»

Novi Broadwelli z zmogljivejšo grafiko med čakanjem na novo družino

Intel - Intel je predstavil deset novih procesorjev, izmed katerih je polovica namenjenih namiznim računalnikom, polovica pa prenosnikom. Medtem ko vsi čakamo na arhitekturi Skylake in Cherry Trail, ki se odmikata proti koncu leta, je Intel na sejmu Computex na Tajvanu pokazal deseterico iz družine Broadwell, ki naj bi zapolnila nastalo vrzel. Novosti so zlasti na grafičnem delu procesorja.

Med namiznimi procesorji je najmočnejši i7-5775C za 365 dolarjev, ki bo imel štiri jedra (osem niti) s frekvenco 3,3 GHz, vgrajeno grafiko Iris Pro 6200, 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, vse skupaj z...

117 komentarjev

Novi procesorji iz AMD-ja

AMD - AMD je včeraj predstavil nove procesorje iz družine FX, ki so namenjeni namiznim računalnikom domačih uporabnikov. Njihove cene se gibljejo pod 200 dolarji, tako da bodo omogočali sestavo računalnikov po zmernih cenah. Novinci so štirje.

Najmočnejši je FX-8350, ki ima osem jeder in tiktaka s 4,2 GHz. Družbo mu dela megabajt drugonivojskega predpomnilnika na jedro in osem megabajtov tretjenivojskega pomnilnika. Stal bo 195 dolarjev. Nekoliko cenejši je FX-8320, ki za 170 dolarjev nudi enake karakteristike, le da teče s 4,0 GHz. Še nižje najdemo FX-6300 (132 dolarjev), ki sicer tiktaka s 4,1 GHz, a ima le šest jeder, medtem ko ima najšibkejši FX-4300 pri 4,0 GHz le štiri jedra in pol manj L3-predpomnilnika.

Novi...

41 komentarjev

Intel Core i7-995X oz. kako upokojiti platformo na vrhuncu

techPowerUp! - Intel za vrhunec svoje že skoraj 2 leti stare platforme na podnožju LGA-1366 in veznem čipovju X58 pripravlja enega izmed svojih najzmogljivejših procesorjev oz. nedvomno najzmogljivejšega, če se osredotočimo le na namizne modele procesorjev. Core i7-995X bo predstavljal najhitrejšega šestjedrnika za podnožje LGA-1366, saj bo pod polno obremenitvijo z vsemi šestimi jedri tiktakal pri kar 3,6 GHz. S funkcijo samodejnega navijanja ko bodo nekatera jedra v brezdelju, bodo aktivna jedra lahko dosegla do 3,86 GHz. Ostale lastnosti so za procesorje Gulftown popolnoma običajne, v 32 nm-proizvodnem procesu izdelan čip s šestimi jedri, ki zmorejo skupaj obdelovati 12 računskih niti, 12 MB predpomnilnika, trokanalni krmilnik delovnega...

22 komentarjev

Intel pokazal delujoč 48-jedrni čip

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je Intel pokazal nov dizajn procesorjev, ki bodo imeli 48 jeder. Pol leta pozneje so pokazali prvi delujoč primerek, ki je deloval brez vidnih težav.

Na eksperimentalno matično ploščo z imenom Copper Ridge so posadili 48-jedrni procesor SCC (Single-chip Cloud Computer). Vsebovala je še poseben vezni nabor, osem pomnilniških rež, štiri DDR3-pomnilniške krmilnike in potrebne I/O za delovanje (grafika s pomnilnikom, standardni in nestandardni priključki). Ker nima Serial ATA, so vse skupaj poganjali z Intelovega USB bliskovnega pogona.

Intel je na njem pokazal sočasno delovanje več aplikacij. Čip z 48 jedri je tekel s frekvenco, primerljivo z Atomi, kar pomeni med 1,60 in 1,83 GHz. Vsako jedro more poganjati svojo kopijo operacijskega...

