»

Apple ne more osvojiti Indije

Applova trgovina v New Delhiju

Slo-Tech - Indija je z 1,3 milijardami prebivalcev druga najštevilčnejša država in tretji največji trg pametnih telefonov. Zato ni presenetljivo, da si vsi proizvajalci prizadevajo za čim večji delež na tem trgu, ki pa ga pesti nizka kupna moč in visoke carine, ki ceno dvignejo še za 15 do 20 odstotkov. Apple, ki si je od Indije veliko obetal, se že dlje časa spopada s slabimi rezultati v tej državi.

V celem lanskem letu so v Indiji prodali zgolj 3,2 milijona svojih telefonov, v prvi polovici tega leta pa manj kot milijon. Medtem ko Applova prodaja upada, Indijci čedalje raje posegajo po cenejših Xiaomijevih ali Samsungovih izdelkih. Apple poizkuša s prodajo nekoliko starejših modelov, ki so zato cenejši, a rezultati niso...

46 komentarjev

iPhone 5 se umika iz Rusije

vir: NBC
AllThingsD - Trije največji ruski mobilni operaterji - VimpelCom, MTS in MegaFon - so vsi prenehali s prodajo iPhonov, ter se raje obrnili k Samsungu. Kot vzrok navajajo ostre pogodbene pogoje, ki jim jih je brezkompromisno želel vsiliti Apple - minimalne odkupne količine, subvencioniranje prodajne cene telefona in znatne marketinške vložke. Pri teh pogojih se jim prodaja prodaja več ne splača, pravijo.

V Rusiji je subvencioniranje cene telefona načeloma prepovedano, zato so cene visoke - okoti 700€ (30.000 rubljev) za nov iPhone, na črnem trgu lahko tudi več. S to ceno telefon ne more biti konkurenčen ostalim opcijam - sploh ne Androidom, ki se prodajajo tudi za pod stotaka, ter tudi ne Windows Phonom. S slednjimi je situacija v državi...

38 komentarjev

Dražje dražbe na nemškem Ebayju

vir: Heise
Heise - Nemški Ebay, ki je najbolj pogosto uporabljeni Ebay v Sloveniji, je v pismu uporabnikom najavil, da bodo s 13. junijem 2011 nekoliko spremenili obračunavanje provizij in stroškov za oddajo oglasov, ki bodo pomenile dražje dražbe za prodajalca. Podražile se bodo avkcije za izdelke, ki so cenejši od 500 evrov, razen za avtomobile, plovila, ladje in - naročniške pogodbe za mobilne telefone.

Brezplačen ostaja osnoven oglas, pri katerem se licitacija prične pri enem evru, ki se pojavi v eni kategoriji in ima eno sliko. Drugačna pa bo tarifa za dražbe, kjer je začetna cena višja. Doslej je bila provizija odvisna od cene (do 50 evrov 8 odstotkov, do 500 evrov 4 evre in 5 odstotkov, nad 500 evrov 26,5 evra in 2 odstotka), sedaj...

14 komentarjev

Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode

Nov simbol za indijsko rupijo

Slo-Tech - Indijska vlada je sprejela nov grafični simbol, ki bo v uporabi za njihovo valuto rupijo in jo bo razlikoval od pakistanske in nepalske rupije. Doslej so rupijo označevali kot Rs, v standardu Unicode pa je obstajal tudi poseben znak ₨. Lanskega marca so razpisali natečaj, na katerem so izmed prijavljenih simbolov ta teden uradno določili, da bo nov znak indijske rupije videti kakor znak za črko R brez navpične črte...

50 komentarjev

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da Apple pripravlja oskubljeno verzijo svojega iPhona, ki bo bistveno cenejši od obstoječih. Novi iPhone 3GS z 8 GB pomnilnika naj bi stal 99 dolarjev z dvoletno naročnino, kolikor stane tudi starejši iPhone 3G podobnih karakteristik. Čeprav so te vesti neuradne in nepotrjene, so dokaj logične. Apple je z intenzivnimi rabati počasi spraznil skladišča svojih iPhonov 3G, sedaj pa jim bodo začeli ostajati neprodani iPhoni 3GS. Te bi veljalo ponuditi tudi kupcem, ki si drage verzije (199 dolarjev za 16 GB in 299 dolarjev za 32 GB) ne morejo privoščiti, in zanje je cenejša različica kot naročena.

