»

Prvi rezultati projekta Osmocom

RebelSIM skener, SIMtrace obljublja več

Slo-Tech - Skupina, ki razvija odprtokodno programsko opremo za GSM telefone (odprtokodne gonilnike za GSM naprave ter "telefonski" del GSM protokola) je razvila programsko n strojno opremo Osmocom SIMtrace (na git-u je na voljo programska oprema ter strojna programska oprema za napravo s katero lahko zajemamo podatke). Strojni del naprave sicer še ni izdelan, trenutno so v uporabi tim. razvojne plošče.

SIMtrace omogoča pasivno prestrezanje komunikacij med SIM kartico in mobilnim telefonom. Program omogoča tudi uvoz prestreženih podatkov v Wireshark.

S pomočjo omenjenih naprav je mogoče ugotoviti katere podatke si izmenjujeta SIM kartica in telefon, mogoče pa je tudi razhroščevanje SIM Application Toolkit...

0 komentarjev

Olimpijske medalje iz odslužene elektronike

engadget - Vsake toliko časa se na spletu pojavijo slike, reportaže ali videoposnetki iz digitalnih smetišč, kamor se odlagajo odslužene računalniške komponente. Običajno končajo v državah tretjega sveta, kjer je tako odlaganje bistveno cenejše in manj regulirano. Ker so te smeti zelo bogate z industrijskimi kovinami - zlata je v elektroniki 17-krat več kot v zlati rudi, veliko je tudi bakra in aluminija - se revni prebivalci mnogokrat zastrupljajo ob recikliranju teh kovin, ki jih nato prodajajo za skromen zaslužek.

Kanadčani so se spomnili opozoriti na ta problem na zelo zanimiv način. Predstavili so...

9 komentarjev

Državljan inženir - online serija o odprtokodni strojni opremi, elektroniki, umetnosti in hekanju

Slo-Tech - Make Magazine je pred kratkim začel preko spleta "oddajati" video serijo Citizen Engineer, ki pokriva odprtokodno strojno opremo, elektroniko, umetnost in hekanje.

Prva oddaja je posvečena telefoniji, konkretneje, SIM karticam (le-te se uporabljajo v GSM aparatih) ter "hekanju" telefonov iz javnih telefonskih govorilnic.

Polurni profesionalno posnet video prikazuje kako izdelati lasten čitalec SIM kartic, kako na SIM kartici pregledati izbrisana SMS sporočila ter seznam desetih zadnjih klicev ter kako klonirati SIM kartico. Drugi del videa pa prikazuje kako star telefon iz odslužene javne telefonske govorilnice spremeniti v domači telefon, ali pa mu - še bolj zabavno - dodati Skype podporo.

Zabavno in poučno za vroče poletne dni.

25 komentarjev

Zastoj v razvoju odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM?

Slo-Tech - Potem, ko smo pred časom poročali, da je skupina raziskovalcev uspela razbiti šifrirni algoritem A5, ki omogoča šifriranje pogovorov v GSM omrežju, je pri razvoju odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM očitno prišlo do nenavadnega zastoja.

Projekt razvoja odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM za ceno manj kot 1000 USD je bil prvič predstavljen na Chaos Communication Campu 2007 v Nemčiji. V predstavitvi projekta sta David Hulton in Steve Muller poudarila, da bodo izsledki projekta javno dostopni, posebej zanimiv pa je odgovor na prvo vprašanje iz publike na koncu predstavitve.

Hulton in Muller sta nato na konferenci Blackhat Washington pripravila še eno predstavitev projekta, kjer sta predstavila že nekoliko bolj izdelano prisluškovalno napravo za 900 USD.

Vendar pa v času predstavitve projekt še ni bil povsem dokončan, saj mavrične tabele, ki sta jih raziskovalca uporabljala za kriptoanalizo GSM pogovorov še niso bile izdelane v celoti. Sta pa raziskovalca napovedala, da...

4 komentarji

Še en napad na GSM A5/1 algoritem

Slo-Tech - Trije nemški raziskovalci Timo Gendrullis, Martin Novotny in Andy Ruppiz iz nemškega Inštituta za IT varnost na Ruhr-University Bochum so na Cryptology ePrint Archive objavili članek z naslovom A Real-World Attack Breaking A5/1 within Hours.

V članku opisujejo napad na GSM šifrirni algoritem A5/1. Za razliko od večine teoretičnih kriptoanalitičnih napadov, gre v tem primeru za praktičen napad, ki ga je mogoče izvesti s posebno napravo, ki so jo poimenovali COPACOBANA, sestavljena pa je iz FPGA čipovja.

Raziskovalci v članku trdijo, da je uspešen napad mogoče izvesti v povprečju v okrog sedmih urah, predstavljajo pa tudi optimizacijo, ki omogoča še približno 16% pohitritev napada.


