»

Zgodovinski dan za AMD: razpad podjetja na dva dela

Bo z razpolovitvijo AMDju uspelo obdržati glavo nad vodo?

vir: New York Times
New York Times - AMD, Intelov zadnji še migajoči konkurent na področju izdelave mikroprocesorjev, ki je pred časom pogoltnil kanadski ATi, je danes oznanil drzno potezo: konec AMDja kot enotne korporacije razpolovitev podjetja na dva dela. Tako bodo poskušali spremeniti razmerje moči v industriji.

En del podjetja se bo osredotočil na dizajniranje mikroprocesorjev, drugi pa na njihovo precej drago izdelavo. Obenem so z vlado Abu Dhabija sklenili dogovor o štiri in pol milijarde evrov težkem financiranju obnove tovarn v Nemčiji in ZDA. AMD bo pod svojim nadzorom obdržal celotni dizajnerski...

75 komentarjev

AMD z dvema novima Black Edition procesorjema, morda nov FX?

Xtreme Systems - Prvi od dvojice novincem je trojedrni Phenom, X3 8750, prvi odklenjeni trijedrnik, bolj zanimiv pa bo drugi Black Edition novinec, dvojedrnik 6500+, ki pa za spremembo od X2 linije pod pokrovom ne bo imel starega, K8 čipa, temveč bo prvi K10 dvojedrnik na tržišču. Oba sta seveda popolnoma komaptibilna z vsemi matičnimi ploščami, ki podpirajo procesorje Phenom. Kompatibilnost pa so povečali še s spremebo porabe pri že znanemu Phenom 9950 Black Edition, saj so le-to spustili s 140 na 125 W, z čimer je postal enak kot počasnejši bratec 9850. S porabo 140 W so bili namreč problemi predvsem z napajalnim sklopom pri cenejših matičnih ploščah, saj se je pogosto zgodilo, da je napajanje odpovedalo, ploščo pa je bilo treba menjati. Tako naj ne bi bilo več težav Izvorna novica in tema ny XtremeSystems.

Špekulira pa se tudi o novih FX procesorjih. Linija FX je zamrla kmalu po prehodu na AM2 podnožje, saj s ceno 1000 $ enostavno niso bili konkurenčni rešitvam, ki jih je ponujal Intel. Njihovo...

68 komentarjev

Rdeče številke odnesle Ruiza

Slo-Tech - AMD-jevo finančno poročilo za drugo četrtletje letošnjega leta je vse prej kot rožnato, saj so ob 1,349 milijarde dolarjev prihodkov imeli vrtoglavih 1,189 milijarde ameriških dolarjev izgube. Sedmo zaporedno četrtletje v rdečih številkah (nazadnje je AMD imel dobiček v tretjem četrtletju 2006) je privedlo do zamenjave na samem vrhu AMD-ja.

Dvainšestdesetletnega Hectorja Ruiza, ki je bil več kot šest let prvi človek AMD-ja, je nasledil Dirk Meyer, ki je svojo kariero pri AMD-ju začel leta 1995, kasneje je bil član razvojne ekipe, ki je razvila prvi procesor Athlon. Med leti 2001 in 2006 je bil vodja mikroprocesorske enote AMD-ja. Leta 2006 je postal AMD-jev COO, leto kasneje pa je bil izvoljen tudi v upravni odbor.

Več o tem si preberite na Mercury News, oziroma v AMD-jevem sporočilu za javnost.

30 komentarjev

AMD novičke

Slo-Tech - AMD je danes zanikal, da bi preklical prihod dvojedrnih Phenomov, o čemer smo vam včeraj poročali. Dvojedrni procesorji s kodnim imenom Kuma bodo tako luč sveta zagledali nekje v drugi polovici letošnjega leta.

Poleg tega naj bi v tretjem četrtletju AMD predstavil dva varčna trojedrnika, Phenoma X3 8450e s frekvenco 2,1 GHz ter 8250e s frekvenco 1,9 GHz. Oba naj bi imela porabo 65 W, kar je 30 W manj kot sedanji trojedrniki. Cene novih procesorjev zaenkrat niso znane, vendar glede na sedanjo prakso bodo varčni modeli stali približno deset do dvajset dolarjev več od običajnih trijedrnikov z enako frekvenco.

Vse bližje je tudi 23. junij, ko naj bi AMD uradno prestavil Radeone nove generacije, na spletu pa so se že pojavili nekateri neuradni testi omenjenih grafičnih kartic, najnovejšega najdete tule. V kolikšni meri gre za realne teste bomo izvedeli seveda po objavi prvih uradnih testov novih grafičnih kartic.

Kljub temu, da je nVidia pred časom prevzela Ageio, Intel pa Havok,...

14 komentarjev

Dvojedrnih Phenomov ne bo

Hartware.net - AMD naj bi proizvajalcem matičnih plošč sporočil, da za prvo polovico letošnjega leta napovedanih dvojedrnih Phenomov ne bo. Procesorjev s kodnim imenom Kuma tako ne bo na prodajne police, zaradi česar bodo sedanji Athloni X2 edini dvojedrniki iz AMD-jevega tabora vse do konca letošnjega leta, ko naj bi jih zamenjali v 45-nanometrskem procesu izdelani dvojedrniki. Za omenjen korak naj bi se AMD odločil predvsem zaradi varčevanja s sredstvi, namenjenimi razvoju. Podobna usoda kot dvojedrne Phenome utegne doleteti tudi procesorje najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda Phenom FX.

Več o tem si preberite na Hartware.net

3 komentarji

AMD napovedal trojedrnike

AMD - Medtem ko so dvojedrniki že precej razširjeni, je delež štirijedrnikov precej nizek. AMD, ki je nedavno predstavil svoje prve štirijedrne Opterone je tako na svoj roadmap poleg dvo- in štirijedrnih prihajajočih Phenom procesorjev dodal tudi trojedrne Phenome, ki naj bi bili kupcem na voljo v prvem četrtletju prihodnjega leta. Za omenjen korak se je AMD odločil predvsem zaradi širitve ponudbe procesorjev, kar kupcem omogoča smotrnejšo izbiro procesorjev. Trojedrnik bo v osnovi enak štirijedrniku, vendar naj bi imel eno izmed jeder izklopljeno. Vsako izmed treh jeder bo imelo po 128 kB prvonivojskega in 512 kB drugonivojskega ter 2 MB skupnega tretjenivojskega prepomnilnika. Frekvence trojedrnih procesorjev zaenkrat niso znane, njihova cena pa bo po besedah AMD-ja nekje vmes med ceno dvojedrnikov in štirijedrnikov. Microsoft je nad napovedanimi trojedrniki izrazil navdušenje in bo skupaj z AMD-jem poskušal izkoristiti prednosti trojedrnika pri svojih izdelkih.

Več o tem si preberite...

45 komentarjev