»

Nov ruski modul na ISS ponesreči zasukal postajo

Nauka po priklopu

vir: NASA
NASA - Včeraj popoldne po našem času se je na Mednarodno vesoljsko postajo priključil nov ruski modul Nauka ... in kmalu zatem nenadejano prižgal svoje potisnike. Zaenkrat je videti, da ni šlo za nevarnejši incident, toda v Houstonu so imeli precej napeto uro, preden so motnjo ukrotili.

Ruski modul za Mednarodno vesoljsko postajo Nauka skoraj v vsem odraža klavrno trenutno podobo tamkajšnje vesoljske agencije. Sprva je bilo mišljeno, da naj bi poletel že leta 2007. Toda hromeča kombinacija tehničnih težav in pomanjkanja financ je projekt zamaknila kar za 14 let. Čeprav so Rusi zadnje čase večkrat namignili, da na ISS niso več zadovoljni in želijo z letom 2025 pričeti s postavljanjem lastne vesoljske postaje v Zemljini krožnici, so se vendarle odločili, da bodo Nauko še spravili na ISS. Gre za zajeten, prek 20 ton težak modul, ki je za petino večji od doslej največjega ruskega kosa ISSa, servisnega modula Zvezda. Ima več namembnosti, saj bo služil tako nastanitvi posadke kot tudi...

15 komentarjev

Rusija neuspešno izstrelila tovorno plovilo proti ISS

BBC - Rusija je včeraj ob 15.00 uri po našem času z izstrelišča Bajkonur izstrelila tovorno plovilo Progress proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS), a tja ni nikoli prispelo. Progress M-12M je skupaj s tremi tonami zalog za ISS po 320 sekundah leta strmoglavil. Ostanki so padli na Zemljo v ruski republiki Altaj, približno 1500 km severovzhodno od Bajkonurja. Poškodovanih ni bilo, so pa popokala okna v okolici.

Ni še znano, kaj je bil razlog za neuspelo utirjenje. Če ga Ruska vesoljska agencija ne bo razvozlala kmalu, je pod vprašajem tudi naslednja misija 22. septembra, ko bi na ISS poleteli novi astronavti. To je bila prva resna težava s plovilom Progress, ki je doslej že 43-krat uspešno poletel na ISS in nazaj. Napaka se je zgodilo v tretji, zadnji potisni...

25 komentarjev

Kaj vse počno na ISS

ISS

NASA - Ameriška NASA je objavila obsežno poročilo (PDF) o znanstvenih izsledkih, ki so jih prinesli poizkusi na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Prvi modul, rusko Zarjo, so v vesolje izstrelili novembra 1998, od takrat pa vztrajno dograjujejo postajo. Človeško bivanje je na ISS mogoče od leta 2000 in takrat so se začeli intenzivnejši eksperimenti, čeprav so jih nekaj izvedli tudi v letih 1998 in 1999. Do danes je 52 obiskovalcev ISS v petnajstih ekspedicijah izvedlo 138 eksperimentov s področij raziskav človeka, biologije, fizike, tehnologije, ved o Zemlji in operacij na ISS.

Ugotovili so marsikaj zanimivega, tako da omenimo le najzanimivejše rezultate. Razne klice, denimo zloglasna salmonela, so v vesolju...

27 komentarjev

ISS bo dobila dodaten laboratorij

Raffaello

vir: NASA
NASA - Mednarodna vesoljska postaja (ISS) bo še nekoliko zrasla, poroča International Space Fellowship. Tako kaže dogovarjanje med NASO in Italijansko vesoljsko agencijo (ASI), ki sta bojda povsem blizu končnega dogovora o pripojitvi novega laboratorija k ISS. Zadnja misija space shuttlov na ISS bo STS-133 septembra 2010 prepeljala modificiran večnamenski logistični modul Raffaello, ki ga oblikuje in gradi Italija. Modul ima 16 omar za 9.400 kg opreme, ki se lahko uporabijo za izvajanje eksperimentov. ASI bo plačala 22 milijonov evrov za nadgradnjo modula, v zameno pa bodo dobili mesto na treh kratkih vzdrževalnih misijah ISS in treh polletnih odpravah.

2 komentarja

Rusija: Nič več vesoljskega turizma po 2009.

Slashdot - Če ste se v prihodnosti nameravali podati v vesolje kot turist na ruskih plovilih, pohitite! Anatolij Perminov, direktor ruske vesoljske agencije, je namreč za državni časopis Ruska Gazeta povedal, da po letošnjem letu ne bo več prostora za vesoljske turiste, saj se bo posadka Mednarodne vesoljske postaje (ISS) povečala s treh na šest ljudi. Od leta 2001 je v vesolje kot turist poletelo šest oseb, ki so za polet plačali od 20 milijonov dolarjev navzgor. Zadnji, ki se bo v vsemirje še odpeljal kot opazovalec, bo softverski milijarder Charles Simonyi, ki bo iz Baikonurja poletel marca, kar bo že njegov drugi turistični izlet med zvezde. Na podoben način bo sicer jeseni v vesolje napoten še en kazahstanski kozmonavt, saj bo Kazahstan Rusiji plačal potovanje po komercialni tarifi.

