»

Phenom X3 - trijedrnik

shema Phenom X3

vir: AnandTech
AnandTech - Pred dnevi je AMD predstavil dolgo pričakovano okleščeno različico znanega jedra Phenom. Gre za prvi tri jedrni procesor tega podjetja. Najpočasnejši bije pri 2.1 GHz (8450), najhitrejši pa zaenkrat pri 2.4 GHz. Vsa jedra so iz B3 serije, tako da težav s TLB napako ni.



Kako se novinec odreže? Po testu na Anandtech sodeč, se v aplikacijah, ki znajo uporabiti štiri jedra, pozna tretje jedro (aplikacije za 3D in obdelavo videa) in nasprotno. Logično, mar ne? Tudi navije se na zavidljivih 3.1 GHz, kot je to uspelo fantom na XBitlabs, z modelom X3 8750, zračno seveda.

Pri bližnjih sosedih želijo za različico X3...

8 komentarjev

Trijedrni procesor za 135 evrov

ComputerBase - Na internetu krožijo novice, da bodo prvi trojedrni procesorji iz družine Phenom, družbe AMD, dobavljivi za 135 evrov, vsaj pri naših severnih sosedih. Konkretneje, procesor bo tiktakal pri 2,1 GHz, ime 8450 kaže na revizijo jedra B3, TLB bug je torej preteklost. Za 2,2 GHz različico bo treba odšteti 15 evrov več, za najhitrejšo pa 170 evrov. Procesorji naj bi bili dobavljivi v drugi četrtini tega leta.

Zagotovo vredno premisleka za vse, ki posodabljajo ali menjajo sistem.

15 komentarjev

Zamude in novosti pri AMD-ju

Ars Technica - Iz AMD-ja so sporočili, da bosta njihova štirijedrna procesorja Phenom 9700 2.4 GHz in Phenom 9900 2.6 Ghz izdana šele v drugi četrtini tega leta. Do takrat pa bi moral izdati tudi 2.8 Ghz in 3.0 Ghz verzijo Phenom procesorja, vendar je njihov uspeh vprašljiv. Nameravajo pa izdati Phenom 9100E v prvi četrtini tega leta, ki bo varčnejši in bo imel največjo porabo le nekje okoli 65 W, glede na 95 W porabe Phenoma 9500, frekvenco pa 1.8 Ghz. Zaradi zamud s Phenom procesorji pa nameravajo izdati trijedrne procesorje "Toliman" že v prvi četrtini tega leta.



Kaj lahko AMD še stori?

Več o vsem tem na: arstehnica.com

21 komentarjev

Phenom z grenkim priokusom

Slo-Tech - Težko pričakovana nova generacija AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike Phenom je končno zagledala luč sveta. Žal so se uresničile črnoglede napovedi glede frekvenc procesorjev, tako sta danes uradno predstavitev doživela Phenom 9500 s frekvenco 2,2 GHz ter Phenom 9600 s frekvenco 2,3 GHz. Cena novih procesorjev je nižja od napovedane in znaša 170 oziroma 190 evrov.

Po prvih testih sodeč nova štirijedrnika v veliko testih zaostajata za Intelovimi konkurenčnimi procesorji. V testih, ki jih najdete na Anandtechu, Legit Reviews, pisci niso mogli skriti razočaranja nad AMD-jevimi novimi procesorji.

Poleg novih procesorjev so predstavili tudi nove vezne nabore 790FX, 790X in 770 s podporo HyperTransport 3.0 in PCI Express 2.0, okoli katerih so zgrajene nove matične plošče s podnožjem AM2+.

Več o tem v AMD-jevem sporočilu za javnost.

21 komentarjev

Novice iz AMDjevih logov

X-Bit Labs - Pri X-bit labs so v nedavnem pogovoru s predstavnikom AMDja dobili potrditev predhodnih govoric, da bodo procesorji Phenom, osnovani na novi mikro-arhitekturi, na voljo v večjih količinah komaj v začetku leta 2008. Ne samo, da v zadnjem četrtletju 2007 ne bomo ugledali zvrhanih trgovskih polic s Phenomi, temveč bo AMD splavil le 4 (na Barceloni osnovane) modele: štirijedrni Phenom FX (natančne specifikacije niso znane, a bo verjetno nosil oznako FX-80), dva štirijedrna Phenom X4 procesorja in en dvojedrni Phenom X2.

Glede na precejšnje zamude pri splavitvi Phenom procesorjev in razcvetu Core procesorjev iz modrega tabora bodo pri AMDju očitno skušali ublažiti boleče rane z izdajo še enega Athlona X2, poslednjega procesorja, izdelanega na osnovi postarane arhitekture K8. Jedri Athlona X2 6400+ bosta delovali pri 3,2 GHz, vsako bo imelo na razpolago 1 MB L2 predpomnilnika, pri čemer bo čip seveda kompatibilen z AM2 matičnimi ploščami. Podatkov o energetskih potrebah ni, vendar...

29 komentarjev

Intel Pentium E2160 in Pentium E2140

Slo-Tech - Intel je z zamenjavo zastarele arhitekture NetBurst, ki ni mogla več dohajati konjičev iz AMD-jevega hleva, ponovno osvojil srca večine izbirčnih kupcev. Danes je pri nakupu zmogljivega procesorja povsem logična odločitev nakup Intelovega procesorja, ki temelji na Core arhitekturi. Kaj pa spodnji segment? Tu, glede na razmerje cena/zmogljivost, kraljuje AMD, ki je svojim dvojedrnim procesorjem zelo spustil cene, najcenejšega se lahko pri nas kupi že za 70 evrov.

Intel, ki seveda želi svoj del kolača tudi na tem trgu, je kot protiudarec pred nekaj dnevi predstavil nova, poceni procesorja, osnovana na Core arhitekturi, Pentium E2160 in Pentium E2140. S tem bo poizkušal na trgu ponovno zmešati karte.



V čem se novi Pentium iz družine E2000 razlikuje od večjih bratov, E4000 in E6000? Najprej seveda po hitrosti....

56 komentarjev

Kvantni procesorji že jutri?

New Scientist - Ne, jutri pa še ne - leta 2007 pa že mogoče. Tako napoveduje Robert Clark z univerze New South Wales v Sydneyu. Datum je presenetljiv saj je bila pred kratkim ta tehnologija za mnoge še krepko v povojih. Težava tehnologije je namreč ta, da so delci (atomi, elektroni, fotoni) izredno občutljivi na zunanje vplive. Clarku pa je očitno uspelo izdelati čip, ki kljubuje vsem tehnološkim oviram. Nekaj podobnega naj bi dosegli tudi naši severni sosedje Avstrijci na univerzi v Innsbrucku. Kvantni klik!

6 komentarjev

Win95, Win98 in problemi z 2.1+ GHz procesorji

Microsoft - Mogoče že malce stara novica, ampak vseeno: kot kaže se starima operacijskima sistema Windows 95 in Windows 98 počasi bliža konec, saj je prvi padel že na odpad zgodovine, medtem ko je drugi z eno nogo že tudi praktično v grobu. To potrjuje tudi napaka, ki vas bo doletela med inštalacijo, če posedujete procesor, ki je hitrejši od 2.1 GHz. Vse kar boste dobili, je naslednje sporočilo: While initializing device NDIS: Windows protection error . Več o samem problemu in kako ga odpraviti, si lahko preberete tukaj. Za tiste, ki pa še vedno vztrajate na Windowsih 95 pa naj povem, da za vas ni rešitve, saj Microsoft za ta operacijski sistem ne namerava izdati popravka.

0 komentarjev