»

Pol milijarde uporabnikov na Facebooku

Hexus - Čeprav so uporabniki s Facebookom nezadovoljni, vodstvu strani kaže dobro pri doseganju cilja, da bi bili nekoč vsi prebivalci Zemlje povezani prek Facebooka. Pred dnevi so namreč dosegli mejnik, ko se je na socialno spletno stran registriral 500-milijonti uporabnik. Za zadnjih 20 odstotkov oz. za preskok od 400 do 500-milijontega uporabnika so potrebovali zgolj pol leta.

Kljub nezadovoljstvu uporabnikov je Facebook vseeno druga najpopularnejša spletna stran na svetovnem spletu, takoj za Googlom. Prav ta popularnost da misliti, da bo zaradi eksponentne rasti Facebook že kmalu imel milijardo uporabnikov. Vseeno pa bodo daleč od pokritosti celotnega sveta, katerega populacija znaša okrog 6,7 milijarde. S trenutnim dosežkom je povezanih le 7,5% prebivalstva Zemlje.

Ob objavi, da je na Facebook registriranih 500 milijonov uporabnikov, je Mark Zuckenberg, CEO Facebooka, javnosti predstavil še Facebook Stories, ki uporabnikom omogoča deljenje daljših zgodb. Do sedaj so lahko delili le...

24 komentarjev

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe

TechCrunch - Priljubljena spletna stran za druženje Facebook je napovedala še eno spremembo politike zasebnosti, ki bo uporabnike še malo bolj razgalila na spletu, če se ne bodo samoiniciativno izpisali. Po novem bodo tretje strani uporabnike avtomatsko prijavile v Facebook Connect s pomočjo piškotkov, ki jih nosimo s seboj v brskalniku, tudi če se uporabnik še nikoli ni prijavil na to stran. Poleg tega bo imela ta stran dostop do vseh podatkov v profilu, ki imajo označeno vidnost vsem - in po lanski spremembi pravil so ti vsi, če uporabnik ne nastavi drugače. Od nove storitve se bo sicer moč odjaviti, a privzeto bodo vsi uporabniki prijavljeni (opt-out). Počasi se zasebnost na internetu krči.

51 komentarjev

Slike s Facebooka bolnico stale bolniškega nadomestila

Ena izmed spornih fotografij

Slashdot - Nathalie Blanchard iz Québeca je že dlje časa na bolniškem staležu s svojega delovnega mesta v IBM-u, saj so ji zdravniki diagnosticirali hudo obliko depresije. Zaradi tega prejema nadomestilo plače od zavarovalnice Manulife. Sedaj pa nič več, saj so prejemki usahnili. Kanadčanka je poklicala zavarovalnico in povprašala, kje tiči problem. Odgovor jo je presenetil.

V Manulifu so dejali, da sodeč po slikah s Facebooka, kjer je Nathalie Blanchard videti vesela na nastopu skupine Chippendales, na praznovanju svojega rojstnega dneva in na obmorskem oddihu. Po interpretaciji Manulifa to dokazuje, da ni več depresivna, tako da je spet sposobna za delo in nadomestila za bolniško odsotnost ne...

34 komentarjev

Šaljivec z YouTuba priznal krivdo

Yahoo News - Letos aprila se je na YouTubu pojavilo nekaj posnetkov, v katerih je zamaskiran moški najprej trdil, da je s svojimi privrženci s cianidom in strupom proti podganam zastrupil otroško hrano Gerber, kasneje pa, da je nekaj otrok že podleglo. Proizvajalec hrane je na neslano šalo opozoril policijo, ki je aktivirala ameriško agencijo za hrano in zdravila (FDA). S pomočjo Hotmailovega elektronskega naslova, ki je bil uporabljen pri registraciji dveh spletnih strani, kjer je ne preveč bister šaljivec navedel svoj domači naslov, so ga identificirali. Da imajo pravega človeka so potrdili tudi IP logi, tako da so ga aretirali in mu začeli soditi.

Osumljenec je 43-letni Anton Dunn, ki se je v četrtek na sodišču izrekel za krivega. Če bo obsojen, mu grozi pet let zapora in 250.000 dolarjev kazni ali dvakratna izguba, ki jo je zaradi incidenta utrpel Gerber, sicer podružnica Nestleja, če jo bodo lahko dokazali. Odločitev sodišča pričakujemo 20. marca prihodnje leto.

23 komentarjev

Po Facebooku razsaja virus

Extremetech - Virusi radi privzamejo vse nove načine širjenja, ki so jim na voljo. V računalniških svinčenih časih so bile to diskete, kasneje elektronska pošta, sedaj pa se počasi selijo tudi na druga področja. Z razširjenostjo in popularnostjo je tudi Facebook postal pravšnje gojišče, tako da ne preseneča virus Koobface, ki si je za svoj vektor izbral prav Facebook. Vsem prijateljem okuženega je poslal sporočilo "You look just awesome in this new movie" (v novem filmu izgledaš krasno), ki je vsebovalo povezavo na lažno posodobitev za Adobov flash predvajalnik. Po namestitvi je okužil uporabnikov računalnik in preprečil dostop do iskalnih strani Yahoo, Google in Live Search. Virus se je po omrežju začel širiti julija, ko so ga zatrli, sedaj pa se je pojavila nova varianta. Facebook že čisti sistem svojih zasebnih sporočil in briše povezave do omenjenih strani.

