»

Izšla Opera 11.50

TechCrunch - Izšla je nova verzija najbolj prezrtega med peterko vélikih brskalnikov, Opera 11.50. Pol leta po izidu enajste različice so Norvežani pripravili vrsto novosti, izboljšav in popravkov, ki so jih lično zapakirali v Opero 11.50.

Takoj po zagonu opazimo spremenjen uporabniški vmesnik, ki je naravnan proti trenutnim modnim smernicam, ki jih narekujeta Chrome in Firefox. To je vitkost, saj so odstranjeni veliki gumbi in ostala navlaka, ki kazi videzi. Druga vidna sprememba je izboljšava Speed Diala (to je začetna stran, kjer lahko nastavimo velike ali male sličice za bližnjice do najpriljubljenejših strani), ki sedaj ne podpira več samo povezav do strani, ampak tudi vtičnike, tako da lahko prikazuje vreme in podobno. Število sličic je...

124 komentarjev

Izšla Opera 11.10

Ars Technica - Izšla je prva večja revizija brskalnika Opera 11, ki nosi oznako Opera 11.10 in prinaša marsikatero izboljšavo. Med glavnimi omenimo povečano hitrost brskanja v načinu Turbo (ki se uporablja na počasnih povezavah), nove možnosti Speed Diala (pregledno okno ob zagonu Opere) in razširjena podpora za HTML5.

Turbo deluje tako, da uporablja Operine posredniške strežnike (proxy). Strani se med brskanjem najprej posredujejo do njih, kjer se stisnejo in šele nato posredujejo brskalniku. V novi verziji so z dodatnim, izboljšanim stiskanjem delovanje pospešili za do štirikrat. To je mogoče s podporo standarda WebP (doslej ga je podpiral le Chrome), ki slike pred prenosom še bolj stisne brez opazne izgube kakovosti.

Speed Dial je lažje...

25 komentarjev

Izšel Safari 5

OSNews - Apple je izdal novo verzijo svojega brskalnika Safari. Peta inačica brskalnika je brezplačno na voljo za uporabnike Macintoshev in Windows, prenos je že mogoč z domače strani.

Kot je to te dni modno, se Apple hvali s hitrostjo in odzivnostjo brskalnika. Prenovili so pogon Nitro za JavaScript, ki naj bi bil 30 odstotkov hitrejši od predhodnika in tri odstotke hitrejši od Chromovega. Prav tako so dodobra podprli HTML5 z dodatnimi API-knjižicami. Novost je še tehnologija DNS prefetching, ki jo je premierno predstavil Google. Brskalnik po naložitvi strani preišče povezave na strani in pri DNS-strežnikih poizve po IP-naslovih...

46 komentarjev

Izšla Opera 10.50

Opera Web Browser - Norvežani so danes izdali novo verzijo svojega brskalnika Opera, ki se sodeč po raziskavah trga nikakor ne uspe zasidrati med najpriljubljenejše brskalnike, a ima trdno bazo zadovoljnih in ponosnih uporabnikov. V zadnjih 36 urah so pri Opera Software zelo pohiteli in izdali kar pet kandidatov za izid; bržkone se je mudilo, da ujamejo Microsoftovo splavitev izbirnega okna za izbor brskalnika v Windows, ki ga je izsilila EU.

Razvijalci trdijo, da je Opera 10.50 najhitrejši brskalnik doslej in testi beta verzije to potrjujejo. Podobno titulo si lasti tudi Google Chrome, tako da bo moral zmagovalca odločiti fotofiniš. Za zdaj so izdali le verzijo za Windows, medtem ko bosta tisti za Linux in OS X sledili kmalu.

Kaj je novega? JavaScript poganja nov pogon Carakan, slike izrisuje...

211 komentarjev

Izšla Opera 10

Opera 10

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je danes izdalo novo verzijo svojega internetnega brskalnika Opera 10. Gre za brskalnik, ki se je leta 1994 rodil iz internega projekta podjetja Telenor. Takrat so izdelovali kompakten, robusten in nezahteven brskalnik. Leto kasneje je druga inačica postala dostopna javnosti, ko so razvoj oddvojili v podjetje Opera Software ASA. Od takrat ima Opera majhno, a zvesto skupino uporabnikov.

Od zgodovine v sedanjost. Norvežani pravijo, da je nova verzija hitrejša, in subjektivni občutek avtorja tega teksta to potrjuje. Opera 10 je odzivnejša. Dosledno podpira spletne standarda, tako da opravi test Acid3 z vsemi možnimi točkami,...

119 komentarjev

Opera 10 prihaja

Slashdot - Že več kot dve leti sta minili od izida devete različice spletnega brskalnika Opera, ki je ves ta čas pridno napredoval in prilezel do podrazličice 9.62. V Opero se je razvil projekt norveškega telekoma iz leta 1994, ko so se za interno uporabo lotili razvoja lastnega kompaktnega in poskočnega brskalnika. Leto pozneje je Opera z drugo inačico postala dostopna tudi širši javnosti, kjer je veljala za zgled hitrega in učinkovitega programa, z čimer si je pridobila krog zvestih uporabnikov. Prenos je mogoč z uradne strani.

