»

Vista SP2 aprila

ComputerWorld - Na spletu so vedno glasnejša ugibanja o datumu izida drugega servisnega paketa za Visto. Na TechARP.com, malezijski spletni strani, ki je zadela izid SP1 za Visto in SP3 za XP, trdijo, da bo zadnja preizkusna verzija izšla februarja, končna različica SP2 za proizvajalce (RTM) pa natanko dva meseca pozneje aprila. Kmalu za tem bo dostopen tudi prek spleta za obstoječe uporabnike v sklopu servisa Windows Update.

Glavne novosti, ki jih bo servisni paket priensel, so Windows Search 4, Bluetooth 2.1, hitejše zbujanje iz spanja računalnikov z brezžično povezavo in podpora za Blu-Ray. Paket bo namenjen tako Visti kot Serverju 2008, za namestitev pa bo zahteval že naložen SP1.

35 komentarjev

Ballmer: "Nič nimam z Vista Capable"

Steve Ballmer

vir: Gizmodo
Gizmodo - V program Vista Capable so uvrščeni računalniki, ki so zmožni poganjati operacijski sistem Windows Vista, vendar samo pod določenimi pogoji: brez vseh bonbončkov, brez mičnega uporabniškega vmesnika Aero in brez popolne uporabniške izkušnje. Ker se povprečni kupci ponavadi ne poglabljajo v podrobnosti "etiket" kot je Vista Capable, so jih mnogi napačno interpretirali kot zagotovilo, da lahko na teh napravah okusijo tako želene novosti Viste.

Sledila je tožba, prvi mož Microsofta Steve Ballmer pa se je branil z napisano izjavo, v kateri pravi, da "ni sodeloval pri sprejemanju nikakršnih operativnih odločitev programa Windows Vista Capable". Pri tem pa s prstom brezsramno pokaže na...

68 komentarjev

Reševanje vojaka Viste

The Economist - Moč množičnih medijev, ki jo pridoma izkoriščajo oglaševalci v politiki in gospodarstvu, je splošno znana. Usoda izdelka je lahko precej odvisna od vtisa, ki ga ti posredujejo, ter izdelek pripeljejo v vsak vaški dom (in pralni stroj), ali pa ga prepustijo na nemilost bolje oglaševane konkurence.

Vendar pa niti intenzivne reklamne kampanje ne morejo uspeti proti negativni karmi, ki jo izdelku prilepijo viri, ki zaradi svoje "neformalnosti" in "nepristranosti", kot so npr. spletni časopisi ali blogerji, pri potrošnikih uživajo večje zaupanje.

Nesporni mojster obvladovanja pozitivne podobe v javnosti je zagotovo Apple, nasprotno pa velja za Microsoftovo Visto.

Microsoft je tako poskusil z drugačnim pristopom. Prvi korak? Stoštirideset vistoskeptikov so povprašali po njihovem mnenju o Visti ter razlogih zanj. Nato so jim predstavili "nov" operacijski sistem - Mojave. Po koncu predstavitve*, ki se je praviloma končala z navdušenjem nad prihajajočim operacijskim sistemom, so jim...

493 komentarjev

Poceni računalnik in Vista - kmalu realna kombinacija

Daily Tech - Za udobno uporabo Viste potrebujete precej dober računalnik - dovolj zmogljivo grafično kartico, zadostno količino RAMa, prav pa pride tudi zmogljiv procesor. Vse to pa stane. A nVidia pravi, da načrtuje poceni in majhno osnovo za računalnik, ki pa bo sposoben dobiti certifikat Vista Premium. Za 45 dolarjev, kolikor naj bi zadeva stala, boste dobili nVidiin vezni nabor z integrirano DirectX 10 grafično kartico ter prihajajoč VIA Isaiah procesor.



Primerljiv sistem iz modrega tabora (Celeron in 945G vezni nabor) za enako ceno, poleg tega, da ne podpira DirectX 10, ni zmožen poganjati Blu-Ray HD filmov ter tudi nima Vista Premium certifikata, z čimer se ponaša nVidia. Poleg tega pa je s 36 Gflops (v primerjavi s 6,4 za sistem s Celeronom) nVidiin sistem precej bolj zmogljiv.

