»

Virtualni predavatelji postajajo dostopna realnost

vir: BBC
BBC - Na Imperial College v Londonu (ICL) so minuli teden premierno preizkusili holografiji podobno tehnologijo, s katero nameravajo v bodoče redno prirejati predavanja zunanjih predavateljev. Na dogodku sta ob voditelju na odru predavala dva "živa" govornika, druga dva pa sta se jima pridružila zgolj navidezno, na daljavo.

Tehnologijo je razvilo kanadsko podjetje Arht Media, z njo predavatelja posnamejo pred nagnjenim ozadjem osvetljenega z dveh strani, nato pa sliko projicirajo na prosojno steklo, nagnjeno ozadje za njim pa s pomočjo programske opreme gledalcu pričara občutek prostora. Četverica na odru ICL se je tako lahko med sabo pogovarjala, virtualna predavatelja imata namreč pred sabo kalibrirane monitorje,...

14 komentarjev

Nova anketa: koliko mora biti cena za SSD še nižja, da boste opravili nakup?

Slo-Tech - Tokrat tiste, ki še nimate SSD-ja sprašujemo, na koliko mora pasti cena za 1 TB, da ga boste kupili. Na forumu se znova in znova pojavlja argument cene za 1 TB, npr. "ko bo cena ta 1 TB xy evrov", ga kupim.

Najnižje cene SSD se danes sučejo med 0,3 in 0,4 za GB, za 1 TB je treba torej odšteti vsaj 340 evrov. Cene za 1 TB klasičnega diska se prično pri okrog 45 evrov.

126 komentarjev

Konferenca DevopsDays za administratorje in razvijalce

DevopsDays

Slo-Tech - Prvi DevopsDays v Sloveniji oziroma regiji bo potekal v Ljubljani 4. in 5. aprila 2014.

Beseda Devops je okrajšava za "Developer Operations" ter pomeni procese, orodja in ljudi, ki nudijo podporo (programskemu) razvoju. Pod devops spadajo sistemi za nadzor nad verzijami kode, avtomatsko testiranje, neprestana integracija, neprestano nameščanje sistemov, monitoring, samodejno skaliranje in podobno.

Objavljen program vsebuje trenutno aktualne teme, ki jih bodo predstavili predavatelji iz ZDA, Argentine, Izraela, Latvije, Madžarske in Slovenije. Govorilo se bo o rešitvah kot so git, Groovy, Graphite, Jenkins, Puppy in razpravljalo o devops izzivih v različnih operacijskih sistemih in okoljih. V popoldanskem času se bo konferenca nadaljevalja po principu openspace, kjer bo imela publika možnost aktivnega sodelovanja ter klepeta s predavatelji.

Dogodek je organiziran prostovoljno. A ker je stroške treba pokriti, prijava ni...

13 komentarjev

Internet Week Ljubljana - Naslednji teden

Internet Week Ljubljana 2013

Slo-Tech - Če budno spremljate medije, potem veste, da je Slovenija na smrtni postelji, da jo bodo raznorodne interesne skupine zdaj zdaj raztrgale. Vendar ne glede na splošno prepričanje politika nima monopola nad dogajanjem v naši deželi. Obstajajo podjetja, ki na globalnem trgu tekmujejo s konkurenco in so kljub negotovi prihodnosti ambiciozna, delovna in zrejo v prihodnost z dvignjeno glavo. Obstajajo študentje in profesionalci, ki se združujejo v skupnosti za pridobivanje znanj, ki bodo uporabna za preboj iz te krize. Obstaja torej tudi delujoča Slovenija.

En kos delujoče Slovenije lahko najdete v Ljubljanski spletni skupnosti - množica podjetij in posameznikov se trudi, da bi z medsebojno pomočjo, vzpodbujanjem in inspiracijo presegla okvire domačih razprtij in naredila nekaj več.



V Ljubljani bo od 22.10 do 30.10 potekal Internet...