Včeraj je izšla alfa verzija Opere 10, kar pomeni, da nas do prave desetice loči še kar nekaj časa, a bolj zanimivo je dejstvo, da že ta z odliko opravi test Acid3. Trenutno ta preizkus združljivosti s spletnimi standardi opravi le pogon WebKit, in sicer na njem temelječa Safari 4 Developer Preview in gradnja 2778 Googlovega Chroma. Gecko, ki ga uporablja Firefox, doseže 93, IE na Tridentu pa 21 točk od stotih.

Pomembna novost, ki jo Opera načrtuje za deseto...

103 komentarji

Izšla je Opera 9.5

Iskanje po vsebini obiskanih spletnih strani (Quick Find)

vir: Opera software
Opera software - Danes, le dva dni po različici Release Candidate in skoraj dve leti po izdaji različice 9.0, je izšla Opera 9.5.

Novosti in izboljšav je veliko, pri Operi pa trdijo, da so najhitrejši brskalnik na svetu naredili še hitrejšega (hitrejši zagon in dvakrat hitrejši izris JavaScript in HTML strani).

Oglejmo si le nekaj novosti, ki jih najnovejša Opera prinaša:
  • Popolnoma novo in hitrejše jedro z še boljšo podporo standardom
  • Quick Find - takojšnje iskanje po celotni vsebini v preteklosti obiskanih strani
  • Opera Link - sihnronizacija priljubljenih in Speed Dial strani med večimi računalniki
  • Dragonfly - alpha različica seta orodij za pomoč pri razvoju spletnih strani skupaj (vključuje tudi JavaScript razhroščevalnik)
  • Varnost - izboljšana zaščita pred prevarami (Fraud Protection) in neželeno kodo (Malware) ter podpora EV certfikatom
  • Nov grafični vmesnik

Opera 9.5 je tako kot prejšnje različice na voljo za vse najpopularnejše operacijske sisteme...

210 komentarjev

Opera 9.5 Alpha

Opera Web Browser - Pri norveški Operi so danes javnosti predstavili prvo testno verzijo novega spletnega brskalnika Opera 9.5.

Nekaj pomembnejših novosti v trenutni Alpha različici:
  • Višja hitrost in manjša požrešnost
  • Neposredno iskanje po vsebini obiskanih strani iz naslovne vrstice
  • Izboljšan prikaz mnogih strani
  • Izboljšana podpora standardom (CSS3)
  • Peer Exchange podpora v BitTorrent odjemalcu
  • Sinhronizacija profila s servisom My Opera
  • Boljša integracija s platformami - Mac uporabniki se bodo lahko nadejali lepšega zgleda, Linux uporabniki pa QT4 ter 64 bitne različice
  • Možnost ponovnega odpiranja celotnih zaprtih oken

Za več informacij in dolpoteg pa kliknite semle.

123 komentarjev

Opera 9.5 prihaja

Opera Web Browser - Pri Operi so na svojem blogu predstavili nekaj izmed novosti, ki jih lahko pričakujemo v prihajajoči verziji spletnega brskalnika Opera 9.5 s kodnim imenom Kestrel.

Od nove različice lahko pričakujemo kar nekaj novosti, začenši z boljšo CSS3 in SVG podporo. Kljub dobri podpori standardov pa obljubljajo še boljši prikaz strani, ki se le-teh ne držijo.

Vmesnik je s pomočjo študij o uporabi, v kateri so lahko sodelovali uporabniki prejšnjih beta različic, posodobljen. Prinaša hitrejši dostop do nekaterih funkcij in večjo konsistentnost v primerjavi z ostalimi brskalniki.

Na uporabnike alternativnih operacijskih sistemov niso pozabili: Mac uporabniki lahko pričakujejo...

51 komentarjev

Opera 9.20 in SpeedDial

Ars Technica - Eden od popularnejših alternativnih brskalnikov, Opera, je ugledal novo različico, tokratna številka je 9.20. Ker ne gre za večji preskok, so revolucionarne novosti izostale, torej gre za manjše popravke in izboljšave, kljub vsemu pa je ena funkcija vredna omembe.

Govorim o SpeedDial-u, precej zanimivi iznajdbi, ki uporabniku vsakič, ko odpre nov zavihek, ponudi devet polj (3x3), vsako od katerih vodi na določeno spletno stran. Tako si lahko uporabnik, podobno kot na mobilnem telefonu pomembne številke, označi priljubljene strani in se po želji zelo hitro dokoplje do njih (hitreje, kot če bi se prebijal skozi kup zaznamkov). Malce več o novosti v izvorni novici,...

38 komentarjev

Unix je premagal Windows

ZDNet - Da, to je v poročilu izjavil sam Microsoft. ZDnet poroča, da je Redmond zanimalo, kako se novo razvito jedro operacijskega sistema, ki so ga poimenovali "Singularity", obnese v primerjavi z Unix sistemi. Testirali so Singularity, FreeBSD, Linux in WindowsXP.

Rezultati so bili nadvse zanimivi. Testiranje so opravljali na sistemu, zasnovanem na 1.8Ghz AMD Athlon procesorju. Testirali so recimo, kolikšno število procesorskih ciklov je potrebno za to, da ustvarimo in zaženemo nek proces v jedru. FreeBSD je za to potreboval 1,032,000 ciklov, Linux 719,000, WindowsXP pa 5,376,000....

Lepo, da se Microsoft zna pogledati v ogledalo in priznati lastne napake.

46 komentarjev