»

Pretrgana telekomunikacijski kabel in plinovod Finska-Estonija

Slo-Tech - Podmorski telekomunikacijski kabel, ki povezuje Finsko in Estonijo, je poškodovan, so danes sporočiliP iz finske vlade. Poleg telekomunikacij je prekinjen tudi tok zemeljskega plina, ki je tekel po vzporedno položenem plinovodu, ki sestavlja povezavo Balticconnector. Razlog za okvaro še ni znan, Finci pa so javno dejali, da je verjetno šlo za namerno dejanje tretjega akterja. Popravila bi lahko trajala več mesecev, je sporočil finski Gasgrid.

Razlog in obseg poškodb še nista znana, saj preiskava še poteka. Finci in Estonci poudarjajo, da nista ogroženi niti energetska oskrba niti telekomunikacijska povezljivost obeh držav. Povezava je zagotavljala okoli pet odstotkov plina, ki ga Finska porablja, niti ni bila edina podmorska internetna povezava. Zanimivo je, da je okvara na plinovodu nastala v finskih vodah, medtem ko je telekomunikacijski kabel pretrgan v estonskih vodah. Po podatkih norveškega seizmološkega inštituta Norsar so v nedeljo zaznali šibko eksplozijo približno na...

72 komentarjev

Največji podvodni robot na svetu

Slashdot - Ste se kdaj spraševali, kako v svetovnih oceanih položijo telekomunikacijske kable, brez katerih ne moremo več živeti?
Del odgovora ponuja največji podvodni robot na svetu, ki zmore poleg kablov polagati tudi naftovode. UT-1 Ultra Trencher na kopnem tehta 60 ton, meri v dolžino in širino 7,8 in v višino 5,6 metrov, kar pomeni, da ga lahko ob bok postavimo manjši hiši, le da je mnogo dražji.

Podjetja, ki se želijo na rastočem trgu polaganja podvodnih telekomunikacijskih kablov uveljaviti, morajo zanj odšteti 15 milijonov evrov. Na morskem dnu se premika s hitrostjo od 2 do 3 vozlov, polaga pa lahko različne vode, ki imajo premer do 1 metra.

13 komentarjev

Google postavlja podvodni kabel med ZDA in Japonsko

Reuters - Reuters poroča, da namerava Google v sodelovanju s ponudniki telefonskih storitev Singapore Telecommunications, Pacnet, KDDI Corporation in Bharti Airtel postaviti 10.000 kilometrov dolg podvodni optični kabel, ki bo povezoval ZDA in Japonsko. Projekt v vrednosti 300.000.000 ameriških dolarjev bo pomagal zadostiti potrebe teh podjetij po vse večjem pretoku informacij med Azijo in Ameriko, ki je nujen za nemoteno delovanje njihovih storitev. Projekt bosta opravili podjetji NEC Corporation in Tyco Telecommunications, kjer zagotavljajo, da bo kabel nared za uporabo do prvega četrtletja 2010.

5 komentarjev

Poškodovan globokomorski podatkovni kabel

ZDNet -

Večinski del podatkovnega prometa med celinami še vedno teče po globokomorskih kablih in ker ti niso večni, se včasih zgodi tudi kakšna nevšečnost. Optični kabel TAT-14, ki povezuje Združene države s Francijo, Veliko Britanijo, Nizozemsko, Dansko in Nemčijo, je namreč v torek prekinil podatkovni (internetni) promet. Strokovnjaki so ugotovili, da je napaka v francoskem sektorju, in se takoj odpravili popravljat težavo.

Zanimivo pri vsej stvari je, da je TAT-14 speljan v obliki prstana, torej napaka na eni povezavi ne bi mogla preprečiti pretoka podatkov, kot se je zgodilo tokrat. Že prej ta mesec je bil namreč en del prstana v ameriškem sektorju poškodovan, napako pa naj bi odpravili do konca tega tedna. Ko se je prstan poškodoval še na drugi stran, je povezava obnemela. Dejstva, ali je bil izpad TAT-14 kriv za težave z internetom v Veliki Britaniji, ko je bil večji ameriški del večinoma nedosegljiv, še niso potrdili. Več o tem.

18 komentarjev

Grajenje računalnika iz ničle

HardOCP - Ste se kdaj spraševali, kako izgleda gradnja računalnika iz ničle; tako, da posedujete samo komponente, ohišje pa si morate izdelati sami? No, če vas zanima kako vse to poteka, potem je članek na tej strani kot nalašč za vas. Neki tip se je spravil delati ravno to. Najprej je preizkusil komponente, potem pa se je spravil delat še ohišje, kar mu je vzelo kar precej časa. Vendar pa ohišje ni običajen ATX Midi tower, saj je imel izdelovalec v mislih tudi prenosljivost. Na koncu je izdelal precej všečen računalnik, ki je eden izmed najboljših v svojem razredu.

0 komentarjev

Podvodna govorilnica je zakon!

Vnunet - Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste s svojo podvodno opremo opazovali vodno floro inu favno, pa ste si zaželeli izvedet, kaj se bo jutri zgodilo z esmeraldo? ('esmeralda': katerakoli osebnost iz katerekoli 'mehiške' nadaljevanke iz katerekoli dežele, po možnosti ženskega spola) Velikokrat? Tudi nam pri Slo-Techu.

Arm. Da Primož ne bo preveč jezen, raje preidimo k dejstvu: francoski telekom je iznašel telefonsko govorilnico, namenjeno uporabi pod vodo. Namenjena sicer ni ljubiteljem nanizank, ampak onim, ki velikokrat oz. poklicno delajo pod vodo. Sodeč po članku na vnunet-u (Klik!) bo potapljač, če se ne bi rad (še) utopil, ugriznil v poseben ventil (znalci podvodnega žargona, na pomoč), pritisnil gumb ter zamomljal svoje sporočilo, senzor pa naj bi ujel vibracije iz potapljačeve lobanje ter jih pretvoril v zvok. Signal se po kablih povzpne do boje na morski gladini, tam pa ga posreduje sistem po načinu GSM.

Čudno? Princip so že poskusili arheologi, ki so v aleksandrijskih...

5 komentarjev

Baseball revolucija

MSNBC - Baseball pri nas ni ravno pretirano znan šport, pa tudi z računalništvom nima opravka oz. ga ni mel. Do nedavnega, ko se je na svetu pojavil prvi metalni stroj (kakšen je uradni prevod ne vem. Angl. pitch machine -"pič mašina"), ki ga poganja Pentium 3 z 850 MHz in zmore simulirati mete vseh najboljših igralcev baseballa na svetu. Ker zmore natančno simulirati večino metov (fastball - hira žoga, curveball - zavita žoga, ...), ga na treningih intenzivno uporabljajo Cleveland Indians in St. Louis Cardinals (mesečna najemnina 13000 $ ). Stroj se imenuje Abner, naredili so ga pri podjetju Fastball Development Corporation, poganja pa ga program “Create-a-Pitch”. Seveda se da vse te mete opraviti tudi na kaki ceneni "pitch mašini", vendar je vse skupaj malce težje. Fastball-i niso problem, medtem ko utegnejo biti curvball-i in ostali eksotični meti malce bolj zahtevna stvar. Tako, upam, da vas nisem pretirano zamoril z raznimi baseballskimi pravili (nostalgija pač ). Več o temu izrednemu...

6 komentarjev