Napad sicer ni tako hiter kot tisti, ki sta ga na BlackHat Europe 08 prikazala David Hulton in Steve Muller, je pa v članku objavljenih dovolj podrobnosti za nadaljnje raziskovanje na tem področju. Hulton in Muller sta pri svojem delu sicer izhajala iz članka Kellerja in Seitza, ki sta opisala napad...

8 komentarjev

Prikaz pasivnega prisluškovanja GSM na konferenci BlackHat

Slashdot - Kot poroča Forbes, sta raziskovalca David Hulton in Steve Muller na hekerski konferenci BlackHat Europe 08 prikazala pasivni napad na GSM.

Njun napad temelji na pasivnem prisluškovanju (mogoče ga je opraviti iz oddaljenosti več kilometrov), prestrežene signale pa sta uspela dekodirati v približno uri in pol z opremo v vrednosti le 1000 USD. Podobne naprave pred tem so stale okrog milijona dolarjev.

Raziskovalca nameravata podrobnosti o dešifrirni metodi javno objaviti, odkrila pa sta še eno metodo, ki omogoča razbitje šifriranih pogovorov v le 30 sekundah. To tehnologijo nameravata v marcu pričeti prodajati za ceno med 200.000 in 500.000 USD.

Na vprašanje o tem ali bo sedaj mogoče prisluškovati tudi njunim telefonskim pogovorom pa je Muller odgovoril, da telefonov ne uporabljata.

10 komentarjev

USB čitalec/zapisovalec SIM kartic

Gizmondo - Na Gizmodo.com poročajo o priročnem pripomočku za vse, ki pogosto menjujete SIM kartice oziroma hočete imeti vse informacije shranjene na njej nekje na varnem, v tem primeru na računalniku.

S priloženim programom, ki deluje le na Microsoftovih operacijskih sistemih (Windows 98, ME, 2000 in XP), lahko na računalnik in posledično tudi na drugo SIM kartico skopirate celoten imenik in SMS sporočila ter uredite PIN kode.Sama naprava ne potrebuje dodatnega napajanja, saj jim tisto iz USB vrat zadošča. V paketu je poleg programske opreme priložen še USB podaljšek in seveda navodila za uporabo, vse skupaj pa se prodaja za 30 zelencev v spletni trgovini Suntek.

9 komentarjev

Hlajenje za vroče poletne dni

System Cooling - Hlajenje računalnika se je iz popolnoma nepomembne stvari v času, ko navijanje računalniških komponent še ni bilo tako zelo popularno tekom navijalske revolucije spremenilo v pravo malo znanost. Vendar pa ali je ukvarjanje s to dejavnostjo res namenjeno le izbrancem? Odličen članek, ki so ga spisali na Systemcooling dokazuje da ne. Članek je v osnovi namenjen manj podučenim in se zares obširno razpiše na temo hlajenja. Je sicer dokaj dolg, vendar sem prepričan, da tistih, ki jih te stvari zanimajo ne bo dolgočasil. Priporočam.

0 komentarjev

"Sesuvanje" aparatov GSM

The Register - Sedaj sem končno malo prišel k sebi, tako da sem našel eno dosti zanimivo novico.
Glede na razširjenost virusov, trojanskih konjev in podobne nepotrebne šare na računalnikih je bilo pričakovati, da tudi mobiteli ne bodo dolgo imuni. Tako je Job de Haas, raziskovalec za varnost pri ITSX-u, spisal program za uničevanje mobitelov.
Princip je dejansko preprost, saj računalnika, ki lahko pošilja SMS-e, pošljete sporočilo s pokvarjeno uporabniško glavo. Tako mobitela ni več možno prižgati.
Preden v strahu izklopite svoje "tulilce", vas lahko potolažim, da je to preverjeno samo na par Nokiah ( 6210, 3310, 3330 ), popravi pa se z vstavitvijo SIM kartice v nepokvarjen telefon. Nokiini strokovnjaki so že napovedali rešitev tega problema.
Več tukaj.

22 komentarjev

Zanimiv gadget

Slo-Tech - Slovensko podjetje Avel Elektronik je pred kratkim začelo tržiti zanimivo napravico z imenom Internet pozivnik. Dotični gadget je namenjen uporabnikom dial-up interneta, ki vseeno potrebujejo prost telefon za sprejemanje kakšnih pomembnih telefonskih klicev. Zadevica namreč deluje tako, da vas ob primeru zasedene telefonske liije (recimo surfanje po internetu) opozori na prihajajoči klic in vam omogoči sprejemanje tega klica. Torej, če spadate med dial-up nesrečnike in vas ta zadevca zanima, kliknite sem.

5 komentarjev