7 komentarjev

Dogodek - D.Talk: Why Ruby 2.1 & Rails 4 are more awesome than ever

D.Talk

Slo-Tech - V sredo, 9. oktobra ob 19.00, se bo na Celovški cesti 32 v Ljubljani, v veliki zeleni stavbi pričela prva sezona dogodkov z naslovom D.Talk. Vsak mesec se bomo pogovarjali o najrazličnejših tematikah pomembnih za vsak start-up, med katerimi bomo spoznali moderna razvojna orodja, vlogo uporabniške izkušnje pri končnem produktu ali pa se bomo pogovarjali o uspešnih poslovnih modelih.

Sezono bomo pričeli z razvojnimi orodji ali natančneje s pregledom novosti v programskem jeziku Ruby 2.1 in pripradajočem frameworku Rails 4. Naslov prvega D.Talka bo zato Why are Ruby 2.1 & Rails 4 more awesome than ever?, predaval pa bo Jan Berdajs, izkušeni Ruby razvojnik v podjetju D.Labs, privrženec odprte kode,...

0 komentarjev

TEDx Triglav uspel

Slo-Tech - Včeraj je v organizaciji slovenskega TEDxLjubljana potekal eden najviše ležečih dogodkov TEDx na svetu (tale x pomeni, da so dogodki neodvisno organizirani od krovnega TED-a, a se podrejajo istemu formatu). Štiri govorce in njihova predavanja smo namreč poslušali v Triglavskem domu na Kredarici na nadmorski višini 2515 metrov. Ideja za dogodek je bil TEDxEverest, kjer so posneli najboljše petminutne govore in jih predvajali ozkemu krogu alpinistov v ABC (Advanced Base Camp) na višini 6500 metrov. Medtem pa je bil TEDxTriglav pravi TEDx, kjer smo poslušali predavanja v živo, pa tudi množica poslušalcev je bila številčnejša. Če se dogodka niste udeležili, je za posredovanje tehle vtisov tam v prvi vrsti sedel tudi Slo-Tech, govori pa bodo tako ali tako dostopni na spletnih straneh TEDxLjubljana.

Točno po urniku se je program začel...

11 komentarjev

Nov prispevek: Tomaž Štolfa: The Internet of Things

Slo-Tech - Konec novembra je v Tehnološkem parku potekal WebCamp Ljubljana. Po splošnem mnenju obiskovalcev je dogodek uspel.

Kot smo obljubili, bodo počasi, za vse, ki se dogodka niso mogli udeležiti, na voljo posnetki predavanj.

Najboljša predavanja pa bomo objavili tudi na Slo-Techu. Začenjamo s predavanjem Tomaža Štolfe: The Internet of Things.

V naprej se opravičujemo za malo slabšo tehnično izvedbo snemanja. Naslednjič bo bolje.

3 komentarji

Odvijal se bo BarCampLjubljana

Slo-Tech - V Ljubljani se bo v sredini januarja, bolj natačno 17.1.2009, odvijal BarCamp Ljubljana na Institutu "Jožef Stefan". Za vse tiste, ki ne vedo kaj BarCamp je - BarCamp je konferenca, ki je sestavljena iz predavanja obiskovalcev. Na začetku dneva se določijo predavanja in teme, nato pa se dogodek dokaj spontano sam odvija. Sicer pa smo o BarCampih že pisali.

Dogodek je brezplačen, se je pa potrebno prijaviti na domači strani in seveda pripraviti predavanje na dan dogodka - kar je tudi edini resnični zahtevek Barcamp-a. Dogodek je mednarodne narave, tako da bo večina predavanj potekala v angleškem jeziku.



Seveda pa komaj čakamo na podobne dogodke tudi v drugih slovenskih krajih!