9 komentarjev

Elektronske preglednice so stare 30 let

VisiCalc

vir: Wikipedia
Slashdot - Elektronske preglednice, katerih najbolj znana urejevalnika sta dandanes Microsoftov Excel in OpenOfficeov Calc, so letos naokrog že trideseto leto, piše Slashdot. Začelo se je s programom VisiCalc, ki sta ga za Apple razvila in distribuirala Software Arts in Personal Software (kasneje so se preimenovali v VisiCorp) davnega leta 1979. Program se je dopolnjeval do leta 1983, skupaj pa so prodali 700.000 kopij, kar je za pionirsko računalniško dobo zavidljiv dosežek. John C. Dvorak v svoji kolumni preglednice sicer dolži za (pre)veliko moč računovodij in jih krivi za cel kup finančnih malverzacij ter slabo kakovost končnih izdelkov danes, češ da v veliki množici primerov tako ali tako predstavljajo fiktivne...

2 komentarja

ISS stara 10 let

ISS in ATV

Slashdot - Prav je, da se spomnimo okrogle obletnice Mednarodne vesoljske postaje (ISS), katere prvi modul je leta 1998 poletel v orbito. Res je, jutri bo minilo deset let, odkar je ruska raketa Proton z izstrelišča Bajkonur v vesolje ponesla prvi modul z imenom Zarja. Od takrat pa vse do današnjih dni se ISS z različnimi moduli počasi dopolnjuje, tako da je trenutno 85 % končana. Prvi stalni gostje so nanjo poleteli novembra 2000, štiri mesece po priključitvi habitatnega modula Zvezda, in od takrat ni bila nikoli prazna.

Mednarodno vesoljsko postajo skupaj vzdržujejo Rusija, ZDA, EU, Kanda in Japonska, prek posebne pogodbe z NASO pa sodeluje tudi Brazilija. Nasledila je rusko postajo Mir, ki je...

17 komentarjev

ESA razvila novo raketo za oskrbovanje ISS

ATV - Automated Transport Vehicle

vir: Slashdot
Slashdot - Evropska vesoljska agencija je včeraj uspešno izstrelila svojo novo tovorno raketo, ki bo skrbela za oskrbovanje mednarodne vesoljske postaje. Posebnost nove rakete, imenovane po pisatelju Jules Verne-u je, da je prva na svetu, ki se lahko popolnoma avtomatsko in v skladu z vsemi veljavnimi standardi priključi na ISS. ATV ali avtomatsko transportno vozilo je največje in najbolj kompleksno vesoljsko plovilo, ki ga je razvila ESA in lahko nosi 45 kubičnih metrov tovora v skupni teži 7,4 tone.



Sam skladiščni modul temelji na modulu Columbus, je trikrat večji in se ponaša s trikrat večjo nosilnostjo kot ruski vrstniki, sistem za priključitev pa je zgrajen v Rusiji in temelji na podobnih sistemih, kot so v...

7 komentarjev

Columbus modul za ISS na poti v orbito

Columbus

vir: PJ Star
PJ Star - Pred dvema dnevoma je z dvomesečno zamudo končno v vesolje poletel raziskovalni laboratorij Columbus, ki ga bodo tekom svoje odprave člani Atlantis-a pritrdili na ISS. Columbus, ki je bil v izdelavi triindvajeset let in je stal dve milijardi dolarjev, predstavlja največji prispevek Evropske vesoljske agencije (ESA) k mednarodni vesoljski postaji in se bo v orbiti pridružil ameriškemu modulu Destiny (Usoda), ki se v orbiti nahaja že sedem let, in japonskemu modulu Kibo (Upanje), katerega prvi polet je načrtovan za marec.



V Columbusu lahko namestijo 10 laboratorijskih modulov z znanstveno opremo ( ISPR), od katerih jih pet pripada ESI in pet NASI - ob iztrelitvi bodo...

33 komentarjev

Na Japonskem samo še digitalna televizija?

Slashdot - Po poročanju Slashdota naj bi predvidoma do leta 2011 na Japonskem popolnoma prešli z navadne analogne tehnike oddajanja signala na digitalno. Kljub temu da je zaenkrat digitalni signal na voljo le ob večjih mestih Tokia, Nagoye in Osake, japonska vlada načrtuje, da bo signal na voljo vsem državljanom do leta 2006. Popoln prehod pa naj bi se po predvidevanjih zgodil do leta 2011.

Sicer je vse skupaj zelo lepo, vendar se tukaj pojavi problem, da manjše televizijske hiše ne bodo mogle oddajati digitalnega signala, ker je potrebna oprema zelo draga. In ne samo oprema za oddajanje, tudi oprema za sprejemanje je zelo draga. Po zadnji raziskavi ene izmed večjih japonskih agencij je povprečen kupec za nadgradnjo pripravljen plačati samo 1.200 dolarjev. In samo 40 odstotkov ljudi ve, kaj sploh je digitalna televizija. Klik!

5 komentarjev

Vrnitev vesoljske postaje Mir bo na Internetu

Ananova - Zadnjo pot vesoljske postaje Mir proti Zemlji si boste lahko ogledali v živo na Internetu. Prenašanje vesoljske postaje in njenega izgorevanja na poti v zemeljsko atmosfero si boste lahko ogledali na MirReentry.com spletni strani, predvidoma pa se bo Mir vrnil okrog 25. marca tega leta. Po pričakovanjih bo to največji nebesni pojav od leta 1908, ko je v Tunguski, Sibiriji, padel meteorit.

7 komentarjev