»

Nvidia izdala CUDA 2.2

E-week - Nvidia je izdala verzijo 2.2 toolkita in SDK-ja za arhitekturo CUDA, ki omogoča programerjem, da spišejo večnitne aplikacije GPGPU, ki se izvajajo na grafičnih čipih GeForce in Tesla. Najnovejša verzija že podpira prihajajoči operacijski sistem Windows 7, tako da je s tega vidika Nvidia pripravljena na prihodnost. Poleg tega nova inačica vsebuje CUDA Visual Profiler za profiliranje C-jevskih aplikacij (iskanje ozkih grl pri dostopu do pomnilnika), izboljšano delovanje aplikacij OpenGL in še nekaj dodelav. Vse potrebne datoteke si lahko prenesete z njihovih spletnih strani.

26 komentarjev

Grafična kartica s štirimi gigabajti

vir: Gizmodo
Slashdot - Grafični gigant nVidia je izdala grafično kartico, za katero pravijo, da je najmočnejša v zgodovini. Model z imenom Quadro FX 5800, ki nadomešča 5600, prinaša 240 CUDA-programljivih paralelnih jeder in premierno kar štiri gigabajte vgrajenega pomnilnika. S ceno 3500 dolarjev seveda ni namenjena nažiganju iger, temveč modeliranju, grafičnemu oblikovanju in podobno, poročata Slashdot in Gizmodo.

23 komentarjev

Nvidia, VIA in SiS z (občutno) manj prihodkov

Slo-Tech - Tretje četrtletje letošnjega leta iz finančnega vidika ni bilo najbolj rožnato za večino podjetij s področja računalništva, med njimi tudi treh, ki so nedavno objavila svoje finančno poročilo za omenjeno četrtletje. Prihodki nVidie so se namreč glede na enako obdobje lanskega leta zmanjšali za dobrih dvajset odstotkov in znašajo 898 milijonov ameriških dolarjev. Znatno večji padec je doletel dobiček, saj je bil ta v primerjavi s tretjim četrtletjem lanskega leta za kar 74 odstotkov manjši in je znašal 61,7 milijonov dolarjev. Več o tem si preberite v nVidiinem finančnem poročilu.

Upad prihodkov na letni ravni je doletel tudi podjetji VIA in SiS. Kljub temu, da so Viini prihodki oktobra bili za slabih 14% višji od septembrskih in so znašali 15 milijonov evrov, so v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta bili nižji za skoraj 40%. Skupni prihodki prvih desetih mesecev letošnjega leta pa so od le-teh v enakem obdobju lani nižji za slabih 47 odstotkov.

Z velikim upadom prihodkov...

2 komentarja

nVidia: GeForce 8800 GT in osvežena GTS

več strani - V preteklih dneh so o nVidiinem prihajajočem grafičnem jedru G92, o katerem smo vam že poročali, luč sveta zagledale nove informacije. Tako bo uradno poimenovanje nove grafične kartice GeForce 8800 GT, njegova cena pa bo znašala med 200 dolarjev za različico s 256 MB pomnilnika ter 249 ameriških dolarjev za 512 MB različico. Nova grafična kartica naj bi v 3DMark06 dosegla 10769 točk, poleg tega naj bi se tudi zelo dobro navijala, s čimer utegne ogroziti sedanjo GeForce 8800 GTS.

Prav zaradi preprečitve konkurence znotraj lastne hiše so se pri nVidii odločili jedru GeForca 8800 GTS povečati število Shader enot s sedanjih 96 na 112, s čimer bi povečali zmogljivost omenjene različice. Ostale specifikacije GeForce 8800 GTS naj bi ostale nespremenjene. Več o tem na VR-Zone.

44 komentarjev

Nvidia bo za Intel izdala vezni nabor z integrirano grafiko

Daily Tech - V prihodnjih tednih se bo na policah trgovin začelo pojavljati več različic nVidiinega novega veznega čipovja (nForce 600i serija) za Intelove procesorje, katerih neločljiv del bodo tudi grafični čipi (GeForce 7 serija). Izbirali bomo lahko med naslednjimi verzijami novega veznega nabora: na nForce 630i bosta sliko izrisovala GeForce 7150 in 7100, najbolj osiromašena različica GeForce 7050 pa se bo znašla tako na naboru nForce 630i kot tudi na 610i. Integrirani GeForce 7 grafični čipi podpirajo DirectX 9 in senčilnike 3. generacije. GeForce 7150 in 7100 se bosta ponašala s HDMI vmesnikom, medtem ko bo 7050 podatke zmožna pošiljati samo preko DVI izhoda, vendar bo tok podatkov (prav tako kot pri 7150 in 7100) zaščiten z HDCP, tako da si bomo pri cenejši izbiri vseeno lahko ogledovali Blu-ray in HD DVD filme. Izšla bi naj še cenejša oziroma še bolj osiromašena različica 7050, ki ne bo opremljena z nobenim od sodobnejših vmesnikov. Jedro GeForce 7150 bi naj delovalo pri več kot 600...

