»

Pazljivo pri brisanju slik s Facebooka in MySpacea

Ena izmed "izbrisanih" slik

vir: Ars Technica
Ars Technica - Z razmahom strani za socialno mreženje, izmed katerih sta najprepoznavnejši Facebook in MySpace, se vedno glasnejši tudi tisti, ki svarijo pred nepremišljenim razgaljanjem osebnih podatkov na spletu. Pravijo, da se njihovo deljenje utegne vrniti kot bumerang. Na Ars Technici jih je zanimalo, ali izbrisane slike s teh omrežij resnično potujejo neposredno v digitalna nebesa ali pa se nemara zadržijo v vicah ali kar v tostranstvu. Rezultati so kar strašljivi.

...

18 komentarjev

Namesto digitalnih nebes

Slo-Tech - Če računalnikarji v šali podatke radi pošljejo v digitalna nebesa, smo sedaj vsaj odkrili, kje se nahaja ena ekspozitura nebes. V Seattlu!

Seattlski programer Chet Faliszek je namreč že leta 2000 med kupom drugih odbitih domen registriral tudi donotreply.com, na kateri je vzpostavil poštni strežnik za zasebno rabo. Vsaj tako je mislil. Sčasoma je namreč ugotovil, da veliko podjetij v svojih e-poštnih sporočilih, na katera se ne da odgovarjati, nastavi povratni naslov na domeno donotreply.com, s čimer želijo neukim uporabnikom dopovedati točno to - ne odgovarjajte. Ker malokdo dejansko bere povratne naslove pred odgovarjanjem, se je Faliszeku nabralo na tone raznoraznih sporočil. Večinoma sicer reklam, a neredki so tudi zelo kočljivi podatki, ko naprimer bančni detajli in faksi iz Iraka. Klik!

9 komentarjev

"Prijateljski" črvi, ki širijo update

Slashdot - V Microsoft-ovih laboratorijih nastaja novo orožje za boj proti zlobni kodi, tako imenovani prijateljski črvi, ki naj bi se širili preko omrežja, na enak način kot njihovi zlobni dvojniki. Cilj tega razvoja je izdelati dobronamerno kodo v stilu črva, ki bi širila najnovejše popravke, s tem pa bi lahko preprečili marsikatero zlorabo, saj bi popravek do ogroženega sistema prišel pred svojim zlobnim dvojčkom.





Izvorna novica



Ampak črv je na koncu še vedno črv.

25 komentarjev

Microsoft mimo hosts

Slashdot - Kot poroča Slashdot, je Dave Korn odkril, da Microsoft obide nekatere nastavitve v datoteki hosts. Datoteka hosts se nahaja v poddirektoriju system32/drivers/etc in omogoča preglasiti poizvedbe prek strežnikov DNS za vpisane domene, zato se največkrat uporablja za blokiranje domen z reklamami, ki se jim naslov enostavno nastavi na lokalni 127.0.0.1.

Dave Korn je poizkusil enako blokirati domeno go.microsoft.com, prek katere se posodablja Windows Media Player, a mu ni uspelo. Natančen pregled je razkril, da Microsoft načrtno ne pusti preusmeriti nekaterih svojih domen, kar niti ni tako neumno, saj bi podobne spletne strani najraje blokirali virusi in črvi, ki bi tako preprečili samodejno namestitev popravkov. Nekoliko manj jasno je, zakaj je na ta neprebojni seznam uvrščen tudi msn.com; še slabše je, da vse skupaj ni nikjer javno dokumentirano. Preizkusi kažejo, da je Microsoft s to prakso začel v Windows XP in nadaljeval z Windows 2003 (tako tudi Korn), saj mi na Windows 2000...

20 komentarjev

Nedoslednost prodajalcev rabljenih trdih diskov in pomnilniških kartic pri brisanju podatkov

BBC - Kot poročajo na BBC, večina prodajalcev različnih vrst pomnilniških medijev zelo površno, če sploh, briše občutljive podatke iz svojih, za prodajo prek spleta namenjenih medijev. Kupcem so tako lahko na voljo (e-)pisma in dnevniki, finančne kalkulacije, telefonske številke, elektronski naslovi, skratka informacije, za katere običajno želimo, da niso na voljo drugim.

Namesto prodaje trdih diskov se raje odločite za spremembo namembnosti. Trde diske se da uporabiti za brusilke ali izvrstne obtežilnike papirja.

