»

Prihodnje leto klinični testi potencialno terapevtske računalniške igre

New Scientist - V ZDA je podjetje Brain Plasticity začelo pogovore s FDA (Agencija za hrano in zdravila) o kliničnih testih, ki bi v prihodnosti lahko vodili do registracije prve računalniške igre kot terapevtske učinkovine. Gre za igro, ki bi bila namenjena bolnikom s shizofrenijo za odpravljanje težav s pozornostjo in spominom.

Prihodnje leto bodo pričeli izvajati klinične teste na 150 posameznikih v 15 ameriških mestih, ki trpijo za posledicami shizofrenije. Če bodo rezultati pokazali statistično pomembno...

9 komentarjev

Tekmovanje v računalniškem odkrivanju plagiatov

Slashdot - Plagiatorstvo je na univerzah velik problem, ki mu posvečajo veliko pozornosti. Pred računalniško dobo je bilo iskanje in odkrivanje izmuzljivega avtorstva teže, a se je bilo hkrati tudi teže kititi s tujim perjem, saj je bilo treba, če nič drugega, vsaj v knjižnico. Dandanes si iskalci plagiatov pomagajo s kopico računalniških orodij in ogromnimi bazami podatkov, s katerimi secirajo in primerjajo oddane tekste.

Zato ni presenetljivo, da pod pokroviteljstvom Yahooja poteka 1. mednarodno tekmovanje v odkrivanju plagiatov. Tekmovanje sestoji iz dveh delov. V prvem dobijo tekmovalci skupek dvomljivih dokumentov in izvirne dokumente, v katerih morajo poiskati prepisane dele. V drugem delu je naloga težja, saj ne prejmejo izvirnikov, temveč morajo neavtorske dele izluščiti z odkrivanjem spremembe sloga pisanja, drugačnim tonom, registrom ipd. Plagiati v korpusu so različnih vrst - od dobesednega prepisovanja do spretno zamaskiranih, od nekaj stavkov do nekaj strani, za povrhu pa je...

24 komentarjev

NEST.2008 v petek

Slo-Tech - Že čez tri dni se prične letošnji NEST. Zaradi nekaj odjav v zadnjem hipu imamo spet nekaj prostih mest, zato smo spet odprli prijave. Prijave se v vsakem primeru zaprejo danes ob polnoči.

Še enkrat pozivamo vse, ki ste se prijavili, a veste, da ne pridete, da se odjavite.

Se vidimo na morju.

106 komentarjev

NEST.2008 čez 9 dni

Polna dvorana

Slo-Tech - Objavljen je skoraj dokončen seznam predavanj. Ko dobimo dokončno potrditev, bomo verjetno na seznam dodali še tri nova predavanja.

Radi bi izpostavili hekerski del dogodka, ki ga bo vodil Andraž Sraka. Nekateri se dogodka morda še spomnite iz Hrvatinov, ostali pa lahko pričnete pridno trenirati.

Potem bi želeli izpostaviti sobotno jutro, kjer bomo najprej slišali, kako se kot mlado podjetje dokopati do začetne investicije ter takoj zatem tudi, kako izgleda konec te poti z izhodom na borzo.

Obeta se nam tudi nekaj predavanj o razvoju spletnih aplikacij, grafičnem oblikovanju ter strojni opremi. Marko Dolenc vam bo natančno predstavil Crysis (na način, ki ga še niste videli). V nedeljo pa boste lahko videli, kako...

29 komentarjev

NEST.2008 prijave

Polna dvorana

Slo-Tech - Po skoraj tednu dni so prijave več kot 50 odstotno zasedene. Na voljo je še 59 mest. Posebej bi radi opozorili na predavanje, ki ga bo v soboto imel Marko Dolenc, kjer bomo z dovoljenjem Cryteka malo razstavljali Crysis ter se pri tem odlično zabavali. Tudi ostala predavanja niso od muh.

31 komentarjev

Odprte prijave za NEST 2008

Slo-Tech - Po nestrpnem čakanju se danes tudi uradno odpirajo prijave za letošnji NEST, ki se bo v Piranu odvijal med 18. in 20. julijem. Če na hitro povzamemo vsebino domačega branja:
  • nahajali se boste nekaj metrov od morja, zato se posledično priporoča, da s seboj vzamete tudi kopalke in zadostno število brisač
  • hrana je organizirana, tako da se vam načeloma ni potrebno obremenjevati z odhodi v picerije
  • prinesite slušalke, primerno dolg UTP kabel in podaljšek za elektriko
  • poskrbnite za primerno zalogo higienskih pripomočkov in brisač
  • prinesite spalno vrečo in armafleks

Sedaj pa se brž prijavite, saj je število mest omejeno.

10 komentarjev

NEST 2008 bo

Polna dvorana

Slo-Tech - NEST.2008 torej bo. Ponovno na slovenski obali. Dogodek se bo odvijal od 18. do 20. julija.

Načeloma na isti lokaciji kot lani (nekaj metrov od morja). Kot vedno, bomo tudi letos organizirali precej predavanj, tekmovanj v različnih računalniških igrah ter nekaj posebnih dogodkov. Več podrobnosti sledi.

