»

Črne zastave tudi na nebu največje države

Foto: pirate-party.ru

Slo-Tech - V Rusiji, za zdaj še eni od mek svetovnega piratstva, se je 15.000 podpornikov nekaznovanega kopiranja odločilo registrirati Piratsko stranko.

Slogan s katerim so nastopili v javnosti, se glasi »Kopirajmo vse!«. Za zdaj je z njihove spletne strani moč razbrati, da se zavzemajo predvsem za to, da bi zakon izvzel kaznovanje tistih, ki so avtorsko zaščitene vsebine izmenjevali v nekomercialne namene. Ustanovitvenega kongresa se je udeležil tudi Gregory Engels, član vodstva Pirate Party International.

Ustanovitev nove stranke je nedvomno povezana z glasovanjem Dume minuli petek, kjer so v tretjem branju malone soglasno potrdili amandmaje, ki bodo rusko avtorsko zakonodajo uskladili...

10 komentarjev

Zlikovci izkoriščajo Haiti za bogatenje

CNet - Katastrofe, kot je zadnja na Haitiju, ko je potres z obličja skoraj izbrisal prestolnico, so izvrstna priložnost za spletne prevare, svari FBI. Z vseh strani nas bombardirajo s posnetki opustošenja, kar v ljudeh prebudi čut za sočloveka, tako da ti masovno nakazujejo denar raznim človekoljubnih organizacijam. In prav na to računajo zlikovci, ki so že postavili na stotine lažnih spletnih strani za pobiranje "donacij".

Ko je leta 2005 udarila Katrina, se je na spletu pojavilo 4000 lažnih spletnih strani, ki naj bi zbirale donacije za pomoč. Nekaj se jih je pojavilo že pred hurikanom, ko je bilo po vremenski napovedi že jasno, da je udarec neizbežen in da bo močan. Podobno se dogaja sedaj.

Denar se zbira na razne načine:...

21 komentarjev

Kiberkriminalne organizacije se razvijajo

Slashdot - Podjetje Finjan je pred kratkim izdalo zanimivo poročilo o aktivnosti in strukturi kiberkriminalnih organizacij (Q2 2008 Web Security Trends Report). V okviru priprave tega poročila so se tudi pogovarjali z nekaterimi kiberkriminalci (deli pogovorov so objavljeni v poročilu) ter analizirali nekatere podatke iz primerov prijavljenih hekerskih vdorov.

Glede na poročilo se "romantični" časi kiberkriminala nepreklicno končujejo. Namesto ohlapno povezanih individualnih hekerjev so se v zadnjem času pričele pojavljati hierarhično organizirane kriminalne združbe z jasnimi linijami "poveljevanja" in delitvijo nalog.

Kriminalne organizacije se poleg vodstvenega dela, ki skrbi za "poslovne usmeritve" in management posameznih "projektov" delijo na tim. hekerski del, kjer skupine hekerjev skrbijo za pridobivanje podatkov ter prodajni del, kjer "prodajalci" skrbijo za trženje izdelkov in storitev ter stike s kupci.

Namen takih združb seveda ni raziskovanje iz radovednosti ali boj za svobodo,...

0 komentarjev

Spletni kriminalci niso le nedolžni najstniki

Gizmodo - V primeru, da imate o spletnih nepridipravih romantično predstavo kot o najstnikih, ki zgolj za zabavo ljudem povzročajo hude težave, se motite. Kriminal na spletu je očitno izjemno dobičkonosna dejavnost, o čemer pričajo tudi videoposnetki in fotografije, ki so jih posneli na zabavi, kjer so težki kalibri spletnih prevar proslavljali uspešno poslovno leto.

KLIK Team je skupina spletnih kriminalcev iz Rusije, ki piše programe za "zaščito pred vohunskim programjem" in je z zlonamerno programsko kodo okužila številne računalnike po svetu. Omenjene programe izdelujejo za "stranke", s katerimi imajo seveda svoje načrte. Denar kradejo tudi z lažnimi spletnimi trgovinami, prek katerih prejemajo nakazila - kupcem pa (jasno) ne pošljejo ničesar.



Gizmodo poroča, da so februarja v "podjetju" odpeljali 95 zaposlenih (!) v mondeno smučarsko letovišče v Črni gori (oktobra 2006 so se zabavali v Pragi), kjer so se razuzdano zabavali in priredili zabavo, na kateri so sodelujoči, poleg ostalih...