Mimogrede pa še poglejmo, kako bodo ameriške banke začele izkoriščati funkcije iPhonov. Banka USAA namreč načrtuje nadgradnjo aplikacije za iPhone, ki bo omogočila unovčevanje čekov kar preko telefona. Prejemnik bo ček (ameriški plačilni sistem še vedno v veliki meri temelji na čekih, medtem ko Evropejci uporabljajo nakazila med transakcijskimi računi)...

31 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

V ZDA na prodaj iPhone brez vezave

CNet - Doslej je bilo Applov famozni iPhone v ZDA moč kupiti le v paketu z dvoletno naročnino na AT&T, kar pa je še vedno bolje od slovenske pollegalne različice, ki jo je od nekod privlekel Tušmobil in nam strogo zabičal, naj ga ne posodabljamo. Ali pa Islandcev in Grenlandcev, ki jih je Apple zbrisal z zemljevida sveta. Kakorkoli, v ZDA je AT&T prejšnji teden napovedal, da bo mogoče iPhone pri njih kupiti tudi brez dvoletne naročnine za zasoljenih 599 oz. 699 dolarjev. In to samo enega na osebo, ki že ima sklenjeno naročniško razmerje. Še kaveljec, ti iPhoni so bili še vedno zaklenjeni na omrežje AT&T.

Apple je malenkostno sprostil pravila igra in tako sedaj v svojih trgovinah ponuja te iste iPhone za enako ceno, ki pa so še vedno zaklenjeni (neuradne metode odklepanja seveda obstajajo) na omrežje AT&T, pri čemer je edina razlika, da jih lahko kupi kdorkoli kolikorkoli. Applu se namreč mudi sprazniti zaloge, saj junija prihaja že nova različica iPhonov. Verjetno bi jih spraznil mnogo...

21 komentarjev

V Indiji jim iPhoni ne dišijo

Apple - V državi z več kot milijardo prebivalcev in ogromnim trgom, Indiji, je Apple prodal vsega 11.000 iPhonov od septembra, ko je vstopil na trg z iPhoni 3G. Kako majhna je ta številka pove podatek, da toliko telefonov proda Applova trgovina v San Franciscu tedensko. Apple je bil sicer že od začetka skeptičen, saj je v začetnem valu Indiji namenil zgolj 50.000 primerkov, a tako slabega starta vendarle ni pričakoval.

Razlogi za slab uspeh na trgu, kjer se vsako leto proda 120 milijonov mobilnih telefonov, od tega šest milijonov smartphonov, in kjer Nokia obvladuje 60 do 70 odstotkov trga, so večplastni. Prvi je visoka cena, ki znaša 30.000 rupij ali skoraj 500 evrov, in je posledica drugačnega načina prodaje kot drugod, saj v Indiji operaterji telefonov ne subvencionirajo. Pomembnejši razlog pa je porazno oglaševanje, saj ga na zapletenem indijskem trgu niso reklamirali tako agresivno kot drugod.

20 komentarjev

Apple le še za Nokio

TG Daily - Apple je s svojim iPhoneom v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegel 17,3 odstotni tržni delež na trgu pametnih telefonov, kar ga uvršča neposredno za Nokio, ki ji pripada zaenkrat nedosegljiv 38,9 odstotkov vseh prodanih smartphone-ov. Na najnižjo stopničko navideznega odra za zmagovalce je stopil proizvajalec naprav Blackberry, RIM (Research in Motion) s 15.2 odstotnim deležem. Medtem, ko se je število prodanih Nokij zmanjšal za slabe štiri odstotke se je število prodanih iPhoneov povečalo za šestkrat, Blackberryjev pa za 80 odstotkov. V praksi to pomeni, da je izmed približno 40 milijonov prodanih pametnik telefonov v omenjenem četrtletju bilo 15,5 milijonov Nokij, 6,9 milijonov iPhoneov ter 6,1 milijonov Blackberryjev. V prvo peterico sta se uvrstili še Motorola in HTC s po 2,3 milijonov prodanimi pametnimi telefoni.