40 komentarjev

Intel izdal nove Nehaleme

CNet - Leto dni po predstavitvi družine Nehalem je Intel izdal nove procesorje iz te serije, ki bodo namenjene namiznim računalnikom srednjega razreda. Gre za štirijedrni Core i5-750, ki teče pri 2,66 GHz in uporablja 8 MB predpomnilnika. Porabi do 95 W električne energije, v pošiljkah nad 1000 kosov pa stane 196 dolarjev. Čip ima integriran le dvokanalni pomnilniški krmilnik (Core i7 900 ima trokanalnega), tako da vseh zmožnosti arhitekture Nehalem ne zmore. Prav tako na primer izvaja le eno nit z jedra, medtem ko tehnologija podpira branje dveh (Hyperthreading).

Poleg tega je Intel izdal še dva nova procesorja Core i7 za zahtevnejše sisteme. Core...

50 komentarjev

Lenovo predstavil nova računalnika z Nehalemom

PC World - Kitajski Lenovo je predstavil dve novi delovni postaji, ki bosta v drobovju skrivali prihajajoče Intelove štirijedrne Nehaleme - slednji prihajajo v trgovine prihodnji teden. Močnejši komplet se bo imenoval ThinkStation D20, šibkejši pa ThinkStation S20.

D20 bo imel na matični plošči dvoje podnožij za procesorje (osem jeder) in podporo za 96 GB pomnilnika, medtem ko bo šibkejši bratec imel le eno ležišče in podporo za 12 GB pomnilnika. Tovarniško bodo vgrajevali trde diske v izmeri do 1 TB. Procesorji, ki bosta poganjali vso mašinerijo, se bodo imenovali Xeon E5500, W3500, X5500 in W5580, s...

10 komentarjev

Nehalem 17. novembra!

X-Bit Labs - O Intelovi novi procesorski arhitekturi, ki se imenuje i7, smo že obširno poročali, tako da je sedaj tu le še najpomembnejši drobec informacije. Prvi krog procesorjev bodo sestavljali trije modeli, ki bodo naprodaj od 17. novembra dalje. Vsi bodo imeli štiri jedra, megabajt drugonivojskega predpomnilnika za vsa jedra, osem megabajtov tretjenivojskega, trokanalni DDR3 pomnilniški krmilnik in podporo večnitenju, sedli pa bodo na ležišče LGA1366 matičnih plošč, zgrajenih okrog čipovja Intel X58. Intel Core i7 920 bo tiktakal z 2,66 GHz, 940 z 2,93 GHz, 955 Extreme Edition pa s 3,20 GHz. Cene za primerek v količinah nad tisoč bodo znašale 284, 562 in 999 dolarjev za najmočnejšega. X-Bit Labs, The Register.

27 komentarjev

Intel Core i7 - Nehalem

AnandTech - Tock! Nova Intelova procesorska arhitektura je tu, v obliki Core i7. Je hitrejši, učinkovitejši, varčnejši? Je procesor končno monoliten? Vgrajen pomnilniški krmilnik veliko pripomore pri operacijah? Se vrača tipka Turbo iz začetka devetdesetih let?! Zvedavi bralec, nadaljuj!

Poglejmo najprej stanje na trgu. Intel je vsaj za entuzijaste dandanašnji povsem logična in racionalna izbira v primerjavi z AMD. Cene so predvsem zaradi AMD-jevih povsem dostojnih rešitev znosne, zaradi 45nm tehnologije, v kateri so zgrajeni Yorkfieldi, se kljub navitju ne grejejo pretirano, TDP je v mejah normale. Zakaj vse to spet postavljati na glavo, kot je Intel to storil s Conroe-jem? Zaradi aplikacij, ki tečejo na strežnikih. Pri teh ima AMD v...

48 komentarjev

Izdan šestjedrni mikroprocesor

X-Bit Labs - Intel je včeraj uradno predstavil svoj novi procesor za zahtevne strežniške sisteme, ki ima na eni rezini kar šest jeder. Nova serija se imenuje Xeon 7400 in poleg večjega števila jeder ponuja 16 MB L3-predpomnilnika. Močnejša različica Xeon X7460 bo tiktakala z 2,66 GHz, šibkejša E7440 pa z 2,40 GHz, čemur bosta ustrezali porabi 130 in 90 W električne energije. Za nekoliko manj zahtevne bo Intel prodajal tudi štiri okrnjene petdesetvatne različice z 12 MB predpomnilnika.

