»

Google razširil mehko cenzuro piratskih pojmov

Opazen upad iskanj po ključni besedi bittorrent po januarju

TorrentFreak - Google je januarja začel izvajati tako imenovano mehko cenzuro piratskih ključnih besed, ko so iz predlogov za samodokončanje iskalnega gesla (AutoComplete) in letečega predogleda zadetkov (Instant Search) odstranili izpeljanke besed torrent, nekaterih odjemalcev za ta protokol in imena spletnih storitev, kjer je mogoče gostiti datoteke (RapidShare, Megaupload). Čeprav dejanski zadetki pri iskanju niso bili nikakor spremenjeni ali cenzurirani, je imel filter opazen učinek. Število iskanj po ključni besedi bittorrent in sorodnih se je izrazito zmanjšalo. Prenagljeno bi bilo trditi, da se je zaradi tega zmanjšala tudi stopnja piratstva, saj kdor ve, kaj išče, to tudi najde, a rezultati so vsekakor opazni.

Google se je zato odločil, da mehko filtriranje piratskih ključnih besed še...

40 komentarjev

Google predstavil instantno iskanje

Google - Zaposleni v Googlu so staknili glave in nas vnovič presenetili z zelo zanimivo in uporabno novostjo. Poimenovali so jo Google Instant, kar je pravšnje ime zanjo. Google odslej z namenom pospešiti in olajšati iskanje že med tipkanjem ključne besede vrača zadetke (doslej je le predlagal najpogostejše načine dokončanja ključne besede). Tako lahko uporabnik sproti spremlja zadetke in ko se na seznamu pojavi pravi, preneha vpisovati ključno besedo, še preden jo napiše do konca.

Na ta način lahko uporabniki med iskanjem preletijo več rezultatov, saj običajno po kliku na gumb Išči ne prelistajo več kot prvi dve strani. Prav tako hitro vidijo, ali so na pravi poti ali pa bi bilo modreje poizkusiti z drugo ključno besedo. Kot pravijo v Googlu,...

68 komentarjev

Kako približati iskanje po spletu otrokom in manj veščim uporabnikom

The New York Times - Univerza v Marylandu je z Googlovo pomočjo izvedla raziskavo, kjer so primerjali razlike v iskanju po internetu med otroki in odraslimi. Ugotovili so, da medtem ko odrasli večidel osnovno znanje o konceptih iskanja s ključnimi besedami imajo, otroci največkrat v iskalno polje vpišejo kar celotno vprašanje. Zato so se vprašali, kako iskanje približati tudi mlajšim generacijam, ki še niso računalniško pismene.

Irene Au, ki v Googlu skrbi za uporabniško izkušnjo, pravi, da v Googlu ne razvijajo posebnega izdelka za otroke, marveč poizkušajo izboljšati iskanje za uporabnike vseh starosti. Kot pravi, se tudi odrasli, še zlasti manj vešči dela z internetom, srečujejo s podobnimi težavami. Ena izmed metod, ki so jih prvič uporabili leta 2007, je prikaz sorodnih iskalnih fraz.

Ideje so raznovrstne. Bing je že poizkušal s slikovnim iskanjem in nekatere podatke, denimo seznam ameriških predsednikov, uporabniki na ta način najdejo hitreje kot s klasičnim iskanjem po tekstu. Ker Bing...

24 komentarjev

Google uvaja iskanje po prijateljih

Google - Google je včeraj zagnal nov način iskanja, ki ga je poimenoval Google Social Search. Glavno vodilo pri izdelavi tega (za zdaj še eksperimentalnega) iskalnega pogona je bila večja personalizacija. Iskanje po ključnih besedah sedaj večinoma vrača povezave na priznane strani, ki jih Google rangira visoko in so uporabne za širok krog ljudi, medtem ko je recimo blog vašega prijatelja o točno tej temi prikazen na stotem mestu ali še niže. Z iskanjem po Google Social Search lahko najdete prispevke svojih prijateljev, ki so raztreščeni po celotnem spletu, na enem mestu. Google pravi, da vaš krog znancev gradi in prepozna po druženju na socialnih straneh, kot so Twitter, FriendFeed in podobno. Seveda je potrebno biti za uporabo poosebljenega...

