»

Tonga še vedno brez interneta

Slo-Tech - Nenavaden primer izpada interneta v celotni državi se nadaljuje. Na Tongi že sedmi dan nimajo normalne povezave do internet, potem ko se je minulo nedeljo pretrgal podmorski kabel, ki državo povezuje do mednarodnih vozlišč. Še vedno je edina povezava v svet satelitska povezava, ki jo je vzpostavil ponudnik satelitskega interneta Kacific in s katero lokalnemu operaterju EziNETu zagotavlja osnovno povezljivost.

Izkazalo se je, da je kabel prekinjen na dveh mestih, so sporočili iz podjetja Tonga Cable Ltd. Prva poškodba je 11 kilometrov od Tongatapuja na globini 23 metrov, druga poškodba pa je slabih osem kilometrov od otoka na globini 17 metrov. Ker se je kabel prerezal v plitvem morju, sta možna razloga malomarnost kakšne ladje, ki ga je pretrgala s sidrom, podmorski potres...

8 komentarjev

Leteči nahrbtniki za reševalce v Dubaju

Wired News - V Dubaju, kjer denar ni problem, bodo svojim gasilcem in reševalcem kupili 20 letečih nahrbtnikov (jetpack), ki jih bo izdelalo podjetje Martin Aircraft Company. Podjetje izdelka za končne kupce še nima, bo pa nared do konca prihodnjega leta, obljubljajo. Martin Aircraft Company je letos izvedel javno prodajo delnic (IPO) in je vreden več kot 100 milijonov dolarjev. Nahrbtniki bodo namenjeni prav gasilcem in reševalcem, medtem ko lahko potem sredi leta 2017 pričakujemo še izvedbo za domače uporabnike. Naročil imajo že precej; recimo kitajsko podjetje Beijing Flying Man Science & Technology je naročilo 100 nahrbtnikov za ljudi in 50 avtonomnih. Posamezen primerek naj bi stal okrog 150.000 dolarjev, letno pa jih kanijo...

8 komentarjev

Zemljevid vseh podmorskih kablov

Internetni podmorski kabli, sedanjost

Slashdot - Večina medcelinskega internetnega prometa in tudi dobršen del intrakontinentalnega (recimo v Afriki) poteka po podmorskih kablih, ki so razpredeni po svetovnih oceanih. Ker jih polagajo različna podjetja za različne naročnike, je težko dobiti točne podatke, kje vse so nameščeni. Plačljive informacije o tem seveda obstajajo - če ne drugače jih morajo imeti ladje - a niso zastonj. Na TeleGeography je tak zemljevid podmorskih kablov moč kupiti za 250 dolarjev. Če ga nujno potrebujemo, ni drago, a Greg Mahlknecht iz južnoafriškega Durbana se je odločil izdelati brezplačen zemljevid - predvsem zato, ker je mogel.

Preiskal je domala celotni internet in si sproti zapisoval lokacije in...

7 komentarjev

Veliki internetni mrk v boju zoper avstralsko cenzuro

Primer zatemnjene strani

TG Daily - Avstralce pred neprimernimi vsebinami na internetu že nekaj časa ščiti Australian Communications and Media Authority (ACMA), ki je uvedla črni seznam spletnih strani, ki na najmanjšem kontinentu niso dostopne. Seznam je bil sprva tajen, a je kmalu ušel. Avstralci nad tovrstnim nadzorom in omejevanjem niso preveč navdušeni, kar kažejo na razne načine.

Včeraj so praznovali nacionalni praznik Australia Day in na ta dan so uprizorili Veliki avstralski internetni mrk. V inciativi, ki se ji je pridružilo več kot 150 spletnih strani, so se dogovorili, da bodo za en teden ugasnili svoje spletne strani. Namesto pričakovane vsebine bodo obiskovalci videli črnino in pojasnilo, proti čemu se...

10 komentarjev

Popravila na podmorskih kablih tečejo

Neowin - Prejšnji teden smo poročali, da so se pretrgali kar trije podmorski telekomunikacijski kabli, ki pod Sredozemskim morjem povezujejo z evropskimi vozlišči Bližnji vzhod in naprej. Tako so takoj po pretrganju v Indiji opazili štirikrat daljši dostopni čas.

