»

Google razvršča strani tudi po hitrosti

Google - Točna formula Googlovega rangirnega algoritma za prikazovanje zadetkov pri iskanju je velika skrivnost, a v grobih obrisih je znano, kaj vsebuje. Te dni je dobila novo sestavino, ki se imenuje hitrost strani.

Amit Singhal in Matt Cutts sta na Googlovem blogu pojasnila, zakaj je hitrost pomembna. Spremenjeni algoritem je v uporabi že nekaj tednov, a so ga uradno predstavili šele včeraj. Odslej se pri rangiranju strani hitrejše strani uvrščajo više, čeprav je ponder za hitrost med dvesto različnimi dejavniki majhen. Google še vedno daje prednost relevantnosti, tako da naj bi novo sortiranje vplivalo na manj kot odstotek strani, pojasnjujeta. Kljub temu pa pošiljajo jasno sporočilo skrbnikom spletnih strani - hitrost je važna!

12 komentarjev

Novi prototipni CMOS čip obljublja veliko

engadget - Profesorja Mark Bocko in Zeljko Ignjatovic oz. njuna skupina na Rochesterski univerzi, so razvili prototip CMOS čipa, ki omogoča boljši zajem slik pri manjši porabi energije. Svoje delo nadaljujejo še na drugi tehnologiji, ki bi omogočila kompresijo podatkov z manj cikli. Prototipni čip ima tako 10x boljšo dinamiko zajema slike pri 50x manjši porabi energije.

Več na njuni univerzitetni strani.

13 komentarjev

Najmanjši računalnik

Hočete dokaz?

Slo-Tech - General Micro Systems je predstavil revolucionaren izdelek, ki sliši na ime Spider. Gre za najmanjši računalnik z eno matično ploščo (SBC), ki zaseda 30% manj prostora kot kreditna kartica. Na voljo je v dveh različicah; P501 temelji na procesorju IBM PowerPC 440GP s frekvenco 400 MHz, P502 pa na PowerPC 440GX z 800 MHz. Obe različici vsebujeta mrežna vrata in do 256 MB pomnilnika DDR SDRAM. Spider podpira operacijska sistema VxWorks-Tornado II in Linux, na voljo pa je od 300 USD naprej. Klik!

7 komentarjev

25 GHz do leta 2005

The Register - Zadnjič sem poročal, da razvijajo nove tehnologije, kako povečati frekvenco procesorjev čez mejo, ki jo predstavljajo sami delci.
Tako bodo Intelovi raziskovalci v nekaj tednih predstavili tehnologije, ki bodo v nekaj letih omogočili frekvence do 25 GHz. Tako razvijajo "pomanjšan tranzistor", ki bo omogočal manjšo porabo energije, hkrati pa minimizacija ne bo bo vplivala na elektronski šum.
Za podrobnosti pa poglejte sem.

4 komentarji

1.6GHz PowerPC G5 pred vrati

The Register - Motorolini PowerPC procesorji so že od nekdaj samo nemo pogledovali proti hitrostim, ki so jih dosegali sorodniki na platformi PC. Do nedavnega, saj so se inženirji pri Motoroli odločili, da naredijo stari tradiciji konec in poizkušajo konkurirati procesorjem za PC. Tako bodo v bližnji prihodnosti predstavili novo družino procesorjev G5, ki bodo namenjeni za računalnike Mac in bodo na voljo v 800MHz, 1GHz, 1.2GHz, 1.4GHz in 1.6GHz izvedenki. Pot do višjih hitrosti pa je zahtevala majhno spremembo v arhitekturi procesorja, saj so bili Motorolini inženirji prisiljeni podaljšati procesorski cevovod, ki bo odslej namesto 7. stopenj vsebovali 10 stopenj. Nekateri viri navajajo, da naj bi na novo zasnovani procesorji zmogli tudi hitrosti 2 GHz, vendar teh najverjetneje ne bomo ugledali zaradi premajhne stabilnosti. Visoke hitrosti pa so nemalokrat tudi povod za večjo porabo energije, zato bodo izdelani na podlagi silicon-on-insulator tehnologije, ki bo omogočala manjšo porabo (1.4 GHz...

0 komentarjev

Hitachi naredil kot papir tanek čip

The inquirer - Japonski Hitachi je naredil pomemben korak pri izdelovanju čipov. Naredil je namreč čip, ki je tanek kot list papirja. Vendar nikar ne mislite, da bi čip uporabljen v računalnikih ali kakih drugih elektronskih napravah. Hitachi je čip razvil predvsem za vdelavo v bankovce, čeke in druge pomembne papirje (gotovo za preprečevanje ponarejanja). Čip ima še eno pomembno lastnost - omogoča brezžično povezavo. Z vdelano brezžične povezavo, naj bi se dalo bankovec ali kak drug pomemben papir celo izslediti. Zanimivo. Po zadnjih podatkih sodeč bomo takšne čipe ugledali čez tri leta.

5 komentarjev

IBM in novi procesorji

IBM - IBM razvija nov, hitrejši procesor za računalnike PowerPC z delovnim imenom Sahara, ki naj bi do konca leta 2002 dosegel hitrost 2 GHz.

Takšni čipi so zelo primerni za delo v računalniških omrežjih, kjer je bolj kot hitrost pomemben prenos velike količine podatkov in manjša poraba energije. Takšne čipe uporablja Apple, torej hitrejši čipi pomenijo tudi hitrejše Appleove računalnike, zasnovane na PowerPC tehnologiji.

3 komentarji