7 komentarjev

Google napove gripo

vir: Google
Google - Google Trends je zanimiva aplikacija, ki omogoča vpogled v pogostost izbranih ključnih besed pri iskanju z Googlom. Ker pozimi pogosteje iščemo informacije o smučiščih, poleti pa o letoviščih, so modri umi ugotovili, da bolni ljudje najpogosteje iščejo informacije o svoji bolezni. Google Flu Trends pokaže, kako pogosti so pojmi gripa, influenca in podobni ter tako napove, kdaj bo v kateri zvezni državi udarila gripa.

Vse skupaj deluje precej dobro, saj podatki za pretekla leta kažejo, da je med iskalnimi pojmi in številom obolelih velika korelacija. Še več, ugotovili so, da je Google teden do dva hitrejši od Centra za nadzor bolezni pri prepoznavanju epidemij, ko slednji izda uradno opozorilo o razsajanju gripe. Če bo dobila metoda tudi znanstveno potrditev, bi lahko služila kot dodatni način odkrivanja žarišč tudi drugih nalezljivih bolezni. Za zdaj...

10 komentarjev

Google razkril svoje drobovje

Google

CNet - Google je bil vedno nadvse skrivnostem o delovanju svojih strežnikov in ni nikdar razkril, kaj se nahaja v ozadju njihovih strežnikov, da vračajo rezultate, katerim zaupa nešteto uporabnikov.



Izkazalo se je, da za njihovo črno magijo le ne stoji Chuck Norris ali katero drugo od mnogih magičnih bitij, pač pa (vsaj kar se tiče procesorjev, spomina in trdih diskov) povsem vsakdanja strežniška oprema. Precej drugačna slika pa se je razkrila, ko je Jeff Dean začel govoriti o Google-ovi mentaliteti o strežnikih in ravnanju z njimi.



Če konvencionalni proizvajalci strežnikov vlagajo veliko denarja in energije v razvoj strežnikov, ki bi prestali neštete možne okvare, Google raje stavi na programsko opremo, ki lahko samodejno preživi napake in odpovedi strojne opreme, saj bi bilo zanašanje na strojno opremo preveč drago in...

16 komentarjev

Google razvija novo generacijo iskalnika slik

TechCrunch - Na World Wide Web konferenci je prejšnji teden Google predstavil novo vizijo njihovega priljubljenega iskalnika slik. Rezultati iskanja namreč trenutno prikazujejo le tiste slike, ob katerih se v tekstu nahajajo iskane besede.

Načrtujejo, da bo novi iskalnik sposoben proučiti vsebino fotografij in jih bo v rezultate uvrstil glede na to, v kakšni meri iskane besede odgovarjajo analizirani vsebini. Do zdaj si je Google pri izboljšanju zadetkov pri slikah pomagal s projektom Image Labeler, v katerem metapodatke dopolnjujejo uporabniki, z novim pristopom pa naj bi bil Google sposoben "videti" več kot le tekst.

4 komentarji

Google išče tudi med zadetki

Slashdot - Kot so pozornejši uporabniki ugotovili, je Google pred kratkim potihoma uvedel novo storitev, ki omogoča dodatno iskanje med zadetki trenutnega iskanja. Če namreč Google ključno besedo, ki jo iščemo, prepozna kot že uveljavljeno znamko, pod prvim zadetkom ponudi novo vnosno okence, prek katerega lahko iščemo zgolj na tej strani.

Nova zmožnost je uporabnikom vsekakor prijazna, saj jim omogoča hitrejše iskanje, tako da ni več potrebno vpisovati predpone npr. site:intel.com pred nizom. Nekoliko manj so navdušeni analitiki, saj naj bi ta način odvedel del uporabnikov. Rezultati Googlovega iskanja namreč prikazujejo ob straneh reklame, ki so...

8 komentarjev