»

Musk naposled ponudil pokuk v svoj prvi tunel

Ars Technica - The Boring Company, družba Elona Muska za vrtanje podzemnih transportnih povezav, je izbrano peščico novinarjev popeljala na testno vožnjo skozi prvi predor.

Poleg grajenja električnih vozil in pošiljanja raket v vesolje Elon Musk tudi koplje pod zemljo, da bi odstranil prometne zamaške na gosto naseljenih urbanih področjih. S firmo The Boring Company želi drastično poceniti vrtanje tunelov, da bi jih pod mestnimi soseskami lahko potegnil čimveč, v več nadstropjih, in tako napravil revolucijo v urbanem transportu. Zdaj smo bili deležni prvega testnega preizkusa vizije, saj se je nekaj izbrancev zapeljalo po prvem testnem predoru, ki je bil zgrajen pod losangeleško sosesko...

130 komentarjev

100 ur astronomije

Slo-Tech - V okviru mednarodnega leta astronomije bo do nedelje, 5. 4., po vsem svetu potekal projekt 100 ur astronomije.

Sestavljen je iz dveh delov:
V prvem lahko preko interneta 24 na dan spremljate prenose v živo z observatorijev, javnih opazovanj in drugih aktivnosti, ki bo povezal velike observatorije po vsem svetu v koordinaciji Evropskega južnega observatorija ES. Spremljate jih lahko na Around the World in 80 Telescopes, ozadje dogajanja pa na Kozmičnem dnevniku.

Drugi del projekta je 100 ur sprehajanja po nebu, ki ga sestavljajo javna astronomska opazovanja po Sloveniji in svetu, v okviru astronomskih društev, krožkov in observatorijev.

Povezave na te prenose najdete tudi na slovenski in mednarodnih spletnih straneh www.astronomija2009.si in www.100hoursofastronomy.org, www.astronomy2009.org.

V okviru tega projekta tudi Ustvarjalno Astronomsko društvo na observatoriju Zaplana organizira javna opazovanja in astronomske naravoslovne noči, kjer vas pod vodstvom demonstratorjev...

5 komentarjev

Komet Lulin najbliže 24. februarja

Lulin

Slashdot - Nas srečo nas ne bo zradiral s površja, temveč bo ponudil zgolj dobro priložnost za opazovanje. Komet Lulin N3 se trenutno mudi v bliži Sonca in je viden v ozvezdjih Škorpijon in Tehtnica, zaradi česar ima rep in protirep. Januarja in februarja bo najboljši čas za njegovo opazovanje, saj bo najbližje Zemlji 24. februarja, ko se nam bo približal na 0,41 astronomske enote ali 14,5-kratno razdaljo Lune od Zemlje (1 AE je razdalja med Soncem in Zemljo) in bo njegov navidezni sij šest, tako da bo viden tudi s prostim očesom. Posebej zanimiv je ta komet zaradi njegovih odkriteljev, ki prihajajo...

28 komentarjev

Hladilnik ramov s peltierjem

vir: Hexus
Hexus - Peltier (več o njem lahko preberite v našem članku) sicer ne spada med najnovejše pogruntavščine na področju hlajenja računalniških komponent, poleg tega je zaradi svojega delovanja in potrebe po odvajanju toplote postal vse manj prisoten v repertoarju računalniških navdušencev. Kljub temu so se na spletni strani Hexus.net dokopali do slik Corsairovega hladilnika za pomnilniške module, ki poleg ogromnega vodnega bloka skriva v sebi tudi omenjen peltier.

Poslanstvo hladilnika je povsem jasno: na račun nižjih temperatur doseči višje frekvence in posledično boljše rezultate. Zaenkrat še ni informacij ne o imenu novega hladilnika, ne o (morebitni) uradni predstavitvi. Več o tem si lahko preberete na Hexus.net

19 komentarjev

Novo odkritje na observatoriju Črni vrh - tokrat potencialno nevarni asteroid

Novo odkriti potencialno nevarni asteroid

vir: Observatorij Črni vrh
Observatorij Črni vrh - Jure Skvarč je 24. avgusta odkril asteroid, ki pripada skupini Apollo. Zemljini orbiti se bo približal na manj kot 0,05 a.e.. Luna je od zemlje oddaljena 0,0026 a.e. Več si preberite na spletni strani Observatorija Črni vrh. Očitno, da odkritja slovenskih astronomov kar dežujejo.

47 komentarjev

Viden komet Pojmanski

Slo-Tech - 5. marca se je komet Pojmanski na svoji poti okoli Sonca nahajal najbližje Zemlji (nekaj preko 100 milijonov kilometrov). Trenutno ga je možno opazovati zjutraj pred sončnim vzhodom v ozvezdju kozoroga ( vodič). Svetlost dosega magnitudo 5, torej je komet viden tudi s prostim očesom. Njegov rep je trenutno navidezno dolg več, kot je velika luna, kar je preseglo vsa dosedanja pričakovanja.

Od 5. marca dalje pa se Zemlja oddaljuje od kometa in se bo le-ta manjšal, zato svetujem, da ga astronomski navdušenci opazujejo prvo jasno jutro (morda že jutri).

Komet so prvič fotografirali 29. decembra 2005, da pa gre za komet, pa je prvi ugotovil Grzegorz Pojmanski iz Astronomskega observatorija Varšavske Univerze dne 2....

34 komentarjev

Naslednja generacija "pop-up" oglasov

Slashdot -

Iskanje informacij po internetu -- mogoče glasbe ali kakšnih porednih slikic -- vas prejkoslej seznani z nadležnim stilom oglaševanja v tem mediju: pop-up oglasi. Oglaševalci upajo, da boste kliknili nekje na pravkar odprto okence, a usoda slednjega je kmalu zapečatena s preprostim klikom na "x".

Pa si predstavljate, da vam že sam premik kazalčka čez nadležno okeno odpre novo -- nezaželjeno stran? Opis novega načina oglaševanja (kick through oglasi) si lahko preberete na spletni strani c|net.

Naslednji korak? Pop-up avtomatično odpre oglaševano spletno stran?

12 komentarjev