Arhitektura Xeon 7400 je nazaj združljiva s 7300, torej lahko naslavlja do 256 GB pomnilnika in 16 fizičnih procesorjev (96 jeder). Pričakovati je, da bodo nove strežnike s temi procesorji vodilni izdelovalci sistemov predstavili kmalu. Omeniti velja še AMD-jev zaostanek, ki vsaj še leto dni ne bo zmožen ponuditi šestjedrnikov, kar Intelu odpira svetlo pot v prihodnost. Še cena: od 1391 do 2729 dolarjev za kos v količinah nad tisoč. Več o tem.

41 komentarjev

Intel Core i7

Nova logotipa

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Namesto logičnega poimenovanja, Core 3 (Quad), se je Intel za poimenovanje prihajajoče Nehalem arhitekture odločil drugače. Rahlo presenetljivo, a Nehalemi bodo nosili ime Core i7. Zato pa se je precej manj spremenil logotip prihajaočih Core i7 procesorjev. Oblika je enaka, drugačne pa so barve. Ostane moder logotip za običajne in črn za Extreme verzije, a bo tokrat napis in Intel logo v belem, na treh odtenkih modre oz. črne barve.



Glede na novico na bit-techu bo Core i7 poimenovanje uporabljeno le za namizne procesorje višjih zmogljivosti, kar da misliti, da bodo strežniški, prenosniški ter tudi v letu 2009 prihajajoči cenejši procesorji na LGA 1160...

66 komentarjev

Intel Core 2 Quad Q6400

Hkepc - Potem, ko bo januarja predstavil Core 2 Quad Q6600, naj bi Intel v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil svoj tretji štirijedrni procesor za namizne računalnike, Core 2 Quad Q6400. Na jedru Kentsfield temelječ procesor bo tiktakal pri frekvenci 2,13 Ghz in imel 1066 MHz FSB ter osem megabajtov drugonivojskega predpomnilnika. Cena novega štirijedrnika naj bi bila pod 450 ameriškimi dolarji, s čimer bo najcenejši štirijedrnik in bo predstavljal odlično konkurenco AMD-jevim K8L procesorjem.

Več o tem na HKEPC.

9 komentarjev

PlayStation 3 že v proizvodnji

X-Bit Labs - X-Bit Labs poročajo, da se je po neuradni informacijah kitajskih Apple Daily in Commercial Times proizvodnja nove Sonyjeve igralne konzole PlayStation 3 že pričela. Asustek Computer naj bi tako že pričel pošiljati prve pošiljke Sonyju. Asusu naj bi že junija poslali okrog dvesto tisoč komponent, kar pomeni, da lahko pričakujemo prav toliko konzol v kratkem, septembra in oktobra pa že več kot milijon.

Sony je medtem obljubil, da bodo do uradne predstavitve, ki bo 11. novembra na Japonskem in 17. novembra drugod po svetu, imeli na zalogi dva milijona konzol, do konca leta pa jih bodo razposlali štiri. Ceni ostajata nespremenjeni - 499 in 599 ameriških dolarjev (397 oz. 476 EUR).

79 komentarjev

Trigigaherčni Opteroni

X-Bit Labs - Kot poročajo X-Bit Labs, je AMD na svoje cenike tiho in brez medijskega pompa uvrstil nova modela Opteronov, natančneje 256 in 856, ki bijeta s tremi gigaherci. Oba sta zgrajena v 0,09-mikronski tehnologiji, imata megabajt drugonivojskega predpomnilnika in integriran dvokanalni pomnilniški krmilnik PC3200 s podporo za ECC. Procesorja bosta lepo sedla na ležišče Socket 940, oddajala pa bosta tam okrog 95 W toplote. Še cena: 851 oz. 1514 dolarjev v količinah nad tisoč onstran luže.

14 komentarjev

2 GHz Pentium 4 in i845 plošče naprodaj

The inquirer - Da ne boste kar na vrat na nos oddivjali v trgovino, naj vam povem, da v naslovu omenjeni primerki še niso naprodaj v računalniških trgovinah, jih pa lahko naročite preko interneta. Sicer dvomim, da bo kdo naročal tako občutljive dele, ki jih cariniki tako radi zlomijo ali poškodujejo, preko interneta, vendar je vseeno dobro vedeti, da tudi masovna prodaja ni daleč. Cen je preveč, da bi jih prepisoval, zato si jih oglejte tukaj. Povem vam samo, da 2 GHz Pentium4 stane $562, kar ni ravno poceni.

0 komentarjev