»

Sampsa obeša navijanje na klin

Sampsa z vrčkom hladne tekočine v roki

vir: Hynix
Xtreme Systems - Sampsa Kurri je eden izmed bolj znanih finskih navijalcev, ki je zaslovel predvsem v obdobju ATI-jevih Radeonov X1800 in X1900 ter AMD-jevih procesorjev na podnožju s939. Na prvih straneh navijalsko-novičarskih spletnih strani se je ponovno pojavil v lanskem letu, ko je AMD za večanje popularnosti procesorjev Phenom II svoje hišne navijalce, med katere je Samsa spadal, založil s preverjenimi čipi in hektolitri tekočega dušika ter tekočega helija. Rezultat je bila lepa zbirka svetovnih rekordov v 3D Markih ter navitje štirijedrnika prek 7 GHz.

A Sampsa ima dovolj, saj pravi, da navijalski svet ni več to, kar je bil. Pravi, da je preveč vmešavanja velikih proizvajalcev, ki svojim sponzoriranim navijalcem omogočajo dostop do izredno...

16 komentarjev

DFI po poti Abita

Koliko vas je uporabljalo to ploščo?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Izguba Abita je mnoge nostalgike in dolgoletne računalniške zanesenjake vsaj malo užalostila, saj je bil Abit eden izmed velikih proizvajalcev na navijalski sceni. Zdaj smo očitno izgubili še enega, ki je zlate čase užival predvsem za časa nVidiinih veznih čipovij nForce 4 v kombinaciji z AMD-jevimi 64-bitnimi procesorji. Vse namreč kaže, da je DFI zaključil zgodbo serije LanParty, ki jo poleg dobrih navijalskih dosežkov poznamo tudi po kričečih barvnih kombinacijah.

Sama družba sicer normalno obratuje naprej, saj zapirajo le oddelek LanParty, ki je tekom celega leta 2009 prinašal izgubo. Drugi, večji oddelek, ki se posveča matičnim ploščam za industrijsko...

33 komentarjev

DFI ostaja na trgu

Expreview.com - Po govoricah, da DFI zapušča potrošniški trg matičnih plošč, so se pri Expreview odločili kontaktirati ljudi, ki stanje poznajo najbolj - predstavnike DFIja. Po dejanskem stanju so povprašali vodjo izdelkov, Jarryja Changa, ki je govorice zavrnil. Vseeno vse ne bo ostalo po starem, saj je Jarry povedal, da bodo nekoliko prilagodili količino modelov, ki jih bodo razvili in prodajali glede na svoj tržni delež ter s tem glede na svoje finančne zmogljivosti.

Pri DFIju so bili eni prvih, ki so predstavili zmogljive mATX matične plošče, za sisteme AMD z veznim čipovjem 790GX ter za Core 2 sisteme z veznim čipovjem P55. Dandanes so zmogljive mATX plošče nekaj povsem običajnega ter jih npr. ponujajo Asus, EVGA, Gigabyte in MSI, tako za procesorje Intel (LGA-1366 in LGA-1156) kot za sisteme AMD. Prodaje svojih ATX modelov z veznim čipovjem X58 ne bodo ukinili, a bodo po drugi strani ploščo za procesorje AMD, ki bo uporabljala v letu 2010 predstavljeno vezno čipovje RD890, izdelali le v...

3 komentarji

DFI zapušča trg matičnih plošč?

SemiAccurate - Po spletu krožijo govorice, da naj bi DFI v začetku prihodnjega leta prekinil prodajo svojih matičnih plošč, namenjenih običajnim uporabnikom. Namesto tega naj bi se popolnoma posvetili proizvodnji matičnih plošč za industrijske računalnike, kar sicer počnejo že dolgo.

Razlog za to se skriva v izredno majhnem tržnem deležu, ki ga pokrivajo predvsem s svojimi ploščami Lanparty ter nekaterimi drugimi, cenejšimi izvedenkami. Plošče Lanparty so bile, sploh v obliki nF4 Ultra-D, velik hit in skorajda edina izbira navijalcev v časih AMDjevih procesorjev Athlon 64 na podnožju Socket 939. Nato je sledil prestop na Core 2, kjer je DFI močno zamudil vlak. Ko so končno predstavili svoje, sicer sorazmeroma dobre, plošče, kupci niso imeli potrebe po menjavi obstoječega sistema, tačas pa so po navijalskih zmogljivostih zaostanek zakrpali tudi mnogi drugi proizvajalci. Zgodba o zamudah se je ponavljala z vsako izdajo novega veznega čipovja, kar je seveda pomenilo obilico zamujenih priložnosti in...

10 komentarjev

Foxconn zapušča trg matičnih plošč?