Šlo je za kable SEA-ME-WE 3, SEA-ME-WE 4 in FLAG, ki potekajo naprej še globoko na Daljni vzhod. Francoski telekom je na pot poslal ladjo Raymond Croze, ki je hitro našla poškodovane vode. Pomagali so si z daljinsko vodeno podmornico Hector, ki bi prišla še posebej prav v primeru, da bi sidro ladje, ki je kable najverjetneje pretrgalo - uradnega razloga še ni - odneslo nekaj kilometrov iz smeri, kar da se bojda rado dogodi. Za kabel iz sistema FLAG bo poskrbel indijski operater, ki je na pot poslal ladjo Teliri. Kable morajo sedaj z dna dvigniti na površje in izvesti zamenjavo pokvarjenih vlaken. SEA-ME-WE4 bo popravljen do božiča, SEA-ME-WE3 pa do konca leta, obljubljajo Francozi.

10 komentarjev

Vzhod spet odrezan od sveta

Slashdot - Po tem, ko je bilo na začetku februarja prekinjenih več telekomunikacijskih kablov, ki povezujejo Evropo in Azijo, se je danes dogodek ponovil na treh kablih v Sredozemskem morju med Francijo in Tunizijo. Zaradi prekinitve naj bi bili prizadeti predvsem uporabniki v Singapurju, Tajvanu, Maleziji in Egiptu, v primeru, da odpove še četrti od kablov, pa lahko to pomeni internetni mrk Bližnjega vzhoda. Trenutno je večina prometa preusmerjenega preko Združenih držav, stanje pa naj bi se normaliziralo kasneje do 31. decembra.

Kljub temu, da se spet pojavljajo domneve, da gre za preveliko frekvenco okvar, je razlog tudi tokrat verjetno precej banalen.

0 komentarjev

Pridržali ladji, ki sta povzročili internetni mrk na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Internetni mrk na Bližnjem vzhodu, ki je povzročil nemalo preglavic uporabnikom interneta in sprožil še več teorij zarot o samih vzrokih mrka, je končno dobil vsaj delni epilog. Reliance Globalcom, operater podmorskih kablov, ki so se pretrgali, je namreč s pomočjo satelitskih posnetkov izsledil dve ladji, ki sta se takrat nahajali v območju in sta odvrgli sidri, ki sta nato tekom plovbe pretrgali kable.

Za pretrgane kable sta bili odgovorni dve ladji, ena v lasti korejskega podjetja in druga v lasti iraškega podjetja, obe pa so pridržali v Dubaju. Korejska ladja je že uradno priznala krivdo in plačala Reliance Globalcom-u 60 tisoč dolarjev za popravilo kablov, iraška pa je zaenkrat še na pridržanju.

26 komentarjev

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Schneier.com - Kot poroča več internetnih medijev sta se na Bližnjem vzhodu prejšnji četrtek v sredozemskem morju pretrgala dva podzemeljska komunikacijska kabla, ki povezujeta Indijo, Pakistan, Egipt, Katar, Savdsko Arabijo, Združene Arabske Emirate, Kuvajt ter Brahrain. Pretrganje kablov je povzročilo motnje okrog 70% uporabnikom interneta v Egiptu in okrog 60% v Indiji. Razlog za pretrganje naj bi bilo po prvih špekulacijah ladijsko sidro (to je bilo kasneje ovrženo) ali tektonski premiki zemeljskega površja.

Potem pa je 4. februarja prišlo do novega pretrganja kabla, tokrat med Združenimi Arabskimi Emirati in Omanom.

Istega dne je prišlo do še enega, četrtega izpada kabla in sicer med Katarjem in Združenimi Arabskimi Emirati. Kabel naj bi bil izključen zaradi težav z napajanjem.

In potem se je danes pretrgal še en kabel.

Vsekakor zanimiva naključja. Gre morda za sabotažo, ali pa nekdo hoče telekomunikacijski promet preusmeriti na druge povezave?

39 komentarjev