»

Sony z novimi CMOS senzorji, kmalu s kar 12 megapiksli v telefonih

12,25 in 8,11 Mpixel senzorja in pripadajoči leči, merilo v milimetrih.

vir: engadget
engadget - Čeprav trenutno vodi Samsung z desetimi megapiksli in trikratnim optičnim zoomom (in videzom kompaktnega fotoaparata, čeprav naj to ne bi bil), bo tako ostalo le še nekaj mesecev. Sony bo namreč že marca predstavil nove senzorje s kar 12,25 megapiksli, že letos pa bo na voljo CMOS čip z 8,11 megapiksli.

Problem je le, da je tekma za megapiksle zelo podobna enaki tekmi pri kompaktnih fotoaparatih, ki je prinesla le ogromno šuma in nasploh slabo kvaliteto slike. Upajmo, da bodo proizvajalci upoštevali izkušnje kompaktnih fotoaparatov in se osredotočili tudi na kvaliteto leč.



Včasih...

85 komentarjev

Microsoft in Nokia izbrala jQuery

jQuery

vir: Wikipedia
Slashdot - Ko je Microsoft lansko leto predstavil Silverlight, so njegovi verniki v začetni vznesenosti napovedovali predčasen konec tehnologije AJAX in se za sodelovanje zahvaljevali celo samemu JavaScriptu. Že nekaj mesecev kasneje se je izkazalo, da so bila ta dognanja trapasta, dokončno pa jih je v koš zabrisal Googlov Chrome.

Zdaj se je Microsoft celo odločil, da JavaScript podpre bolj kot kadarkoli prej, in sicer s podporo priljubljenemu JavaScriptovemu ogrodju jQuery v svojem paradnem konju med razvojnimi orodji. Tako bo jQuery postal del Visual Studia, in to skupaj s podporo tehnologije intellisense, primeri uporabe in dokumentacijo.

Dogovor o uporabi jQueryja je sklenila tudi Nokia, ki se ga bo poslužila pri razvoju aplikacij za svoj upodabljalnik (po domače rendering engine) Web Run-Time, ki temelji na WebKitu. jQuery bo na voljo na vseh mobilnih telefonih...

9 komentarjev

Nokia se spušča v odprtokodne vode

BuisnessWeek Online - S prihodom novih in zagretih tekmecev á la Microsoft in Apple na mobilni trg, so se pri Nokii v torek, 24. junija, odločili kupiti britansko razvijalsko hišo mobilnih operacijskih sistemov, bolje znano pod imenom Symbian.

Namen je združiti večino nivojev izdelave programskih rešitev in ustanoviti fundacijo za odprotokodno distribucijo le-teh. Glavni "motivator" pri tej odločitvi je vedno večji vpliv enostavno razširljivih in/ali odprotokodnih rešitev konkurence. Oddelek sam bi naj vodila skupina 10 članov mobilnih podjetij in operaterjev po svetu. Nov Symbian Foundation si je zastavil cilj poenotiti programski sloj mobilnih aparatov in postati najbolj uporabljena platforma na svetu v vseh cenovnih razredih.

Vsekakor je to korak naprej tako na odprtokodni sceni kot na mobilnem trgu, vendar v žarišče prihaja tudi Apple-ov iPhone, ki se najbrž ne bo sprijaznil s tujim programskim okoljem.

13 komentarjev

SonyEricsson bo združil Flash in Javo za mobilne telefone

CNet - Naslednji teden naj bi SonyEricsson na konferenci JavaOne predstavil projekt Capuchin, s katerim bodo razvijalcem omogočili izdelovanje aplikacij za mobilne telefone, ki bodo hkrati uporabljale dele Jave ME in Flasha Lite. Tehnologijo bodo uporabljali v aparatih, ki so namenjeni množičnemu trgu, saj ne pride v poštev za tako imenovanie pametne telefone z zahtevnimi operacijski sistemi.
Nadejajo se, da se bodo denimo razvijalci, ki sicer uporabljajo Javo, odločili za razkošnejši uporabniški vmesnik v Flash Lite - razvijalci v Flashu pa bodo morda pri ustvarjanju mobilnih igric uporabili Java 3D grafiko in hkrati obdržali Flash za menije. SonyEricsson namerava izdati zbirko programerskih vmesnikov (API) in razvijalski paket (software developement kit) v drugi polovici leta.

8 komentarjev

novosti pred sejmom PMA

Daily Tech - Pred dnevi je Sony najavil nov 1/1.8'' CMOS senzor s 6 megapiksli. To bi bil seveda precej kilav dosežek, če ne bi ta senzor zmogel slike v polni ločljivosti zajeti kar 60 krat v sekundi, kar pomeni, da bomo lahko z uporabo dovolj hitrega procesorja in pomnilnika z njim snemali filme v 6-mega ločljivosti - višji od polne HD ločljivosti. Za nameček senzor omogoča zajem 300 sličic na sekundo v ločljivosti 1.2 megapiksla. Izboljšavo so dosegli z uporabo večjega števila A/D pretvornikov - senzor namreč zajema vrednosti pikslov iz celotnega stolpca naenkrat.

Če prvi znak, da je napočil čas, ko bodo proizvajalci v boju za tržišče začeli resneje združevati funkcionalnost foto in video kamer v enotne naprave, je danes Canon že napovedal nov aparat Powershot TX1, ki v pokončnem ohišju v slogu video kamer ponuja zajem 7.1MP slik, ob tem 10X zoom (ekvivalent 39-390 mm) in optično stabilizacijo slike ter seveda druge funkcije kot smo jih od fotoaparatov vajeni, ob tem pa še zajem 720P (1280...

13 komentarjev

Pant, pant, puf... Halo, mama?

The Register - Si predstavljate, da bi Ermin Šiljak na tekmi s Hrvaško, potem ko je zadel gol, potegnil iz žepa mobilca in poklical mamo? Ne?

No, nekaj podobnega se je zgodilo na tekmi ameriškega nogometa med New York Giantsi in New Orleans Saintsi. Joe Horn je bil očitno tako navdušen nad svojo igro (dosegel je že drugi touchdown na tekmi), da je moral poklicati svojo mamo in se ji pohvaliti. Verjemite pa, da se trenerju zadeva ni zdela preveč...

5 komentarjev

Sony Clié PEG-NZ90

Hardware Zone - Sony je ravno pred novim letom začel prodajati zelo priljubljene dlančnike z imenom PEG-NX70, a na trgu so se že pojavili njihovi nasledniki -- Sony Clié PEG-NZ90. Za razliko od Compaqovih dlančnikov, je na njih naložen Palm OS 5, ki je precéj priljubljen med uporabniki. Ko dlančnik te serije pogledamo, najprej opazimo, da je prepogljiv in da ima vrtljiv zaslon. Poleg tega vsega tega boste našli tudi digitalni fotoaparat z dvema megapiksloma ločljivosti. Klik!

0 komentarjev

Visoka ločljivost za profesionalce

24 ur - Canon je najavil prihod "novega" (o njem smo že poročali, zato si oglejte povezane novice) profesionalega digitalnega fotoaparata z ločljivostjo kar 11 megapikslov in oznako EOS-1Ds. Sedaj so zunaj točnejši podatki zato si zadevo le oglejte. Novi EOS bo poleg izvrstnega zajema slike ponujal tudi cel spekter novih zmožnosti. Med njimi bo celo podpora standardu IEEE 1394 al bolj znano - Firewire. Vsi zagrizenci pa si preberite tole.

8 komentarjev