»

Premiera Tears of Steel - Blender movie

Poster filma

Slo-Tech - Po 7 mesecih dela v Amsterdamu se je v sredo zgodila spletna premiera (na spletni strani in na YouTube) že četrtega kratkega odprtokodnega filma fundacije Blender tokrat z imenom Tears of Steel. Za razliko od prejšnjih treh filmov:
  1. Elephants dream (2006)
  2. Big Buck Bunny (2008)
  3. Sintel (2010),
ki so bili samo računalniško animirani je ta igran film s specialnimi efekti. Vsi filmi so namenjeni...

21 komentarjev

Flash za Linux

Na kaj vas spominja?

PC Linux Online - Izdelava grafik in animacij, ki jih izdeluje priljubljen program Flash, v Linuxu ni možna, ker ni na voljo nobenega podobnega programa. Zadeve so se pred kratkim precej izboljšale, saj lahko Flash poganjamo v Linuxu s pomočjo programa CrossOver Office, vendar izvajanje programa ni tako brezhibno, kot bi si želeli. Potem je tu še novi OpenOffice.org 1.1, ki omogoča izvoz v obliko Flash, a to še zdaleč ni popolna zamenjava.

Zdaj pa se je začel razvoj programa F4l (Flash for Linux), ki ga razvijalci želijo ustvariti kot zamenjavo za Flash za Linux. Zgodnja različica 0.1 alfa sicer omogoča samo risanje osnovnih 2D-predmetov, a morebiti bomo imeli kmalu popolno zamenjavo za Flash na Linuxu.

8 komentarjev

Maya poslej tudi zastonj

Slashdot - Pri podjetju Alias so oznanili zelo razveselujočo novico za vse nadobudne umetnike. Njihov vodilni produkt na področju 3D animacije, Maya, je po novem zastonj za osebno, nekomercialno uporabo. Seveda to velja za samo za osebno različico, a za začetek popolnoma zadostuje. Na BussinessWire so spisali kratko novičko o tem.

Odločitvi podjetja je verjetno botrovala vedno bolj aktivna uporaba odprtokodnih alternativ v obliki Blenderja ter Cinelerre.

8 komentarjev

Prehod iz Linux na Windows?

Linux Today - Kako preiti iz Linuxa na Okna?
Microsoft vam ponuja rešitev vaših muk in težav v obliki Navidezne konference.
Ponujajo izobraževanja: migracija statične vsebine iz Linuxa na Windows 2000 IIS 5.0, portanje skript iz Linuxa na Windows 2000, popolna izraba Windows 2000 in platforme .NET v skriptnih jezikih (Perl, Python, PHP, Tcl), prehod iz Linux+Apache-Mysql-PHP na Windows 2000, prehod iz MySQL na Microsoft SQL Server 2000, portanje skript iz Linuxa v Windows 2000 in še mnogo mnogo več.

Brez komentarja...

11 komentarjev

Filmi in Linux

Linux Today - Vse večji kosi filmov so narejeni z računalniki, zadnje čase pa so še posebej modne 3d renderirane risanke. Zanimivo je, da ima Holywood blazno rad Linux (seveda zato ker je poceni), zato Linux vedno bolj sodeluje pri ustvarjalnem procesu, vse od risanja do renderiranja. Tako je igral pomambno vlogo tudi v nastajanju risank Evolution, Final fantasy in Shrek. Tule je zelo zanimiv prispevek, ki govori o tem, kako zakaj in kdaj uporabljajo Linux v podjetju DreamWorks, ki je verjetno eno najbolj znanih na svojem področju. Članek govori tudi o tem zakaj SGIje počasi mečejo ven in zakaj ne uporabljajo AMDjevih procesorjev. Zanimivo branje.

0 komentarjev

Shrek

ZDNet - Linux gre v kino. Oziroma, če greste vi, boste zelo verjetno gledali specialne efekte narejene z Linuxom. Po Titaniku in Toystory-ju je zadnji tak film (risanka) Shrek. Producenti DreamWorks očitno mislijo, da je Linux tisto pravo (prevedeno iz kapitalističnega novoreka = cenejše), o njem pa razmišlja tudi George Lucas s svojim Industrial Might and Magic. Linux v zvedznih vojnah? Linux goes to holywood. Zdaj, ko je tudi sploh najbolj kul program za 3D grafiko in animacijo Maya sportan na Linux, se res obetajo dobri časi. Mogoče ima to že kdo v Sloveniji, kak review?

0 komentarjev