uporabi se ga lahko tudi kot intranetni informacijski sistem za hrambo dokumentov in kontaktov ali kot Project Manager. Plone poganja skriptni programski jezik Python, ki je čedalje bolj prisoten na vseh področjih računalništva. Python je prav tako osnova aplikacijskega strežnika Zope, na katerem Plone...

5 komentarjev

Tehnokomuna Kiberpipa

Slo-Tech - Tehnokomuna Kiberpipa še naprej išče in predstavlja teme za sodobne tehnologe, geeke, intra in ekstravertirance. Nekaj informacij, nekaj druženja z ljudmi, ki jih sicer ne bi nikoli srečali.

Redkokdaj imate priložnost od blizu ogledati si mainframe računalnike. V Kiberpipi pa se enega lahko dotaknete in o njem celo nekaj izveste. V torek ob 19.00 bo predavanje o velikanu IBM S/390, ki ga je Kiberpipinemu muzeju podarilo Ministrstvo za javno upravo. Svoj čas...

16 komentarjev

Prihodnji teden v Kiberpipi

Slo-Tech - Prihodnji teden vas vabimo v Kiberpipo na dve predavanji. V torek na Pipinem odprtem terminu bo Andraž Sraka predaval o upravljanju glasbenih z zbirk s programom Amarok. V sredo na Spletnih uricah pa bo predstavljena študija primera izdelave spletne strani in storitve Debikartica. Oboje ob 19.00.

Amarok je projekt, ki se razvija v okviru namizja KDE kot še en od grafičnih linux predvajalnikov zvočnega zapisa MP3,OGG,WAV,... Poleg klasičnega predvajalnika je Amarok tudi inteligentni program za upravljanje z glasbenimi zbirkami in pestrim naborom različnih dodatkov, ki zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika.

V novi sezoni spletnih uric predstavljamo novo serijo predavanj, ki se bodo služila kot predstavitev spletnih strani, ki so tako ali drugače posebne. Spletni projekti postajajo vedno bolj kompleksni - uporabniku prijazne storitve se preko zaledja integrirajo v različne sisteme naročnika in obratno. Pomembno je, da si pomagamo z metodologijo spletnega razvoja, saj v...

11 komentarjev

Pipin odprti termin: Zakaj Python?

Slo-Tech - V torek, 25. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo imel Sebastjan Trepča predavanje z naslovom Zakaj Python?

Python je s svojo edinstveno sintakso in praktičnostjo nekaj posebnega med programskimi jeziki. Deluje na skoraj vseh platformah ter ima ogromno standardno knjižnico. Na predavanju bomo skušal prikazati njegove posebnosti ter zakaj je tako všečen in osupljiv.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

15 komentarjev

Spletne urice: Testiranje spletnih aplikacij

Slo-Tech - V sredo 12. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice kjer bo Sebstajn Trepča predaval o tem kako poteka Testiranje spletnih aplikacij.

UnitTesti so vsekakor zelo uporabni, vendar jih ne moremo vedno uporabiti za spletne aplikacije. V zadnjem času vedno več orodij izvaja teste kar preko HTTP protokola, torej imajo vgrajen spletni brskalnik, s katerim testirajo vašo aplikacijo na najvišjem nivoju. Na predavanju bo predstavljeno nekaj takih orodij in njihova uporaba.

Sebastjan Trepča je spletni programer in navdušen uporabnik Pythona.

7 komentarjev

Spletne urice: Django

Slo-Tech - V sredo, 29. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Jure Čuhalev predaval o orodju Django.

Django je visoko-nivojsko Python ogrodje za grajenje spletnih strani. Po samem delovanju se močno zgleduje po Ruby on Rails, vseeno pa ima kopico svojevrstnih značilnosti in originalnih pristopov, ki omogočajo resnično hitro grajenje spletnih aplikacij.

V predavanju bodo predstavljene osnove model-control-view pristopa k razvoju spletnih aplikacij in kako je ta pristop integriran v Django. Kot dopolnilo k teoriji pa bodo predstavljene tudi dejanske izkušnje pri uporabi.

14 komentarjev

Spletne urice: Večuporabniška okolja na spletu

Slo-Tech - V sredo, 9. novembra ob 19:00, vas vabimo v Kiberpipo na šeste spletne urice. O večuporabniških okoljih na spletu bo predaval Boris Miljković - Krokar, Flash razvijalec iz podjetja Parsek.

Bolj natančno bo govora o
  • pojmu večuporabniške izkušnje v vsakdanjem življenju
  • spletu kot orodju za povezovanje uporabnikov
  • evoluciji spletnih aplikacij za povezovanje uporabnikov
  • virtualnih svetovih
  • transformaciji vseh aplikacij v večuporabniška orodja
Vabljeni!

4 komentarji