»

Naš novi server ali Essedi so carji!

Slo-Tech - Končno se je zgodilo... kaj pa, pravite? Konec sveta? Je Sergio dosegel 2 GHz? Sem zamenjal splošno modrino za rdečo? Je Primož dobil pretres možganov in ne zna več programirati? Ne, nič tako preprostega. Dobili smo nov strežnik! Usmilili so se nas Italijani in sicer Essedi Gorica. Slava jim!
Kaj so nam porinili v roke?
- 2x AMD Athlon XP 1700+;
- Tyan dual plato;
- 2x 512 MB Corsair DDR ECC pomnilnika in
- 2x DragonOrb 7200 z bakrenim podnožjem.

Kot se verjetno spomnite smo nekoč nekaj govorili tudi o nekih SCSI diskih. Da, tudi te imamo in sicer 18 njih. To so 9.1GB UltraSCSI diski ki bodo v Raid5 polju (5 dotičnih bo v serverju (če ne več - stvar redundance :) --Sergio)).
Vse skupaj...

62 komentarjev

Nove tipkovnice

Logitech - Logitech je 10. avgusta najavil novo serijo tipkovnic in mišk. Tukaj so dejstva:
  • brezžičnost
  • revolucionarna brezžična optična miška; teče na (skoraj) vseh podlagah (kaj je tukaj novega )
  • ultra tanka tipkovnica
  • tipke za Internet na tipkovnici
Vem, vem. Nič novega. Tudi meni bi se tako zdelo, če ne bi videl fotografij. Vse kar lahko rečem je njam .

2 komentarja

Seagatovi novi diski

X-Bit Labs - Za najhitrejše IDE diske že kar nekaj časa veljajo IBMovi dirkači, toda Seagate je nekaj dni nazaj najavil novo serijo diskov, ki bodo to spremenili. Gre za Barracude ATA IV z naslednjimi specifikacijami:
  • gostota 40GB/ploščo,
  • hitrost vrtenja 7200 obratov na minuto,
  • 2MB predpomnilnika,
  • povprečni dostopni čas 8.9ms,
  • ATA 100 vmesnik
Disk se za svojo hitrost lahko zahvali predvsem kombinaciji velike gostote (40GB/ploščo) in velike hitrost vrtenja. Še ena zelo privlačna lastnost tega pošastka pa so novi pogonski motorčki SoftSonic Fluid Dynamic Bearing (FDB). SoftSonic motorčki so najnovejša pridobitev Seagatove Sound Barrier tehnologije (SBT) in skupni rezultat je disk, ki ga človeško uho ne sliši. Med mirovanjem namreč disk oddaja le 2.0 bela, med aktivnim iskanjem pa 2.4. Spodnja meja, ki jo zazna človeško uho je 2.5 bela... Na žalost podatkov o ceni in dobavljivosti zaenkrat še ni....

2 komentarja

Seagate in rekordi

X-Bit Labs - Seagate je danes objavil, da bo začel razpošiljati svojo novo serijo diskov (serija U). Le ta bo ponujala do 80 Gb podatkov na samo dveh ploščah in 32.6 Gbit podatkov na kvadratni palec. U serija diskov je Seagatov paradni konj. Sama U serija se vrti še hitreje in je z izboljšanjem time-to-ready opcije za 35 %, glede na prejšnjo generacijo, za veliko izboljšala PC boot-up-time.
Še ostali podatki:
- dostopni čas 8.9 ms
- prenosi do 54.5 MB na sekundo
- 2 Mb cache pomnilnika
- Ultra ATA100 vodilo

Seagate nam z svojo razvito "sound barrier technology" (SBT) in z fluid dynamic bearing (FDB) zagotavlja delovanje prijazno našim ušesom. Samo 27 decibelov, kar je najmanj doslej.

6 komentarjev

Novi Fujitsujevi diski

X-Bit Labs - Seagate je že od sredine lanskega leta edini proizvajalec s 15.000rpm SCSI diskom (Cheetah X15 - zadevica se bo verjetno znašla v našem novem strežniku), toda sedaj se mu obeta konkurenca s strani Fujitsuja. Ta je namreč najavil novo serijo diskov MAM3xxx, ki se tudi vrti pri 15K obratih na minuto, poleg tega pa ima najvišji interni prenos podatkov: kar 88MB/s. Še nekaj specifikacij:
  • gostota 9GB/ploščo
  • hitrost vrtenja 15K rpm
  • 8MB predpomnilnika
  • povprečni dostopni čas 3.8ms
  • Ultra160 ali Ultra360 SCSI vmesnik
  • 18.4GB ali 37.4GB modela
Masovna dobava diskov naj bi se začela v tretji četrtini tega leta, cena pa bodo precej zasoljene: $1200 za 18GB in $1600 za 37GB model.

2 komentarja

IBMov disk s 15.000 obrati

The Register - Iz IBMa so prišle novice o novem UltraStar disku, ki naj bi se vrtel s 15.000 obrati. Namen tega diska je tekmovanje z Seagateovim diskom, ki se prav tako vrti s 15.000 obrati. Na voljo naj bi bil v 18 in 36 GB različici, ustrezal pa naj bi uporabnikom, ki potrebujejo hitrost za delovanje spletnih strani in raznih transakcij. Jah kaj naj rečem, naš server močno potrebuje en, ali pa dva takšna diska. Klik!

1 komentar

Precej odebeljena Siolova pipica

Jaz - Te dni je Siol vse svoje uporabnike precej razveselil z uvedbo precej debelejše pipce do tujine. Skupna pasovna širina sedaj znaša kar (za naše razmere, seveda... v tujini je to skoraj minimum) 189MB/s, kar pomeni, da so dosedanjo povezavo povečali za 155MB/s. To je seveda bila osnova za uvedbo kakršnihkoli flatrate povezav do interneta in zdi se, da do ADSLja več ni daleč. Vsekakor je to bil nujno potreben korak v pravi smeri, saj smo zadnje čase uporabniki Siola imeli kar precej težav z vsakdanjim nalinijskim delom. Upajmo, da bo zdaj vsaj za nekaj časa vse rožnato... Več informacij najdete tukaj (Opozorilo uporabnikom). Thnx, Tron!

0 komentarjev