»

Prihodnost PCI Express vodila pri grafičnih karticah

Tom's Hardware - Vodila so v računalnikih vedno predstavljala ozka grla za pretok podatkov. Vse se je začelo s splovitvijo vodila ISA, nadaljevalo z vodilom PCI (ki je še danes prisoten v vseh računalnikih), ter vodilom AGP, ki je narejen izključno za grafične kartice. Vendar pa bo tudi AGP počasi postal prepočasen in nadomestiti ga bo potrebno z novim. V ta namen so na Intel developer forumu predstavili vodilo PCI Express. To naj bi imelo enkrat večjo prepustnost, kot jo ima danes AGP 8x.

Pri stricu Tomu so spisali članek na temo prihodnosti PCI Express vodila v grafičnih karticah. Prikazali so delovanje PCI Express ter rešitve za grafične kartice pri obeh gigantih (ATi in Nvidia). Primerjali so AGP4x in AGP8x med sabo, s čimer so ugotovili, da so razlike zelo majhne, ter da ima AGP vodilo še dovolj moči za nekaj časa, zaradi česar novega vodila, ki naj bi nadomestilo vodilo AGP, še ne potrebujemo tako krvavo.

18 komentarjev

Thorton - novi AMD procesor?

Digit Life - Po poročanju nekaterih internetnih strani naj bi AMD izdelal novi procesor, ki naj bi bil okrnjeni brat novih AMD-jevih paradnih konjev -- procesorjev Barton. Thorthon, kot naj bi se ta imenoval, naj bi imel 333 MHz FSB, 256 KB L2 predpomnilnika, izdelan pa bi naj bil v 0,13-mikronski tehnologiji. Thorton naj bi se pojavil nekje v sredini letošnjega leta.

Več informacij o samem procesorju najdete na Digit-life.com. Poglejte si oglejte še sliko AMD-jevih načrtov o izdelavi procesorjev za prihodnje.

4 komentarji

Popravek AGP 2x problema za VIA čipsete

Slo-Tech - Za to novičko se iskreno zahvaljujem linkerju, saj sem mnenja, da bo pomagala marsikomu. Gre za znan problem z VIA Apollo Pro133/A, KX133, KT133x čipovji in AGPjem. WCPUID programček namreč ne glede na nastavitve v BIOSu javlja, da je vklopljen AGP 2x in zaradi tega je marsikdo že izgubljal živce. Prevladalo je mnenje, da je AGP 4x dejansko vklopljen, le da tega WCPUID ne zna pravilno prebrati. Napaka! WCPUID ima dejansko prav: ne glede na vašo nastavitev v BIOSu bo pri teh čipovjih vedno vklopljen le AGP 2x prenos podatkov. Rešitev leži v preprostih registerskih popravkih. Uporabniki Win9x operacijskih sistemov kliknite sem, za Win2k pa sem. Še opozorilo: zadeve nisem sam preizkusil, tako da previdno!

6 komentarjev

Naslednik PCI vodila

Slo-Tech - PCI vodilo je že dolga leta standard v računalniški industriji, toda počasi je potrebno narediti prostor za novo tehnologijo. Zadnje čase smo lahko opazili najave nekaterih novih vodil, ki naj bi nasledila PCI vodilo in če vas zanima, kaj nam vsaka posebej obljubja, je ta članek na PC Questu prava stvar. Sicer je zadeva visoko špekulativna, ker nihče ne more predvideti kaj in kako bo nasledilo PCI, toda vseeno gre za zanimivo in informativno branje. Še nekaj let... in imeli bomo praktično uporabna vodila s prepustnostjo, ki se bo merila v Gigabitih na sekundo. Juhej in hvala Vomu.

2 komentarja

Še več žužkov v i850 čipovju

Tech Web - Po neštetih poročilih o žužku v i850 čipovju, ki otežuje delo s PCI vodilom, je CRN odkril še enega nemarnega žužka. Ta bo prizadel predvsem ljubitelje DVDjev, namreč zvok, ki preko gre iz DVDja preko sistemskega vodila v zvočno kartico rad preskakuje ali pa celo popolnoma ustavi. Intelu se seveda zadeva ne zdi dovolj resna, da bi čipovje poklicali nazaj (v bistvu si tega niti ne smejo privoščiti), za 24. februar pa že obljubljajo novo revizijo čipovja, B4 (trenutna je B1 prime). Me prav zanima, ali bo nova različica odpravila napake.

1 komentar

PCI is dead, long live PCI-X

SBN - Ok, PCI vodilo še dolgo ne bo mrtvo ( če sklepam po dolgotrajnem in žilavem ISA vodilu [:P]), toda lepo je vedeti, da je naslednik že pripravljen. IBM je tako kot prvi najavil standardizirano PCI-X čipovje. Za kaj sploh gre? V bistvu gre za evolucijo izjemno popuarnega PCIja: hitrost vodila so dvignili s 66MHz na 133MHz, kar seveda pomeni precej večjo prepustnost. Vodilo je lahko 32 ali 64 bitno, najlepše pri vsem pa je, da je za nazaj kompatibilno s PCIjem.Vse lepo in prav, toda novega vodila še ne pričakujte tako hitro. IBMovo čipovje stane kar 52$ ( v večjih količinah ), kar pomeni, da ga bomo na začetku videli le na serverskih ploščah. Prve naj bi se pojavile nekje na polovici naslednjega leta. Če vas zanima več, pojdite sem.

0 komentarjev

ASUSova Dual platka na Apollo Pro133A čipovju

ASUS - Za dosedanje dvo-procesorske matične plošče na VIA Apollo Pro133A čipovju ( Epoxova, MSIjeva rešitev... ) bi težko lahko rekli, da so uspešne. Že res, da ABITova VP6 utegne biti odlična plata, toda sedaj je na to področje vstopil tudi ASUS: najavili so CUV4X-DSL platko. Seveda gre za dvo-procesorsko FC-PGA plato na 694X čipovju, ki pa se bo malce razlikovala od dosedanjih ponudb. Le stežka bi namreč lahko rekli, da je namenjena povprečnim uporabnikom, saj gre za skoraj čistokrvno serversko ploščo. Poleg standardnih 4 DIMM, 5 PCI in 1 AGP Pro rež, ponuja še nov VIAin 686B SouthBridge ( zmore ATA100 ) ter tudi vgrajen Symbiosov dvokanalski Ultra160 SCSI krmilnik ter Intelov 82559 omrežni vmesnik. Zaradi vsega tega bo cena verjetno nekje v oblakih, toda ne dvomim, da bo šlo za odlično ploščo [8-O].

0 komentarjev