»

MPAA toži Hotfile

Ars Technica - Ameriška filmska cehovska organizacija MPAA toži stran Hotfile, kamor lahko uporabniki naložijo datoteke in jih delijo naokoli. MPAA je včeraj razkrila, da so v imenu studiev 20th Century Fox, Universal Studios, Columbia Pictures in Warner Bros na floridsko sodišče vložili tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic, omogočanja kršitev tretjim uporabnikom in služenja denarja s tem početjem.

MPAA trdi, da Hotfile uporabnike napeljuje k objavljanju nelegalnih vsebin, ker nudi ugodnosti za uporabnike, ki so naložili najpopularnejše datoteke - in te so po navadi avtorsko zaščiten material. Ker uporabnikom zaračunavajo naročnino za hiter prenos datotek, s svojo dejavnostjo ustvarjajo zaslužek, dodaja MPAA in pravi, da je stran v zadnjih dveh letih postala eno izmed 100...

23 komentarjev

Francoski HADOPI 2 stopa v veljavo

Heise - Razvpit francoski zakon HADOPI, ki ga je Francija sprejela v drugem poskusu, saj ga je prvikrat zavrnil francoski ustavni svet, stopa z začetkom tega januarja v veljavo. S sprejetjem so imeli kar nekaj težav, saj ga najprej zavrnil spodnji dom francoskega parlamenta, nato pa še francoski ustavni svet. Popravljeno verzijo zakona, ki so ji mediji nadeli naziv HADOPI 2, so septembra sprejeli v spodnjem domu, oktobra pa je zeleno luč prižgal še ustavni svet.

Od petka je HADOPI 2 v veljavi. Ta predpisuje, da bodo kršitelji zakonodaje o avtorskih pravicah najprej opozorjeni po elektronski pošti, nato z uradno pošto, za tretji prekršek pa se bodo morali zagovarjati pred sodnikom, ki jih bo lahko oglobil v višini do 300.000 evrov, jim naložil do triletno zaporno kazen in jim odvzel pravico do internetnega dostopa. Spremenjena verzija je odpravila pravico nadzornega organa Hadopi (Haute autorité pour la diffusion des oeuvres et la protection des droits sur internet), da izreka kazen...

44 komentarjev

Google zaradi Book Searcha izgubil tožbo v Franciji

The New York Times - Sodišče v Parizu je v petek razsodilo, da je Google kršil avtorske pravice z digitalizacijo knjig in objavo izvlečkov na spletu brez predhodne avtorizacije. Tožbo je vložila francoska založniška skupina La Martinière, ki je zastopala vrsto založnikov in avtorjev. Zaradi programa Book Search bo moral Google plačati odškodnino v višini 300.000 evrov in prenehati z digitalno reprodukcijo zaščitenega materiala. Kazen se bo vsak dan povečala za dodatnih 10.000 evrov, dokler iz svoje baze Google ne bo umaknil izvlečkov spornih francoskih knjig.

Google se je že odzval. Kot pravijo, so bili prepričani, da objavljanje kratkih izsekov ni v nasprotju s francoskim ali ameriškim avtorskih pravom in da izboljšuje dostopnost knjig. Njihovi pravniki že preučujejo sodbo, nato pa se bodo odločili, kako bodo ravnali v prihodnosti. Hkrati poudarjajo, da sodba v ničemer ne bo vplivala na poravnavo in dogovore, ki so jih dosegli z ameriškimi avtorji.

7 komentarjev

Hadopi je mrtev

Hadopi je mrtev!

Slo-Tech - Zloglasni francoski HADOPI, zakon, po katerem naj bi ponudniki interneta kršilce avtorskih pravic po treh prekrških oziroma opominih izključili iz interneta, uvedlo pa bi se tudi blokiranje tim. spornih strani, je danes doživel dokončni udarec.

Zakon oziroma njegov sankcijski del je namreč zavrnil francoski ustavni svet (Conseil constitutionnel) in sicer zaradi omejevanja svobode izražanja ter zaradi kršitve domneve nedolžnosti. Po mnenju ustavnega sveta namreč lahko sankcijo odklopa iz interneta izreče le sodišče, ne pa ponudniki dostopa do interneta oziroma neka vladna agencija.



Zakon je najprej 9. aprila letos zavrnil spodnji dom francoskega parlamenta,...

31 komentarjev

Francoski parlament zavrnil HADOPI

Times Online - Spodnji dom francoskega parlamenta je včeraj presenetljivo z 21 glasovi proti in 15 za (sicer spodnji dom šteje 577 članov, a jih je bilo prisotnih le 36!) zavrnil zloglasni predlog zakona, ki so ga mediji poimenovali kar HADOPI po regulatorju interneta, ki bi ga zakon uvedel (Haute Autorité pour la Diffusion des Œuvres et la Protection des Droits sur Internet). Če bi bil zakon sprejet, bi znatno omejil svobodo na internetu, saj bi prepustil kar ponudnikom interneta pooblastila, da uporabnike opominjajo in po treh prekrških izključijo z interneta, poleg tega pa bi uvedel že omenjenega regulatorja HADOPI, ki bi lahko zahteval blokiranje spornih strani.

