»

Intervju z Davidom Haroldom

The inquirer - Gotovo vam ime David Harold ne pove kaj dosti. Tudi meni ni, dokler si nisem prebral tega intervjuja na The Inquirerju. David Harold je eden izmed vodilnih mož pri Imagination Technologies in njegovih oddelkih: PowerVR Technologies, Metagence Technologies, Ensigma Technologies in VideoLogic Systems. Nas zanima bolj oddelek PowerVR, ki ima zasluge za PowerVR, Kyro in Kyro 2 čipe. Ravno Kyro je bil osrednja tema, o kateri je tekla beseda. V intervjuju je obdelanih veliko različnih tem: od izzivanja Nvidie, preko prodaje Kyro čipov, sodelovanja s Herculesom, podpore v igrah, manjka T&L enote, ... Od Harolda so poizkušali izvleči tudi nekaj podatkov o Kyru 3, vendar jim Harold ni povedal nič novega. Rekel je le, da pri PowerVR delajo na nekih revolucionarnih tehnologijah, ki bodo vključene v Kyra 3. Skratka zanimiv intervju, ki ga morate prebrati.

0 komentarjev

T&L?

Nvidia - Po včerajšnji objavi testa Kyra so se pojavile določene kritike, da pomanjkljivost T&L enote sploh ni tak primanjkljaj. Verjamem, da je to samo še mlin na vodo nVidii, ampak na tej strani je lepo zapazno, v kakšnem obsegu se je prijela ta tehnologija. Recite, kar hočete - T&L je večja nuja iz dneva v dan. Hvala, Matej!

37 komentarjev

Kyro III

X-Bit Labs - Pri nas še ni ne sluha ne duha o Kyru II, vendar ljudje pri STM že načrtujejo nov Kyro čip! Novi čip bo imenovan Kyro III (kako originalno) in bo imel vse, česar Kyro II nima. Kyro III bo imel strojno podprto T&L enoto, deloval pa bo pri frekvencah nad 150MHz. Za razliko od predhodnika bo imel 4 teksturne cevovode in ne 2 kot Kyro II. Glavni razlok za (delno) nepopularnost Kyra II je pomankanje T&L enote. Če bo STM to napako odpravil, se nam obeta velika vojna na področju grafičnih kartic. S to izboljšavo in veliko drugimi, ki jih ponuja STM, bo postal velik tekmec Nvidii. Če pride do tega, bomo največ pridobili mi, kupci. Si predstavljate tako ažurno nižanje cen grafičnih kartic, kot je danes padanje cen procesorjev? Kartica naj bi izšla že letos jeseni!

15 komentarjev

Radeon VE @ AnandTech

AnandTech - Ko smo že pri grafičnih karticah pa poglejmo, kaj dela Nvidiina glavna konkurenca. ATI je nedavno izdal Radeon VE grafične kartice, ki so že v prodaji za okoli s priporočeno ceno $199. Gre za precej oskubljene Radeone, ki so brez T&L enote, imajo le en renderirni cevovod ter le 64 bitno povezavo do pomnilnika. No, eno izmed teh kartic so testirali na AnandTechu, njihove ugotovitve pa si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Kyro II

Media Xplosion - Kyro je na grafični trg vnesel nekaj prepotrebne svežine, toda kljub temu čip ni posebej uspel, verjetno predvsem zato, ker nikoli ni postal širše dobavljiv. Večina velikih podjetij z dobrimi prodajnimi kanali pač uporablja Nvidiine čipe... Kakorkoli, STM (ki je, mimogrede, eden izmed največjih proizvajalcev polprevodnikov na svetu) že pripravlja naslednika s presenetljivim imenom Kyro II. Čip bo izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji, imel bo 4 renderirne cevovode, T&L enoto (s sposobnostjo predelave in senčenja kakšnih 20-25 milijonov trikotinokov) ter bo podpiral do 128MB DDR SDRAMa. Da ne gre za kakšno potegavščino kaže tudi dejstvo, da novi gonilniki za Kyro kartice že vključujejo podporo za Kyro II. Očitno bo na grafični trg kmalu vstopil še eden močen igralec, o katerem pred par meseci ni bilo ne duha ne sluha. Kot naročeno!

1 komentar

Radeon VE pogorel že pred izidom

3D Concept - Sodeč po odzivih javnosti, bo pred kratkim najavljeni Radeon VE popolnoma pogorel. Kot že veste, gre za oskubljeno verzijo Radeona, toda vse kaže, da je oskubljeno skoraj premil izraz. Po nekaterih virih sodeč, naj bi Radeon VE vseboval le en rederirni cevovod, poleg tega pa naj bi imel onesposobljen Charisma Engine ( ATIjeva T&L enota ), kar seveda pomeni precej manjše zmogljivosti. Poleg vsega tega bo pomnilniško vodilo le 64 bitno. Če vse skupaj seštejemo, dobimo precej počasno kartico in napovedana cena 130$ se naenkrat sliši precej pretirana. Upajmo, da bo ATI spremenil svojo politiko do izida kartice ( februarja 2001 ), drugače stvar sploh ne bo nikomur konkurenčna.

1 komentar