Več o tem na TG Daily.

64 komentarjev

Letos prodanih že 10 milijonov iPhonov?

AppleInsider - Bralci spletne strani Mac Observer so s pridnim zbiranjem številk IMEI na iPhonih prišli do ugotovitve, da je Apple tri mesece pred koncem leta presegel začrtano mejo 10 milijonov prodanih iPhonov. 15-mestna številka IMEI namreč med drugim sestoji iz dveh 6-mestnih številk, iz katerih je moč ugotoviti število izdelanih iPhonov. Samo v zadnjem četrtletju poslovnega leta, ki ustreza tretjemu koledarskemu, naj bi bilo tako prodanih med 7 in 7,5 milijona kosov, kar je 80% več od predvidenih štirih milijonov. NPD pa dodaja, da je iPhone 3G za Motorolo RAZR V3 drugi najbolje prodajani mobilni telefon v ZDA in najbolje prodajan pametni telefon med junijem in avgustom.

105 komentarjev

Milijonska mobilizacija

New Scientist - Jumbo plakat v Bangaloru, v Indiji nosi pomenljiv napis: "800 milijonov ljudi". To je število Indijcev, za katere mobilni operater Airtel meni, da jih lahko pridobi. Upoštevajoč, da je številka dvajsetkrat manjša od vseh dejanskih lastnikov prenosnih telefonov v Indiji, se zdi to bahanje nesmiselno. Kljub vsemu pa je sporočilo nedvoumno - Indija se povezuje kot še nikoli, posledice pa so lahko dramatične.

Reliance Infocom ( komunikacijski del največje indijske industrijske skupine Reliance) je od leta 1999 položil 80.000 kilometrov optičnih vlaken za povezavo med baznimi postajami brezžičnega omrežja, ki je na voljo v 1100 krajih in mestih. Družba zatrjuje, da bo do leta 2005 uspela pokriti še 5000 krajev in 400.000 vasi. Decembra 2004 je Reliance postal prvi operater v Indiji, ki mu je uspelo pridobiti 10 milijonov naročnikov.

Čeprav se ob takšnih številkah operaterji kar slinijo, je konkurenca velika, medkrajevni klici (upoštevajte velikost Indije) pa med najcenejšimi na svetu...

17 komentarjev

2002: 423,4 milijona prodanih mobilnikov

Electric News - Gartner Dataquest poroča:

Dragi potrošniki, v lanskem letu ste pokupili kar 423,4 milijone mobilnih telefonov -- prodajalci se vam najlepše zahvaljujejo, pripadniki naravovarstvenih organizacij pripravljajo obtožnice. Da so podjetja pridno izplačevala božičnice in da se radi obdarujete, dokazuje tudi prirast prodaje v zadnjem četrtletju, v katerem ste denarnico odprli za kar 14 % večkrat kot leto poprej (povprečno, seveda). Za tekoče leto bomo rast prodaje konfigurirali z dvomestnim odstotnim številom. Prilagodite se.

Očitno vas primankljaj novejših storitev ne moti preveč; aparati s kvalitetnimi barvnimi zasloni in natančne kamerice so vas očitno prepričale bolj kot nasplošno mobilniki 3. generacije (to boste po naših napovedih popravili leta 2004). Ker monopol načeloma ni dober, se zna zgoditi, da bodo operaterji rahlo zajezili množično prodajo Nokiinih plastičnikov, saj je s 35,8 % odstotnim deležem (151.4 milijona enot) daleč pred Motorolo (64,6 mio enot; prirast 9,4 % in 15,3...

0 komentarjev