»

V San Franciscu so črne luknje za WiFi

Kletka ni ovira le za elektriko, temveč tudi elektromagnetno valovanje

vir: HotHardware
HotHardware - Mnogi lastniki starejših domovanj v San Franciscu se soočajo s težavami, ko svoj prenosnik oz. pametni mobilnik želijo povezati v domače brezžično omrežje, kadar so z napravo v drugi sobi, kot je dostopna točka. Razlog za to se skriva v gradbeni tehniki izpred 50. let prejšnjega stoletja, ko danes popularne mavčne plošče še niso obstajale. Američani namesto opečnatih zidov hišo zgradijo iz lesenih desk, nanje pa so včasih pripeli kovinsko žico, da bi lažje nanesli mavec, ki so ga uporabljali za izdelavo sten oz. osnove za tapete. Prav ta žica zdaj ovira...

27 komentarjev

Teroristi uporabljajo tuja nezaščitena brezžična omrežja

Guardian - Prejšnji teden je v Indiji v ekplozijah več bomb umrlo 42 ljudi, odgovornost za napad pa je s pošiljanjem elektronskega sporočila prevzela skrajna islamska organizacija z imenom Indijski mudžahedini.

Indijska policija je seveda takoj izsledila IP naslov pošiljatelja in izvedla racijo. Namesto v prostore teroristične organizacije pa je vpadla v stanovanje 48-letnega Američana.

Izkazalo se je, da sporočila ni poslal on, pač pa je nekdo očitno zlorabil njegovo nezačiteno brezično dostopno točko. Po poročanju časnika The Hindustan Times je omenjeni 48-letnik tehnika, ki mu je brezžično dostopno točko namestil, sicer prosil, naj mu spremeni privzeto geslo, vendar ta tega ni želel storiti.

Še en razlog več, da sami zaščitite svoja domača brezžična omrežja.

49 komentarjev

Resničnost: Brezžična nevarnost

RTV Slovenija - Kaj je elektromagnetno sevanje, ali je škodljivo, mar nam bo zrasla tretja roka ali kakšna druga podobno uporabna ekstra ekstremiteta, koliko smo sevanju izpostavljeni ob vsakdanjem delu z računalnikom? Kakšno nevarnost predstavljajo naša brezžična miška, bluetooth slušalke in brezžična dostopna točka? Strah! Nespečnost! :]

Izpostavite se sevanju TV ekrana! Poleg morebitnih odgovorov na ta vprašanja boste med drugim izvedeli tudi, kako v jesenskem hladu iskati vroče točke po svetu, kaj vse zmore vaš Wi-Fi usmerjevalnik in kakšna brezžična omrežja se pletejo nad nami.

Danes ob 18.10 na prvem programu TV Slovenija.

34 komentarjev

Nov napad na domača omrežja: Drive-By Pharming

Schneier.com - Trije ameriški raziskovalci iz Symanteca ter Indiana University School of Informatics so razvili novo vrsto napada, poimenovano Drive-By Pharming.

Gre za napad, kjer napadalec preko posebej oblikovane spletne strani, ki vsebuje zlonamerno JavaScript kodo, skuša dostopiti do domačega brezžičnega ali navadnega usmerjevalnika. Zlonamerna JavaScript koda, ki se izvede ob obisku spletne strani, spremeni DNS nastavitve v usmerjevalniku, kar napadalcu omogoča nadzor nad uprabnikovo internetno povezavo. S pomočjo DNS preusmeritev namreč lahko napadalec uporabnike usmerja na lažne spletne strani oziroma pri SSL zaščitenih straneh izvaja napad s posrednikom (tim. man-in-the-middle napad).

Ključno za uspešnost napada je, da napadalec s svojo kodo uspešno dostopi do usmerjevalnika. Ker v praksi veliko domačih uporabnikov v usmerjevalnikih uporablja privzeta gesla, je verjetnost uspešnosti napada pravzaprav precej visoka.

Iz tega razloga je priporočljivo čimprej spremeniti privzeta...

33 komentarjev

POT: Brezžična omrežja

Slo-Tech - V torek, 26. aprila, na predvečer dneva upora, bo na Pipinem Odprtem Terminu ob 19.00 predstavljena ena bolj odmevajočih družbenobuditeljskih tehnologij zadnjih let - brezžična omrežja wi-fi. Predaval bo Rok Papež:

Dandanes mrežni kabli niso več v modi. K prenosniku obvezno sodi brezžični vmesnik, ki se skozi množico standardov povezuje na dostopne točke. K zahtevnosti povezave še dodatno pripomorejo različni varnostni standardi, ki jih redno zamenjujejo varnejše različice. Predavanje bo odgovorilo na pogosta vprašanja začetnikov glede izbire brezžične mrežne kartice, na podporo katerih protokolov morajo pazit in kako vse skupaj usposobiti pod prostim operacijskim sistemom Linux. Vabljeni!

11 komentarjev

Ti nori Ameri

CNN.com - Česa vsega si pravniški sistem ZDA ne izmisli? V Denverju v Coloradu je sodnik odredil 60 dni hišnega pripora neki ženski, ki je brala e-maile bivše žene njenega moža. Po tem ko je prebrala vsaj 215 elektronskih pošiljk moževe bivše zakonske žene jo je sodnik spoznal za krivo in izrekel sodbo, češ da naj bo to poduk vsem, ki bi želeli storiti kaj podobnega. Ah, ja!

Pa naj še kdo reče, da je zakon intimna zveza, polna zaupanja in spoštovanja.

19 komentarjev

E-mail

Slo-Tech - Novico nam je poslal Koci.

Pred tridesetimi leti je Ray Tomlison poslal prvo elektronsko sporočilo in se s tem zapisal v anale zgodovine kot oče elektronske pošte. Tomlison je inženir pri podjetju BBN Technologies, v teh dneh pa je zopet postal slaven zaradi tretje obletnice elektronske pošte. Ray pravi, da se ne more točno spomniti vsebine sporočila, ve pa, da je bilo zapisano z velikimi črkami kar bi danes veljalo za pristno nesramnost v komunikaciji. Tomlison je inspiracijo dobil ob nekem programu za prenos datotek med računalniki. Razvil je svoj programček in ga začel uporabljati za pošiljanje elektronskih sporočil preko tedanjega predhodnika interneta; omrežja, ki ga je vzdrževalo ameriško obrambno ministrstvo in se je imenovalo ARPA Net.

1 komentar