»

Ko neka zadeva dvigne prah...

GotApex - ...potem o njej poročajo domala vsi. V prejšnji novici ste lahko prebrali o Poseidonu, kompletu za vodno hlajenje, ki bo dosegljiv v maloprodaji. Got Apex je tudi "ekskluzivno" poročal o tem, s to razliko, da zadeva na sliki zgleda malodane drugačno. Upam se trditi, da je sistem na tej strani dosti bolj atraktiven, saj poleg GPU z vodo hladi tudi pomnilniške module. O tem bomo še dosti slišali...

0 komentarjev

Nadgrajevanje računala

Tom's Hardware - Stric Tom je zopet spisal en članek, ki pa je namenjen bolj začetnikom. Govori o nadgrajevanju starega računala - za primer so vzeli pentium II 233. Kot nadgradnjo so pa vzeli pentium III 800 EB in ASUSovo matično ploščo ter pentium 4 1500. Poleg tega pa so pogledali vse možne kombinacije tudi z grafičnimi karticami Rivta TNT 2 Ultra, Geforce 2 MX in Geforce 2 Ultra. Članek bi priporočal predvsem začetnikom v "šraufanju" računalnikov, tisti z več izkušnjami pa razen parih grafov, ne boste zvedeli nič novega.

0 komentarjev

Matrox G550 test

več strani - Pojavil se je prvi test dotične kartice, ki naj bi bila dobavljiva konec avgusta ali pa v začetku septembra za okoli 280DEM. Kartica navdušuje na 2D področju medtem ko pa je v 3D področju bolj slaba, kar pa ni presenetljivo, saj je to le izboljšana G400/450 kartica. Test si lahko ogledate na aceshardware.com . Na chip.de pa si lahko pogledate rezultate v primerjavi z Geforce MX serijo.

0 komentarjev

Še o Leadteku...

GotApex - Ravno prav se je izšlo... Leadtekov GF3 v Sloveniji, na got|apexu pa ravno danes objavljen test dotične kartice. Testov Geforcea III je na spletu že res veliko, tako da bom obnovil le na kratko: 200 MHz hitrost GPU, 460 MHz DDR pomnilnik, Lightspeed Memory Architecture, HRAA ter Quincunx. To vse zavito v lično šatuljo . Sedaj pa resno: Na tem naslovu lahko preberete še eno videnje te kartice, ki je bila testirana na dveh računalih: na Athlonu 1.4 GHz ter Pentiumu 4 1.7 GHz. Prebili so se čez vse, od 3D Marka 2001, prek Quaka III, Serious Sama, Unreal Tournamenta ter ostalih. Test je res informativen ter obsežen, zato vam priporočam, če testov GF3 še nimate dosti, da ga preberete.

1 komentar

Kaj prinaša Quincunx?

NvNews - Če še ne veste, Quincunx je nova možnost, vgrajena v Geforce 3 kartice ter na kratko pomeni "hitrejši, a hkrati boljši FSAA". FSAA je metoda glajenja robov (Full Screen/Scene Anti Aliasing), poteka pa nekako takole: Če imamo vključen FSAA 2x na ločljivosti 800x600, se slika prvo renderira na dvokratni ločljivosti (1600x1200, v tem primeru). Nato se renderirana 2D slika skrči na želeno ločljivost. Tako so robovi dosti glajši, teksture lepše ter barvni prehodi bolj realistični. Najboljši FSAA ima 3dfx, a je možno, da si je nVidia z nakupom podjetja zagotovila tudi vgraditev enakega FSAAja v Geforce3 kartice. Na nV News so v testu Geforcea 3 primerjali tudi kvaliteto FSAAja v primerjavi z Geforce II Ultra. Preizkusili so vse, od FSAA 2x, 4x ter Quincunx ter ugotovili, da Quincunx ponuja nekje najboljše razmerje med kvaliteto ter hitrostjo. Kdaj, o, kdaj bo GF3 v Sloveniji pri meni na testu?

9 komentarjev

Geforce3 test

Gamer's Depot - Kot ste najbrž že opazili, je današnji dan zelo počasen. Novega ni nič. Skoraj nič. Gamer's Depot je testiral GF3 reference. Nič novega, nič presenetljivega. Primerjali so ga s Geforce II Ultro. Ker ima Ultra hitrejšo frekvenco delovanja, je Ultra nascala GF3 v 16 bit aplikacijah. Pri 32 bit se pa pokaže tisto, kar ima Ultra skritega. Poleg znamenitega Pixel shaderja, tehnologije, ki je pri GF3 najbolj opevana, gre omeniti tudi izboljšani FSAA, Quincunx imenovan (Slo-Tech doživljensko poveličuje osebo, ki bo to besedo pravilno izgovorila ter posnetek poslala meni na mail). Kot sem rekel, test ni kaj preveč presenetljivega, a je vseeno zelo zanimivo nedeljsko branje, saj celoten test obsega 16 strani .

6 komentarjev

ATI Radeon 64 DDR

Jaz - Res je, da kartica ni nova ter da testi le-te ne bi bili ažurni, a se vseeno pojavljajo. V tem primeru z novim aspektom testiranja, 3D Mark 2001 imenovanim. Kakor že vemo, je 3D Mark 2001 optimaliziran za delovanje z vsemi naprednimi funkcijami, ki jih prinaša DirectX 8. Znano je tudi, da Radeon nosi podporo nekaterim funkcijam, ki jih Geforce ni ugledal (Charisma Engine, na primer). Nekako je znano tudi, da je bil Radeon narejen za 32 bitno barvno ločljivost. Če sestavimo vse, lahko vidimo, da bi moral Radeon v 3D Marku 2001 dobiti dovolj točk za konkurenco s Geforceom 32 DDR. Club OC se je spravil testirati ravno to. Dokazi govorijo v prid Radeona. Test si oglejte na tej strani. Ker se mi je stvar zdela zanimiva, sem tudi jaz probal isto, saj sem po sreči imel pri sebi dve 800 MHz mašine, eno z Geforceom II PRO, drugo z Radeonom 64. Obe grafični sta bili naviti, rezultata pa domala identična (2900 točk). To je pa že nova plat zgodbe, ane? Radeon je namreč več kot 15000 SIT...

0 komentarjev