Če vas je ob omembi proceorja VIA zaskrbelo, naj vas ne skrbi več, saj je Isaiah arhitektura precej hitrejša od bolj poznane C7 (celo dva do trikrat za primerljive procesorje). Vprašanje je le, kakšna bo...

67 komentarjev

Spomladanski IDF: Nehalem in Atom procesorji

Silverthorne in Diamondville

vir: Daily Tech
Daily Tech - Intel je na spomladanskem IDF-u, ki ga je od 2. do 3. aprila gostil Shanghai, požel največ navdušenja s predstavitvijo petih procesorjev Atom in z demonstracijo procesorske arhitekture Nehalem.

Dve različici procesorjev <em>Atom</em>, predhodno znanih pod kodnima imenoma Silverthorne in Diamondville, sta sad Intelovega prizadevanja narediti razmeroma zmogljive procesorje, ki bi se odlikovali po majhnosti in predvsem izredno nizki porabi energije.

Izvedenke Silverthorne merijo samo 1,8 cm2 in so izdelane v 45 nm proizvodnem procesu. Vse različice bodo imele 512 kB L2 predpomnilnika, frekvenca jedra pa se bo gibala v razponu od 800 MHz do 1,86 GHz. Najšibkejša modela Z500 (800 MHz) in Z510 (1,1 GHz) si bosta s...

7 komentarjev

Nvidia bo za Intel izdala vezni nabor z integrirano grafiko

Daily Tech - V prihodnjih tednih se bo na policah trgovin začelo pojavljati več različic nVidiinega novega veznega čipovja (nForce 600i serija) za Intelove procesorje, katerih neločljiv del bodo tudi grafični čipi (GeForce 7 serija). Izbirali bomo lahko med naslednjimi verzijami novega veznega nabora: na nForce 630i bosta sliko izrisovala GeForce 7150 in 7100, najbolj osiromašena različica GeForce 7050 pa se bo znašla tako na naboru nForce 630i kot tudi na 610i. Integrirani GeForce 7 grafični čipi podpirajo DirectX 9 in senčilnike 3. generacije. GeForce 7150 in 7100 se bosta ponašala s HDMI vmesnikom, medtem ko bo 7050 podatke zmožna pošiljati samo preko DVI izhoda, vendar bo tok podatkov (prav tako kot pri 7150 in 7100) zaščiten z HDCP, tako da si bomo pri cenejši izbiri vseeno lahko ogledovali Blu-ray in HD DVD filme. Izšla bi naj še cenejša oziroma še bolj osiromašena različica 7050, ki ne bo opremljena z nobenim od sodobnejših vmesnikov. Jedro GeForce 7150 bi naj delovalo pri več kot 600...

7 komentarjev

DirectX10 grafične kartice tudi za AGP in G90

Slo-Tech - Pred časom samo na Slo-Techu naše cenjene uporabnike povprašali, kje sedi grafični procesor. Rezultati so bili sledeči:

Grafična kartica v mojem namiznem primarnem računalniku sedi na vodilu:
AGP52%
(587)
PCI Express39%
(444)
GPU je na matični plošči3%
(37)
PCI3%
(34)
ne vem2%
(24)
drugo0%
(5)
Skupaj glasov: 1131


(Tudi) za to ne čudi odločitev Nvidie, da bo DX10 grafične kartice izdala tudi za vodilo AGP. Zadnja izdana AGP kartica (Nvidia) je bil GeForce 7600 GS in prav v ta rang naj bi prišel tudi novinec. Po zaenkrat znanih informacijah naj bil šlo za jedro G84 (48 Shader enot, s takotom pri 350 MHz), opremljene pa naj bi bile z 128 ali 256 MB pomnilnika, z jedrom povezanega po 256-bitnem vodilu. Kratica naj bi bila na voljo aprila. Več o tem tukaj.

Večno rumeni The Inquirer tudi poroča, da osvežena zamenjava za G80, imenovana G81, naj ne bi prišla na trg, pač pa se bo Nvidia v polni meri posvetila nasledniku, G90. Kar bi lahko pomenilo, da bo R600 (ko pride na trg seveda), resnično ne...

53 komentarjev