»

Sto najstarejših .com domen

PC World - V teh prazničnih dneh, ko se po svetu ne dogaja toliko in pravih novic primanjkuje, si lahko privoščimo pogledati tudi kakšno manj pomembno, a zelo zanimivo zgodbo. Na PC World, denimo, so se vprašali, katere .com domene so najstarejše. Splet se je kot podaljšek interneta začel razvijati v osemdesetih letih preteklega stoletja in takrat se začne tudi naš seznam.

Prvo še aktivno domeno so 15. marca 1985 registrirali na ime symbolics.com v podjetju Symbolics, Inc., ki je prodajalo sistema Open Genera Lisp in Macsyma. Podjetje je sicer propadlo, a novi lastniki so domeno obdržali - očitno nedotaknjeno. Na seznamu so tudi nekatere druge domene, ki so še vedno zelo živahne, npr. xerox.com (7), hp.com (9), intel.com (13) in boeing.com (na 26. mestu). Zanimivo je, da podjetja, kot so microsoft.com, yahoo.com in google.com manjkajo, saj so bila ustanovljena kasneje ali pa so domeno registrirali po letu 1987, ko je 100. mesto zasedel nynexst.com.

11 komentarjev

Registracije domen .si za fizične osebe

Arnes - Dolgo pričakovane spremembe na področju registracije vrhnjih domen .si končno stopijo v veljavo s 6. novembrom 2008. Novi splošni pogoji sedaj dovoljujejo registracijo domen fizičnim osebam, kot tudi tujim subjektom. Odpravljena bo omejitev 20 domen na nosilca, dodana možnost podaljševanja domen od 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi popolnoma numerične domene.

Na voljo je tudi cenik transakcij, ob katerem je potrebno še upoštevati razliko dodano s strani registrarja. Odgovore na dodatna vprašanja pa lahko poiščete v Pogosto zastavljenih vprašanjih.

49 komentarjev

Spremembe tudi pri domenah .si

Arnes - Kot smo že poročali, organizacija ICANN razmišlja o velikih spremembah vrhnjih domen, nekoliko manjše premike pa pripravlja tudi skrbnik domače vrhnje domene. Od 9. oktobra naprej bo namreč možna registracija domen pod vrhnjo domeno .si po novem sistemu, ki ga je kot predlog objavil Arnes.

Tako bi po novem sistemu imele možnost registracije tudi fizične osebe ter tuje pravne in fizične osebe, omejitev števila domen na nosilca bo odpravljena, domene bo moč registrirati/podaljšati za 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi številčne domene. Za vse zainteresirane so na voljo predlogi novih dokumentov.

28 komentarjev

Arnes nudi digitalna strežniška potrdila

Arnes - Arnes je uradno pričel izdajati overjena digitalna potrdila (certifikate) za strežnike strank omrežja Arnes. Potrdila so brezplačna, število izdanih potrdil na organizacijo pa ni omejeno.

Sicer je cena enega strežniškega potrdila na trgu nekaj sto evrov, odvisno od tipa potrdila, trajanja in izbranega overitelja, kar lahko strankam raziskovalnih in izobraževalnih omrežij pomeni dokajšnji strošek, zato so evropska izobraževalna omrežja pooblastila svoje združenje Terena, da je z razpisom izbralo znanega overitelja, ki pod ugodnimi pogoji omogoča, da izobraževalna omrežja svojim strankam izdajajo potrdila, ki so povsem primerljiva s komercialnimi.

Arnes izdaja strežniška potrdila samo svojim strankam (ustanovam, ki so upravičene do uporabe Arnesovih storitev). Tu je še povezava na postopek.

10 komentarjev

Registrarji so v nemilost prepustili skoraj 5-tisoč domen .SI

Finance - Kot poročajo pri Financah, so (nekateri) registrarji domen .SI pozabili obvestiti lastnike domen o izteku registracije, s čimer je ARNES v skladu z pravili o registraciji domen .SI 6. junija vse sporne domene postavil v karanteto in lastnikom nesrečnih domen povzročil izpad delovanja spletne predstavitve ter elektronske pošte.

Kot so sporočili iz ARNES-a, podatkov o vestnih in malo manj vestnih registrarjih ne morejo objaviti, pravzaprav pa naj bi tokrat dobrodušno sami obvestili 7-tisoč lastnikov domen .SI pred skorajšnjim iztekom registracije domene. V Sloveniji tudi nimamo nadzora za spremljanje kakovosti dela registrarjev.

Pravzaprav se lahko na osnovi ARNES-ovih pravil, ki naj bi kmalu omogočila registracijo domen .SI tudi za fizične osebe, ukvarja tudi naš sosed v garaži, da o tem, kako delikatna je lahko izguba elektronskih sporočil ali celo izguba lastništva domene, niti ne govorimo.

30 komentarjev

Jakoslavova modifikacija: iz ATX v BTX

Jakoslav's BTX Chieftec

Slo-Tech - Jaka83 se je, kot sam pravi, malce naveličan stare modifikacije odločil, da iz starega legendarnega Chieftec-a Dragon BL naredim nekaj drugačnega. Ja, še vedno bo služil kot kišta za računalniške komponente, a tokrat rahlo pretresena in obrnjena na glavo. "Novo" ohišje zelo spominja na prihajajoči BTX standard.

Slike in krajše opise lahko poiščete v tej temi.

Vse pohvale tudi iz naše strani!

13 komentarjev

Domena .SI še vedno za izbrance

Finance - Pri Arnesu, kjer so pooblaščeni za registracijo domen z oznako .si, so odpravo omejitev in možnost registracije slovenskih domen tudi za posameznike obljubili do konca prejšnjega leta, a še vedno ostajajo edini pristojni v naši spletni druščini. Prav tako še niso določeni pristojni subjekti, ki bodo pooblaščeni za registracijo. Tako lahko še vedno domeno .si registrajo le pravne osebe (podjetja), samostojni podjetniki in lastniki blagovnih znamk.

Javni zavod naj bi se za "zavlačevanje" do konca letošnjega leta odločili zaradi nevarnosti sporov o intelektualni lastnini, posamezniki pa bodo na registracijo lastne domene morali počakati tudi po tem obdobju. Tržišče bo tisto, ki bo udejanilo ceno domene in stroške vzdrževanja, pooblaščenim registrarjem, kot jim pravijo Akademiki, pa domenskih storitev naj ne bi zaračunavali v visokih zneskih. Registracija domen pri Arnesu poteka trikrat tedensko, do konca maja 2003 pa so v vrhnji DNS vpisali že več kot 17 tisoč domen. Izvorna...

7 komentarjev

Kako vroči so overclockani procesorji?

Heatsink Guide - Eno izmed najbolj pogosto zastavljenih vprašanj je definitivno oddajanje toplote overclockanega procesorja. Podatki o oddajanju neoverclockanih so sicer splošno dostopni, toda načrtovanje kakšnega bolj naprednega hlajenja je zelo težavno, če ne veste koliko bo dejansko oddajala vaša zverinica. Na srečo nam je na pomoč priskočil naš stari znanec Tillman s sedaj napol mrtve strani Heatsink Guide. V njegovem kratkem članku se nahajajo vsi potrebni podatki in formule, s katerimi boste lahko natančno določili oddajanje toplote vašega overclockanega procesorja v vatih. Juhej !

2 komentarja