Overclock3D.Net - Po internetu krožijo govorice, da naj bi verjetno kar največji proizvajalec elektronike (poleg v Sloveniji malo poznanih matičnih plošč izdelujejo tudi iPhone, iPode, matične plošče za mnoge druge proizvajalce, Playstation 2 in 3 za Sony, dele matičnih plošč (ležišče LGA-775 za Intel), itd.), Foxconn, zapustil končni trg matičnih plošč. To seveda ne pomeni, da bo družba zaprla vrata, temveč naj bi to storil le majhen oddelek.

Kar pa je kaplja v morje za tako veliko korporacijo, pa je seveda zelo slaba novica predvsem za navijalce, saj je Foxconn od veznega čipovja Intel P35 naprej izdal kar nekaj odličnih in zelo uporabljanih navijalskih plošč za procesorje Intel, izdelali pa so tudi nekaj odličnih plošč za procesorje AMD pod svojim imenom. Če se govorice izkažejo za resnične, bi bil to precej velik udarec za navijalsko skupnost, še precej večji kot zaton nekdaj med navijalci prav tako zelo popularnega proizvajalca plošč, Abita.

Kako pomembna oz. slaba novica je to, si ni težko...

28 komentarjev

Abit se poslavlja od trga matičnih plošč

Hexus - Kot vse kaže se bo proizvajalec Abit s koncem letošnjega leta umaknil s trga matičnih plošč. Prve tovrstne govorice so se pojavile že letos maja, vendar jih je Abit takrat zanikal. Po najnovejših informacijah pa naj bi podjetje, ki je od leta 2006 v lasti USI-ja že obvestilo distributerje, da bo s koncem leta prenehal s proizvodnjo matičnih plošč. Vendar omenjena poteza ne pomeni konec samega podjetja, saj se bo le-to preusmerilo v proizvodnjo in razvoj zabavne elektronike, kot so MID (mobile internet device) in digitalnih okvirjev slik.

Več o tem si preberite na Hexus.net

40 komentarjev

DFI ostaja na trgu matičnih plošč

DigiTimes - DFI je zanikal govorice o svojem umiku s trga matičnih plošč za osebne računalnike v četrtem četrtletju letošnjega leta. Pojavile so se namreč govorice o tem, da naj bi DFI presedlal v segment industrijskih računalnikov. DFI je vzpostavil tesno sodelovanje tako z ATI-jem kot nVidio na področju veznih naborov in izdeluje high end matične plošče, namenjene predvsem navijalcem. Zaradi tega govorice o njegovem umiku ne držijo, dodajajo pri DFI-ju.

Več o tem v izvirni novici na DigiTimesu, kjer si lahko ogledate tudi DFI-jeve poslovne rezultate.

1 komentar

Soltekova bela plošča

AMD3D - Soltek se je še ne tako dolgo nazaj proslavil s svojimi odličnimi in poceni ploščami za procesorje SocketA, sedaj pa slavo išče tudi s ploščami za procesorje Pentium4. Mogoče mu bo to celo uspelo, saj je trenutno eden izmed redkih proizvajalcev, ki kaj da na izgled in s tem navdušuje tiste, ki so se že zdavnaj naveličali zlatih in zelenih plošč. Nekaj posebnega so namreč plošče iz družine Glacier Silver, ki so obarvane belo, a se srebrno lesketajo. Eno izmed...

1 komentar

Ali bo Intel prenehal izdelovati matične plošče?

X-Bit Labs - Na X-Bitu se poigravajo s precej resnimi špekulacijami, in sicer o nameri Intela, da popolnoma zapusti trg matičnih plošč in se bolj posveti drugim stvarem. Koliko so govorice točne bomo verjetno izvedeli zelo kmalu, toda poglejmo si dejstva, ki govorijo v prid trditvi:
  • Intel bo zaprl tovarno v Puerto Ricu, kjer proizvajajo matične plošče.
  • Intel že dve četrtletji ni odposlal ene same matične plošče.
  • Samo izdelovanje plošč za Intela niti pod razno ni tako donosno, kot so recimo procesorji.
  • Po nekaterih virih naj bi Dell, eden izmed največjih kupcev Intelovih matičnih plošč že stopil v kontakt z največjimi Azijskimi proizvajalci, kot so ASUS, MSI, Gigabyte.
Po tem sodeč je Intelova poteza kar upravičena in sploh ne težko verjetna, toda moramo se vprašati kaj bo s podporo za procesorje višjega ranga. Zaenkrat na svetu ni veliko proizvajalcev, ki so pripravljeni in sposobni izdelovati matične plošče za serverske procesorje najvišjega ranga in tako bi recimo Itaniumi ostali brez podpore, kar...

0 komentarjev