160 komentarjev

NEST.2007 se odvija

Polna dvorana

Slo-Tech - Po napornih pripravah čez teden se je včeraj odprl sedmi tradicionalni Slo-Tech lanparty, ki ga že nekaj časa poznamo pod imenom NEST. Prvi dan je potekal malce bolj mirno, uporabniki so kapljali v dvorano in se adaptirali na poletno klimo, odvilo se je nekaj predavanj in odigrala kakšna igra, zaspali pa smo ob projekciji filmov.

Danes se zadeve valijo naprej s polno paro. Prijazne tete kuharice so nas nahranile z zajtrkom in kosilom, tudi najbolj zaspani so že vstali, se prikazali izpod tušev in se lotili poslušanja predavanj ter tekmovanj v različnih igrah. Seveda ne manjka ostalih postranskih dejavnosti (delavnice, tekmovanja v hekanju in modificiranju ohišij, vožnja simulatorja formule 1, itd.). Manj aktivni geeki...

47 komentarjev

NEST.2007, prve informacije

Slo-Tech - Torej, NEST.2007 seveda bo. Lokacije vam zaenkrat še ne moremo izdati, vendar bo objavljena najkasneje v sredo. Obe lokaciji, ki sta na voljo, imata urejeno prezračevanje.

Letos več poudarka namenjamo predavanjem, kar boste lahko videli v nekaj dneh. Prijave bodo na voljo 1.7. ob 23:59:59. Do takrat bo znano vse.

Poleg standardnih tekmovanj v računalniških igrah (predlogi za dodatna tekmovanja ali ukinitev kakšnega objavljenega na team@slo-tech.com), letos ponovno organiziramo tekmovanje v modificiranju ohišij, sestavljanju računalnikov ter njihovem navijanju.

Organizirali bomo tudi CTF tekmovanje iz poznavanja računalniških sistemov, kjer si dve ekipi izbereta operacijski sistem in ga potem v omejenem časovnem obdobju zaščitita pred vdori ter potem skrbita, da sistem določeno časovno obdobje zanesljivo deluje -- ter poskusita onesposobiti sistem nasprotne ekipe. Podrobnosti sledijo.

Trenutni osnutek podatkov o dogodku je na voljo na naslovu:

148 komentarjev

NEST.2006

Slo-Tech - Z malo zamude pa vendar. NEST.2006 bo, kot je bilo že konec januarja napovedano, od 21. do 23. julija. Tokrat na novi lokaciji v OŠ Hrvatini (Hrvatini nad Koprom). Program s prijavami bomo objavili v nekaj dneh.

Kot vedno bomo organizirali lan party s precej predavanji in tekmovanji. Igralo se bo skoraj vse. Letos ideje za tekmovanja v igrah pobiramo samo do samega dogodka, da se nam ne bo ponovilo lansko leto, ko se je večina idej za tekmovanja pojavila v noči iz sobote na nedeljo.

Kot vedno je tudi letos prepovedano kajenje in/ali uživanje drugih opojnih substanc. Oseb, ki bodo kazale znake uživanja le-teh varnostna služba ne bo spustila v dvorano.

291 komentarjev

Slotech NEST.2003 -- prvič

Slo-Tech - Tudi letos bo organiziran naš vsakoletni LAN party, tokrat imenovan SloTech NEST.2003. Dogodek se bo odvijal od petka do nedelje, 18 - 20.7.2003 na slovenski obali.

Program bo malce drugačen kot dosedaj, saj bo velik poudarek na izobraževanju in spoznavanju trenutno aktualnih tehnologij. Seveda boste prišli na svoj račun tudi tisti, ki vam brez iger živeti ni, saj bo postavljenih kar nekaj namenskih strežnikov za take in drugačne igre, na katere boste lahko priključili svoj kavni mlinček. Organizirana bodo tudi tekmovanja iz le-teh, vse seveda pospremljeno z bogatimi nagradami. Prav tako si boste lahko ogledali nekaj novih filmov ter animejev na velikem platnu, za tiste bolj znanja željnih pa so namenjena tokratna predavanja, ki jih kar mrgoli. Ogledali (oslušali?) si boste lahko kar 6 eno- oziroma dvournih predavanj, vse od tega, kaj si je Microsoft zadal kot projekt Longhorn ter kaj bo le-ta prinesel novega, kaj se skriva pod pojmom "navijanje", vse kar ste si vedno želeli...

17 komentarjev

I'm back

Jaz - Tako. Po dolgem in napornem dopustu (nobenega računalnika) sem se vrnil. Kako je bilo? Dolgočasno. Cel dan samo morje in morje in morje. Ko sem se vrnil, sem bil vesel, da so drugi pisuni več kot le nadomestili moj primankljaj.
Torej zdaj, ko sem spet nazaj, se vam obeta vsaj en test strojne opreme in, seveda, vsakodnevno obveščanje o dogodkih na računalniški sceni. Vem, da me niste pogrešali, ampak pustite mi moje iluzije...

9 komentarjev