Odločitev je toliko bolj nepričakovana, ker je senat osnutek zakona že potrdil, a bi ga moral še spodnji dom, da bi začel veljati. Dežurni krivci so socialisti, ki jim koalicija očita, da so se skrajno podlo med debato poskrili, nato pa prikorakali na prizorišče ravno za glasovanja in gladko povozili zakon. Žal to še ne pomeni, da je...

20 komentarjev

Južna Koreja strožja

Slashdot - Južna Koreja se očitno pridružuje državam Franciji, Italiji in Irski, ki so že ali pa še bodo vpeljale strožjo protipiratsko zakonodajo. Prejšnji teden je tako parlament obravnaval osnutek novega zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki vključuje slavno načelo treh opominov (three strikes and you're out!).

Novi člen 133-2 bo pooblaščal korejsko Ministrstvo za kulturo, šport in turizem, da od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da uporabnikom, ki prenašajo zaščitene vsebine prek spleta, pošlje opozorila ali pa da jim prekine povezavo. Prav tako bo ministrstvo lahko zahtevalo, da ponudniki interneta uporabnikom, ki so že bili opozorjeni na kršitve, zamrznejo ali ukinejo internetne račune za šest mesecev. Podobna usoda bo doletela tudi oglasne deske (bulletin boards), na katerih se bo znašla nezaželena avtorska lastnina, saj bo ministrstvo lahko zahtevalo njihovo zaprtje. V primeru neposlušnosti pa bodo lahko kar skrbniki telekomunikacijskega in informacijskega omrežja...

13 komentarjev

Tri napake in letiš

The Register - Francoski senat je z veliko večino 297 glasov proti 15 potrdil kontroverzni zakon o odklapljanju internetnih piratov, ki uzakonja iz ameriških filmov poznan sistem treh napak (three strikes), ki nadgrajuje že predlagani telekomunikacijski paket. Po prvi kršitvi bodo uporabniki, obtoženi nelegalnega razpečevanja avtorsko zaščitenega materiala, prejeli opozorilno elektronsko pošto, v drugo jih bodo opozorili z navadno pošto, v tretje pa jih bo ponudnik interneta odklopil. Francoski ponudniki interneta nad odločitvijo niso najbolj navdušeni, saj odgovornost za nadzorovanje in kaznovanje uporabnikov nalaga njim in jim s tem povzroča dodatno delo. Preden bo zakon stopil v veljavo, ga mora potrditi še spodnji dom, poroča The Register.

Mimogrede omenimo, da je danes začel veljati novi Kazenski zakonik Republike Slovenije, ki bo strožje sankcioniral tovrsto početje tudi pri nas. Debata o tem na formu že teče.

76 komentarjev

EU pripravlja represivna pravila za preprečevanje piratstva

Slo-Tech - Kot poročajo na BBC, sta včeraj dva stalna odbora Evropskega parlamenta, za Notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) ter za Industrijo, raziskave in energetiko (ITRE), obravnavala osnutek pravil t.i. "telekomunikacijskega paketa" (Telecom Package oz. Telecom Framework), ki naj bi določila pravila za poenotenje zakonodaje na področju pravic potrošnikov na področju telekomunikacij na ravni celotne Evropske unije.

Osnutek pravil so pripravili z namenom poenotiti telekomunikacijski trg, kar naj bi olajšalo investicije v telekomunikacijski sektor ter poenotilo pravice potrošnikov.

Vendar pa se je v predlagani osnutek, katerega predlog je bil včeraj izglasovan, vrinilo nekaj precej nenavadnih amandmajev, na katere so pred nekaj dnevi opozorili tudi na The Open Rights Group.

Kljub temu, da so omenjena pravila namenjena poenotenju telekomunikacijskega trga, se je namreč vanje ob pomoči protipiratskih lobistov ter poslancev britanskih konzervativcev Malcolma Harbourja in Syeda Kamalla...

140 komentarjev

V Britaniji se pripravlja akcija opozarjanja P2P piratov pred izključitvijo

Independent - Eden največjih britanskih ponudnikov dostopa do interneta za domače uporabnike, Virgin Media, bo prihodnji teden pričel svojim uporabnikom, ki uporabljajo P2P omrežja pošiljati opozorila, naj takoj prenehajo s svojim nezakonitim početjem.

Virgin Media pri tem sodeluje z združenjem britanskih glasbenih založnikov British Phonographic Industry, ki od podjetij zahteva uveljavitev načela "three strikes and out" po katerem naj bi uporabnike, ki kršijo avtorsko pravno zakonodajo trikrat opozorili, nato pa bi jih izključili iz interneta.

Virgin Media naj bi tako uporabnikom v okviru "izobraževalne kampanje" najprej deset tednov le pošiljala opozorila, v katerih pa bo združenje britanskih glasbenih založnikov uporabnike jasno opozorilo, da bo v primeru nadaljevanja kršitev sledil izklop in postopek na sodišču.

Po nekaterih ocenah je namreč v Veliki Britaniji kar 6,5 milijonov uporabnikov interneta, ki svoj internetni priključek vsakodnevno uporabljajo v "kriminalne namene".

Resne...

85 komentarjev