7 komentarjev

Nvidia novembra z G92

X-Bit Labs - Paleta grafičnih čipov iz zelenega tabora bo (predvidoma 12.) novembra razširjena z novim čipom, zaenkrat kodno poimenovanim G92 in izdelanim v 65 nm proizvodnem procesu. Poslanstvo novinca ne bo poseganje po kroni najhitrejšega, saj bi ga naj nVidia umestila v srednji zmogljivostni razred (performance-mainstream).

G92 se bo ponašal z izboljšanim PureVideo HD video pogonom in PCI Express 2.0 vmesnikom, podatke pa bo zmogel pošiljati v jeziku treh različnih standardov - DVI, DisplayPort in HDMI. Trenutno še ni znano, ali bo čip nudil podporo prihajajoči Microsoftovi grafični knjižnici DX 10.1, ki bo vključena v prvi paket popravkov za Visto.

Izvorna novica.

31 komentarjev

NVIDIA GeForce 8800 za prenosnike kmalu na voljo

Fudzilla - Po poročanju Fudzille bo Nvidia kmalu splavila mobilno različico GeForce 8800 grafične kartice. GeForce 8800M, ki je v prvi vrsti narejen za igričarske prenosnike, bo prvi ponudil Dell v svojem prihajajočem modelu XPS M1730 s 17 inčnim zaslonom. Prenosnik bi naj vseboval tudi Intelov Core 2 Extreme procesor.

Predhodnja poročila govorijo, da bo Nvidiin najmočnejši grafični procesor za prenosnike na voljo v treh izvedenkah in sicer kot GeForce 8800M GTX, 8800M GT in 8800M GS. Seveda bodo imele vse tri DirectX 10 podporo.

Mobilna različica grafičnega procesorja bo imela nižjo zmogljivost v primerjavi z namizno različico, saj je potrebno zadostiti nižji temperaturi in električni porabi prenosnika, kar pomeni, da je bilo potrebno narediti kar nekaj sprememb v samem procesorju. Kljub temu, da bodo spremembe povzročile manjšo 3D zmogljivost, bo to še vedno trenutno najmočnejši grafični procesor za prenosnike na tržišču.


Izvorna novica.

23 komentarjev

Star Trek stanovanje naprodaj

vir: Gizmodo
Gizmodo - Tony Alleyne, Anglež iz Hinckleya, je pred časom opremil svoje stanovanje v stilu nanizanke Star Trek Voyager. Sam je izdelal kup prepričljivih kulis, poskrbel za zvočne efekte, opremil stanovanje z visokotehnološkimi igračkami (glasovno aktivirana LED osvetlitev in avtomatska drsna vrata) ter v njem nekaj časa tudi živel.

Kakorkoli že, možakar se v stanovanju očitno ne zabava najbolj, ali pa samo rabi denar, saj se je odločil, da ga bo prodal. Če hočete ostati samski do konca življenja, boste morali odšteti slab milijon dolarjev, pravi Gizmodo.

25 komentarjev

Kitov računalniški tečaj

Večer - Kiblina spletna točka Kit na mariborskem Glavnem trgu bo pripravila računalniški delavnici, namenjeni naprednemu grafičnemu oblikovanju in osnovnim računalniškim veščinam z uporabo interneta. Prvi tečaj bo posvečen odprtokodnemu programu Blender, ki omogoča tridimenzionalno grafično oblikovanje in modeliranje, izdelavo interaktivnih animacij in aplikacij ter igric, ki delujejo na različnih platformah. Tečaj bo vodil Matija Abram.

Trajal bo štirikrat po štiri šolske ure, prva se bo začela to soboto, 28. februarja, ob 14. uri, nato pa še v nedeljo, 29. februarja, ter v soboto, 13. in 20. marca.

0 komentarjev

Predstavitev Quadra FX 1100

X-Bit Labs - nVidia je včeraj predstavila novo grafično kartico Quadro FX 1100, ki temelji na že poznani NV36 arhitekturi, znani tudi pod imenom GeForce FX5700. Nova grafikulja ima štiri cevovode, izboljšano obdelovanje pixel in vertex shaderjev, pomembna novost pa je tudi 0,13-mikronska tehnologija izdelave, ki je v družini Quadro predstavljena premierno. S hitrim 650 MHz 128-bitnim DDR SDRAM pomnilnikom lahko kartica prenese 10,4 GB/s podatkov. Takt samega jedra in cena kartice še nista znana. Več o tem.

3 komentarji

Predstavljen Quadro FX Go700

X-Bit Labs -

nVidia je predstavila svojo prvo GeForceFX grafično kartico, s polno podporo DirectX 9.0, namenjeno mobilnih računalnikom in optimizirano za najzahtevnejše aplikacije. Prodajala se bo pod imenom Quadro FX Go700. Poleg vseh dobrot, ki nam jih prinašajo Quadro grafične kartice, bo Quadro FX Go700 opremljena še s PowerMizer 3.0 tehnologijo, ki služi manjši porabi energije.

V tem trenutku še ni jasno, ali je nova kartica grajena na jedru FX5200 ali FX5600, saj nVidia še ni podala vseh tehničnih podrobnosti. Quadro FX Go700 lahko dobite takoj, saj se že nahaja v Dellovih Precision M60 mobilnih računalih, osnovanih na Intelovem Centrinu. Klik!

0 komentarjev