9 komentarjev

Zaposlitveni oglasi @ Slo-Tech

Slo-Tech - S precejšnjo zamudo danes objavljamo prvo različico zaposlitvenih oglasov na Slo-Techu. Objava zaposlitvenih oglasov na Slo-Techu je popolnoma brezplačna.

V nekaj dneh boste imeli v svojih profilih možnost nastaviti znanja, ki jih imate, tako da vam bo sistem sam predlagal oglase, ki bi vas morda zanimali.

Zavedamo se, da izgled še ni popoln, vendar se bo to uredilo v nakaj dneh. V naprej se opravičujemo za vse nevšečnosti v prehodnem obdobju.

V naprej se vam zahvaljujemo za vsa sporočila o napakah ter konstruktivne predloge.

6 komentarjev

Nova anketa: Barcamp

Slo-Tech - Po tem, ko smo vas nazadnje spraševali o vaši zainteresiranosti za zaposlitvene oglase in se je vaše pozitivno mnenje že vzelo na znanje, vas tokrat sprašujemo, če bi se udeležili ali celo sodelovali pri dogodku, kot je Barcamp.

Na Slo-Techu bi želel videti zaposlitvene oglase?
da58%
(551)
ne22%
(208)
morda20%
(195)
Skupaj glasov: 954


Barcamp je NE-konferenca, katerega namen je, da namesto stroge korporativne narave mednarodnih konferenc spodbuja sodelovanje vseh udeležencev. Takšna narava konference ima zelo zanimive posledice.

Če vam lahko običajni organizatorji zagotovijo vsaj nekaj visoko kvalitetnih predavateljev (in temu primerno visoke cene, ki se lahko gibljejo v rangu tri do pet tisoč evrov), vam pri Barcampu nihče ne zagotavlja, da boste poslušali svetovno priznane predavatelje. Tako boste sicer na običajnem Barcamp dogodku spoznali ljudi iz svoje skupnosti, a kaj verjetno je, da boste na bolje obiskanih Barcamp dogodkih v Londonu, San Franciscu ali New Yorku srečali zelo...

0 komentarjev

Barcamp dogodki v okolici Slovenije

Barcamp Dunaj

Slo-Tech - Ker koncept Barcamp-ov, eno- ali dvodnevnih dogodkov, na katerih predavatelji niso strogo določeni (ter temu primerno plačani) in se od vsakega udeleženca pričakuje vsaj delček samoiniciative (beri: lastno predavanje), na sončno stran Alp še ni prišel, se morajo vsi vsaj nekoliko bolj družabni računalničarji na takšne dogodke odpravljati v nam sosedske države (Avstrijo, Italijo) ali v Anglijo/Nemčijo.



Tako se v okolici Slovenije v bližnji prihodnosti obeta kar nekaj takšnih dogodkov. Pri naših severnih sosedih se tako ta vikend (5. in 6.) na Dunaju odvija Barcamp Vienna, 22. in 23. novembra pa se v Gradcu odvija Barcamp Graz. Na Dunajo sicer ni posebnih omejitev, se pa organizatorji nameravajo osredotočiti na marketing in poslovne tematike, med tem ko bo v Gradcu več poudarka na uporabnosti in človeško-računalniški interakciji.



Pri naših zahodnih sosedih pa lahko 4. oktobra v...

8 komentarjev

Zaposlitev@Slo-Tech

Slo-Tech - Glede na trenutne rezultate ankete ter povpraševanja v forumu, vas bomo v kratkem času razveselili z zaposlitvenimi oglasi na strani.

V svojih profilih si lahko ogledate trenutni osnutek vprašalnika za podjetje, ki išče nove kadre. Vprašalnik bo potrebno izpolniti poleg oglasa (ki trenutno še ni na voljo), v katerem bo podjetje opisalo za kakšno delovno mesto trenutno išče kadre.

Zanima nas, katere podatke o podjetju samem bi še želeli videti v zaposlitvenih oglasih na Slo-Techu.

27 komentarjev