14 komentarjev

PayPal se otepa zastarelih brskalnikov

PayPal Blog - Denarne transakcije, ki jih ponuja PayPal, naj bi bile varne in zanesljive, a glede na to, da gre za upravljanje z denarjem, poskuša veliko spletnih kriminalcev neprevidnim uporabnikom ukrasti paypal identiteto (t.i.: phishing) in s tem seveda denar.



Storitev bo od zdaj uporabnike najprej opozorila, da uporabljajo neprimeren brskalnik, nato pa jim bo lahko tudi preprečila uporabo. Skoraj neverjetno je, da ima PayPal nezanemarljiv delež strank, ki uporabljajo zastarele in ranljive brskalnike, kot sta denimo Internet Explorer 4 ali celo različica 3. "Po našem mnenju je dopuščanje uporabe neprimernih internetnih brskalnikov...

16 komentarjev

Največji spletni rop

ZDNet - Pozabite na razne Škulje in podobne spletne kvazibandite na Slovenskem; tokrat so na Švedskem izvedli največji spletni rop vseh časov. Izkupiček ni točno znan, ocenjujejo pa, da so v zadnjih 15 mesecih ukradil sedem do osem milijonov švedskih kron oz. nekoliko manj kot 900.000 evrov.

Za napad sumijo ruske kriminalce, potekal pa je po uveljavljenih metodah. Nekaj sto uporabnikov je po elektronski pošti dobilo ponarejeno sporočilo, ki jih je napeljevalo k prenosu aplikacije raking.zip, ki naj bi asistirala v boju proti nezaželeni elektronski pošti. Odveč je omeniti, da je šlo za zamaskiranega trojanskega konja z imenom haxdoor.ki, ki je uporabnike ob poskusu dostopa do spletnega bančništva preusmeril na lažno stran in zabeležil vsak njihov vnos, mdr. tudi gesla. Program je nato uprizoril tehnično napako na strežniški strani in prekinil povezavo, zlikovci pa so s pridobljenimi podatki počasi, a vztrajno praznili račune.

Švedska policija je odkrila, da so podatke najprej poslali v...

110 komentarjev

NLB tarča phishing-a

NLB - NLB opozarja svoje komitente, da naj bi bili tarča phishinga.

Lastnosti lažne vstopne strani:
  • V naslovni vrstici je naveden naslov https://klik.nlb.si, naslov SE NE RAZLIKUJE OD PRAVEGA.
  • Na ekranu brskalnika NI simbola zaklenjene ključavnice.
  • Na ekranu brskalnika NISTA zapisana ime in priimek uporabnika.
  • Pojavi se lahko več ekranov, ki omogočajo:
    - brskanje/iskanje kopije shranjene datoteke s kvalificiranim digitalnim potrdilom,
    - povezavo na stran z navodili za izvoz kvalificiranega digitalnega potrdila,
    - vnos gesla za kvalificirano digitalno potrdilo in gesla za vstop v NLB Klik.
Iz zaslonskih posnetkov lažne strani je možno razbrati, da je ranljiv tudi firefox. O tehničnih podrobnostih zaenkrat še molčijo. Je kdo od vas že bil žrtev tega napada, ali pa vsaj videl lažno vstopno stran?

119 komentarjev

Canonovi prenosni pregledovalniki fotografij

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gizmodo poroča, da je Canon je pred kratkim poslal na trg dva prenosna pregledovalnika fotografij, ki slišita na imeni M30 in M80. Oba sta opremljeniva s 3.7" TFT zaslončkama, ki omogočata boljšo kvaliteto pregledovanja fotografij in videa, kot večina zaslončkov vgrajenih v digitalne fotoaparate.

Obe napravici sta opremljeni s trdim diskom, ki je namenjen shranjevanju slik, ko se kartice v fotoaparatih napolnijo. M30 ima tako trdi disk v velikosti 30GB, M80 pa vključuje 80GB zmene. Tako M30 kot M80 lahko prežvečita tako CF kot SD kartice, podpirata pa široko zbirko datotečnih formatov, med njimi tudi Corelov RAW in celo audio datoteke. Glede na to da imata tudi priključek za slušalke, se zadevici...

5 komentarjev