»

Windows XP so zares šteti dnevi

PC World - Smrt Windows XP je moral Microsoft zaradi priljubljenosti operacijskega sistema, prevelike zahtevnosti Viste za nekatere netbooke in dolgega premora pred izidom Viste kar nekajkrat preložiti, a kljub temu so XP-jem dnevi zdaj zares šteti. PC World poroča, da bo Microsoft svoje Windows XP 14. aprila 2009 prestavil iz faze splošne podpore (mainstream support) v fazo podaljšane podpore (extended support), ne glede na to da jih bo z nekaterimi netbooki mogoče kupiti vsaj do 30. junija 2010, najverjetneje pa še eno letu po izidu Windows 7. To pomeni, da bo Microsoft še vedno izdajal brezplačne varnostne popravke, medtem ko drugih napak ne bodo popravljali, razen za podjetja, ki imajo podpisane posebne vzdrževalne pogodbe.

Michael Cherry, Microsoftov analitik, pravi, da ni nič neobičajnega, da je nek operacijski sistem še vedno razširjen ob času, ko Microsoft umakne splošno podporo zanj. Neobičajno pa je, da uporabniki še vedno kupujejo nove naprave z operacijskim sistemom, ki ni več...

130 komentarjev

Windows XP hoče živeti

Fudzilla - Pravzaprav jih pri življenju držijo uporabniki in sestavljavci računalnikov, ki jim želijo karseda ustreči. Novih rokov, kdaj se bodo Windows XP povsem zares upokojili, smo videli že nešteto, in kot kaže, jih bomo še kaj. Viri blizu Intelu namreč trdijo, da je slednji Microsoft prepričal, da jim življenjski cikel podaljša še vsaj do leta 2010, po možnost pa še dlje. To se je zgodilo seveda zaradi netbookov, ki jim XP-ji ustrezajo, medtem ko je Vista zanje prezahtevna, tako da je tudi načrt samega Microsofta, da Windows XP na netbookih nasledi Windows 7. In ker ta še ni nared, ni druge možnosti, kot življenje podaljšati predhodniku.

61 komentarjev

Windows XP noče umreti

PC World - Zdi se, kakor da bi Microsoft z Windows XP presegel samega sebe in spisal tako dober operacijski sistem, da se ga sedaj kar ne more znebiti. Kljub izidu Viste, s katero želi Microsoft počasi zamenjati stare instalacije XP-je, se uporabniki še vedno dovolj dobro počutijo s starim sistemom. Dell je tako prejšnji teden objavil, da bo za doplačilo 150 dolarjev na prenosnikih Inspiron 1525 in namiznikih serije 530 še vedno moč dobiti prednaložen Windows XP. To je trikrat več od zneska, ki so ga za isto uslugo zahtevali na začetku leta. Tako potezo jim omogočajo licence za Visto Business ali Ultimate, ki jih je moč podgraditi (downgrade) na XP Professional. Microsoft je datum, do katerega bo takšno početje odobraval, že večkrat premaknil, trenutno pa je to 31. julij 2009. Raziskave Net Applications še vedno kažejo, da XP-ji obvladujejo dve tretjini trga.

Glavno vprašanje, s katerim si Microsoft beli glavo, je kako priljubiti Visto pri uporabnikih. Analitiki so si enotni, da kaznovanje...

123 komentarjev

Neutrudni Windows XP

C|NET News - Microsoft je največjim izdelovalcem računalnikov tokrat pa res zadnjič ponovno podaljšal rok za prodajo Windows XP, in sicer iz 31. januarja 2009 do 31. julija 2009. Razlog za to potezo so v Redmondu skoraj ustrezno pojasnili. Čeprav operacijskega sistema z izjemo namestitev na ultra-poceni naprave že nekaj časa ne smejo prodajati več, lahko izdelkom še vedno prilagajo namestitvene plošče Windows XP ali naprave z Visto "podgradijo" na Windows XP. To bodo tako lahko počeli nekoliko dlje, kot nazadnje dogovorjeno, seveda pa ni izključeno še kakšno podaljšanje. Marsikaj je namreč odvisno od datuma izida Windows 7, ki bo za večino uporabnikov najverjetneje naslednji operacijski sistem po XP.

Windows XP je postal popularen takoj zatem, ko je Microsoft pokazal, da lahko naredi še kaj slabšega.

397 komentarjev

Smrt Windows XP Home prestavljena na 30. junij 2010

Daily Tech - Sprva je sicer kazalo, da bodo pri Microsoftu prenehali s prodajo Windows XP že junija 2008, vendar so danes obelodanili, da bo različica Home na voljo vse do 30. junija 2010.

Glavna motivacija za ta, marsikomu všečen korak, je seveda porajajoč in finančno zelo obetaven trg ultra-poceni osebnih računalnikov, katerih predstavnik je npr. trenutno zelo popularni Eee PC. Ob dejstvih, da se na trenutno razpoložljivih nizko cenovnih računalnikih bohotijo različne distribucije Linuxa in da Vista za gladko delovanje potrebuje strojno opremo na steroidih, so pri Microsoftu očitno primorani podaljšati življenjsko dobo Win XP Home, če želijo odgrizniti vsaj majhen košček pogače, za katero kaže, da nikakor ne bo majhna.

DailyTech in Microsoftovo sporočilo za javnost.

44 komentarjev

XP-jem dodatnih šest mesecev

Slashdot - Microsoft se je uklonil pritiskom uporabnikov, ki Viste nekako niso hoteli sprejeti za svoje in še vedno vztrajajo pri Windows XP, tako da je podaljšal življenjsko dobo slednjih še za šest mesecev. XP-je bo tako v okviru programa OEM (tj. z novim računalnikom po diskontni ceni) moč kupiti do konca junija 2008, medtem ko bodo škatlaste (retail) ploščke prodajali še dlje - v deželah v razvoju celo do sredine 2010.

Microsoftova odločitev pravzaprav ni presenetljiva, saj smo bili v zadnjem času priče mnogo uporabnikom, ki so kljub nakupu Viste z računalnikom od prodajalcev zahtevali vrnitev (downgrade) na XP-je. Microsoft pravi, da razume, da nekateri uporabniki potrebujejo več časa za preskok. Več.

233 komentarjev

Prodaja Windows XP ne jenja

Slashdot - Kljub temu da je Windows XP že star operacijski sistem - v tej branži je šest let pač častitljiva starost - njegova privlačnost za kupce preseneča celo Microsoft. V prvih napovedih so prerokovali, da bo razmerje 85/15 med prodanimi kopijami Viste in XP, sedaj pa so ga popravili na 78/22, torej so si XP opomogli kar za 50 %. Ker so se celo nekateri OEM-partnerji odločili poleg Viste ponujati tudi XP, tak primer je Dell, bo Microsoft izdal novo izdajo Windows XP SP2c. V njej ne pričakujemo nobenih varnostnih popravkov ali novih funkcionalnosti, temveč zgolj razširjen nabor aktivacijskih ključev. Res je, spričo izjemne prodaje je redmondskemu gigantu pričelo zmanjkovati famoznih aktivacijskih ključev. Tu.

99 komentarjev