»

Nemška Wikipedia dobila v uporabo 250.000 slik

Heise - Deutsche Fotothek vsebuje več kot dva milijona dokumentov in je univerzalni arhiv za zgodovino umetnosti in kulture Saške deželne knjižnice. Včeraj so storili lepo gesto in objavili podatek, da so fundaciji Wikimedia Deutschland, pod katero okrilje sodi tudi nemška Wikipedija, dovolili rabo 250.000 slik iz njihovih arhivov. Več podatkov o podpisani pogodbi bo znanih prihodnji teden. To ni prva taka poteza v Nemčiji, saj je že konec lanskega leta Nemški zvezni arhiv storil podobno s 100.000 slikami iz svojih katakomb, še prej pa je Wikipediji dovoljenje za uporabo njihovih slik dala revija LIFE.

2 komentarja

Zoetrope: časovni sprehod po spletnih straneh

Slashdot - Neprofitna organizacija Internet Archive oziroma njihova storitev Wayback Machine že dolga leta shranjuje posnetke spletnih strani in tako omogoča brskanje po spletni zgodovini vse od leta 1996. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu in vsem dobro poznanega podjetja Adobe razvijajo aplikacijo Zoetrope, ki bo po funkcionalnosti precej presegla enostavno (na nek način statično) pregledovanje starejših različic spletnih strani.

S pomočjo Zoetrope bomo lahko na (podprti) spletni strani premikali vodoravni drsnik na dnu brskalnika in se na ta način pomikali skozi zgodovino spletne strani, lahko pa bomo z lečo (v bistvu pravokotnikom) označili le del spletne strani (npr. ceno določenega proizvoda v spletni trgovini ali vašo priljubljeno...

8 komentarjev

Nemčija prispevala 100.000 slik v arhiv Wikipedije

Slashdot - Po tem, ko je Nemčija prostovoljno javnosti prispevala seznam IP naslovov svoje tajne službe, je po zadnji odločitvi Nemški zvezni arhiv Wikipediji predal v uporabo arhiv 100.000 slik iz obdobja od leta 1860 naprej.

Glede na to, da je Wikipedia pred časom dobila pravice za uporabo arhiva revije LIFE, je to drugi največji prispevek doslej. In dober izgled za spletno skupnost.

0 komentarjev

Google prežveči petabajt v šestih urah

Slashdot - Google se v svojem blogu pohvali, da so najhitrejši na svetu pri razvrščanju podatkov. Z uporabo orodja MapReduce, ki skrbi za poganjanje več procesov hkrati, so presortirali terabajt podatkov, shranjenih v lastnem datotečnem sistemu, z 1.000 računalniki v 68 sekundah, kar je za trikrat boljše od preteklega rekorda, ki ga je držal Yahoo. Terabajt včasih ne zadostuje, pravijo, zato so poskusili še s tisoč terabajti (petabajt) in na 4.000 računalnikih zanje porabili malenkost več kot šest ur. Mimogrede, za toliko podatkov potrebujejo 48.000 diskov, pri takih številkah pa pride do izraza statistika. Tako se je med vsakim poskusom vsaj eden tudi pokvaril.

28 komentarjev

Google omogočil javnosti dostop do zbirk fotografij revije LIFE

Muhamad Ali sparring playfully w. local man. Photographer: JOHN SHEARER

vir: Google
Slo-Tech - Guardian je ta teden poročal o digitalizaciji ene največjih zbirk fotografij na modrem planetu, ki je v lasti revije LIFE. Založnik je skupaj z Googlom zagnal obsežen projekt digitalizacije njihovega arhiva, ki ni bil dostopen javnosti, zaradi izredne obsežnosti pa so se v njem zgubili celo pri LIFE-u.

Ko bo projekt končan, bo na voljo 10 milijonov slik (trenutno jih je na spletu 20%), od Marilyn Monroe in JFK do Baracka Obame in Hillary Clinton. Približno 97% the fotografij javnost ni še nikoli videla.



Pri vsaki fotografiji so na voljo tudi osnovi podatki, kdo je avtor, leto posnetka in lokacija. Tudi kvaliteta fogotafij ni zanemarljiva, običajno so naložene v ločljivost 1280x(glede na format filma).
Slike lahko...

12 komentarjev

Darwinovi zapiski so od zdaj na voljo tudi v spletnem arhivu

Cambridge University - Številni zapiski, risbe in rokopisi, ob katerih je Charles Darwin ustvarjal teorijo o razvoju vrst, so po novem na voljo v spletnem arhivu. Svetovna javnost je tako dobila dostop do ene največjih zbirk dokumentov, ki jih je vplivni znanstvenik ustvarjal celo življenje. O obsežnosti arhiva govori dejstvo, da bi za ogled potrebovali dva meseca - pod pogojem, da bi vsako minuto prebrali eno stran.



Do obsežne zapuščine so imeli desetletja dostop le znanstveniki Univerze v Cambridgeu, 20 tisoč predmetov v 90 tisoč elektronskih dokumentih pa si od zdaj naprej lahko ogleda kdorkoli in to zastonj. Obsežna zbirka vsebuje prvi osnutek teorije o razvoju vrst, zapiske s potovanja z ladjo Beagle in kuharsko knjigo, ki jo je sestavila njegova žena Emma. V arhiv lahko vstopite

3 komentarji