Tudi v naši prelepi državi poznamo primer, ko so bile iz (kvazi) digitalnih nebes pomnilniške kartice obujene zelo občutljive fotografije nekih mladenk. Previdnost ni odveč. ;)

34 komentarjev

Policija v Italiji skrivaj zaplenila šifrirne ključe

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi, 22. juija 2005 so upravitelji strežnikov Autistici in Inventati sporočili, da so doživeli svojevrsten varnostni incident.

Omenjeni spletni strani namreč ponujata brezplačen web hosting, brezplačno elektronsko pošto, poštne sezname in chat različnim nevladnim organizacijam in aktivističnim posameznikom. Na svoji spletni strani pravijo, da so prepričani, da bi morale biti komunikacije brezplačno dostopne vsem, poleg tega pa tudi zagovarjajo svobodo izražanja ter pravico do zasebnosti in anonimnosti.

Kaj se je zgodilo?
Autistici/Inventati so svojim uporabnikom ponujali uporabo kriptografije, oziroma varne elektronske pošte preko spleta. Svoje strežnike so imeli pri ponudniku dostopa do interneta Aruba. Pred enim letom, 15. junija 2004 je do njihovega ponudnika dostopa do interneta prišla policija, ugasnila njihov strežnik ter si prekopirala šifrirne ključe za dostop do spletne pošte (webmail). Administratorji sistema so to odkrili šele 21. junija 2005, leto dni...

107 komentarjev

Podatki na obesku za ključe

X-Bit Labs -

S podatki je križ. Enkrat jih je preveč, drugič premalo, njihovega prenašanja pa raje ne omenjajmo. Da bi bilo življenje z njmi lažje, so na X-Bit Labs primerjali pet t.i. USB pogonov, katere na računalnik priključimo prek USB vrat, podatki pa se na njih shranjujejo elektronsko ter popolnoma brez premičnih delov. Sliši se odlično, kako pa je s tem v praksi?

Praksa se ponovno bistveno razlikuje od teorije. X-Bit Labsovci so namreč ugotovili, da te naprave dokaj -- približno 10 % -- obremenijo procesor, prenosi pa so, milo rečeno, mizerni. Na njihovo merjenje v megabajtih kar pozabite, saj celo enomegabajtnega prenosa ne boste dočakali. Klik!

...

11 komentarjev

Nekaj strani nas zapušča, ena se rojeva

Overclockers Australia - Kaj moremo, naravni zakoni veljajo tudi v računalništvu. Po podatkih Overclockers Australia nas bo zadnje čase zapustilo kar nekaj strani. Avstralci navajajo, da bo s svojim delom povsem nepričakovano končal Van Smith, ki se je proslavil pri strani Tom's Hardware in nato vodil lastno stran Van's Hardware. Van pravi, da zaradi številnih incidentov, ki jih je doživel zadnje čase ne namerava več posodabljati svoje strani. Škoda, saj je stran, ki je bila po svoje nekaj posebnega (predvsem zaradi izvirnega dizajna), po komaj letu obratovanja odšla v digitalna nebesa. Tam je menda tudi stran Tech-Junkie, saj enostavno ni dosegljiva.
No, da pa ne bomo govorili samo o umiranju strani, pa za konec še vzpodbudna novica: kot kaže bo nekdaj zelo znana stran The-Ctrl-Alt-Del nadaljevala s svojim delovanjem, vendar pa zgolj v sodelovanju z M3DZone, s katero naj bi se prej omenjena stran "zlila" v povsem novo - Hardware Connect.

0 komentarjev

Računalnikarji smo ogrožena vrsta!

Slashdot - Sodeč po tem članku, ki sem ga našel na Slashdotu, smo računalnikarji kar precej ogrožena "vrsta". Če odštejemo sevanje monitorjev, ki še zdaleč nima blagodejnega učinka na naše zdravje in kup drugih nadlog, ki nas lahko doletijo (grbavost, ...), nas ogrožajo tudi bakterije. Po poročanju prej omenjene strani se na delovnem mestu nahaja kar štiristokrat (!) več bakterij kot na sedežu povprečno umazane straniščne školjke. Uf, če pomislim, koliko las, drobtin, prhljaja, prahu in drugih stvari se nahaja pod mojo tipkovnico, me kar zmrazi. Brr.

11 komentarjev