27 komentarjev

Facebook iztožil spamerja do obisti

Slashdot - Danes je vesel dan za borce proti spamu, saj je Facebook dobil tožbo proti Adamu Guerbuezu in njegovemu podjetju Atlantis Blue Capital zaradi pošiljanje spama v facebookovske poštne nabiralnike uporabnikov (CAN-SPAM Act 2003). Sodišče je tožnikom prisodilo tudi odškodnino v vrednosti 873 milijonov dolarjev, kar je z naskokom najvišja vrednost za razpošiljanje spama v zgodovini. V podobni tožbi je namreč MySpace dobil le 234 milijonov. Max Kelly, Facebookov direktor za varnost, je zapisal, da ne pričakuje, da bodo takšen astronomski znesek izterjali, a glavni namen je bil dosežen. Podjetje, ki naj bi poslalo več kot štiri milijone nezaželenih sporočil, bo očitno nehalo poslovati.

15 komentarjev

V zapor zaradi lažnega predstavljanja na Facebooku

Reuters - V Maroku so 26. letnega računalničarja Fouada Mortado obsodili na 3 leta zapora, ker se je na priljubljenem internetnem portalu Facebook izdajal za člana Maroške kraljeve družine, princa Moulaya Rachida. Nepreverjeni viri celo navajajo, da so Fouada Mortado med priporom pretepli.

Na Facebooku so uporabniki v znak protesta proti absurdni obsodbi še isti dan odprli najmanj sedem profilov maroškega princa.

Članek na Reutersu

34 komentarjev

Svoboda govora v EU?

Reuters - Kot poročajo na Reutersu, je evropski komisar za pravosodje Franco Frattini izrazil prepričanje, da bi morala EU sprejeti zakonodajo, ki bi omogočala blokiranje iskanja načrtov za izdelavo bomb na internetu. Prav tako je Frattini mnenja, da bi morali ponudniki dostopa onemogočati dostop do spornih spletnih strani, ki objavljajo načrte za izdelavo bomb.

Verjetno za začetek. Če bomo namreč blokirali dostop do načrtov za izdelavo bomb, bi lahko blokirali še dostop do načrtov za izvedbo miselnih zločinov, kajne?

37 komentarjev

Tri leta za krajo brezžičnega interneta

The Register - Vedno večji priljubljenost in razširjenost brezžičnega Wi-Fi omrežja med domačimi uporabniki predstavljata tudi nezadržen porast števila nezaščitenih vstopnih točk, torej pomanjkljivo ali celo nezaščitenih domačih omrežij, ki jih mimoidoči ali mimovozeči lahko uporabijo za dostop do interneta. Uradnih postopkov in tožb zaradi neupravičenega dostopa do omrežja pri nas še ni bilo, so pa v sterilnem Singapurju.

The Register tako poroča, da sedemnajstletnemu Garylu Tan Jia Luoju grozijo do tri leta zapora in 10.000 singapurskih dolarjev (1,2 milijona tolarjev) kazni za nepooblaščen dostop do sosedovega brezžičnega omrežja. Gre za prvo tako tožbo pod novim singapurskim zakonom o zlorabi računalniške opreme (Singapore's Computer Misuse Act).

112 komentarjev

Prva obsodba zaradi sovražnega govora na internetu

Slo-Tech - Pred skoraj dvemi leti smo poročali, da je bila na pobudo lokalnega župana podana prva kazenska ovadba zaradi zbujanja sovraštva, razdora in nestrpnosti na internetu v Sloveniji. Na spletnem forumu Lendava.net se je namreč 11. junija 2004 zvečer pojavilo sporočilo, ki poziva k pobojem Romov, omenja Hitlerja in širi nestrpnost.

Sodni mlini so mleli in primleli do prve obsodbe. Okrajno sodišče v Lendavi je po predlogu Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti za izdajo kaznovalnega naloga, izdalo sodbo v kateri je enemu storilcu za kaznivi dejanji zbujanja narodnostnega rasnega sovraštva, razdora ali nestrpnosti po 1. odstavku 300. člena Kazenskega zakonika in kaznivega dejanja žaljive obdolžitve po 1. odstavku 171. člena Kazenskega zakonika, izreklo pogojno obsodbo. Sodišče mu je določilo enotno kazen 6 mesecev zapora, ki pa ne bo izrečena, če v času enega leta ne bo storil novega kaznivega dejanja. Sodba je že pravnomočna.

Pri istem sodišču je bil zoper drugega storilca...

86 komentarjev

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Slo-Tech - DELO je v petek, 25. novembra 2005 na strani 16 objavilo kratko novico o tem, da je Združenje glasbenih in filmskih založnikov CMBA, katerega člani so Sony, Disney, BMG, EMI in podobne korporacije, na evropske parlamentarce naslovilo pismo, v katerem jih prosi, naj se zavzamejo za ohlapnejšo razlago direktive o hranjenju telekomunikacijskih podatkov. Združenje si namreč obeta, da bi bilo s pomočjo prometnih podatkov lažje preganjati kršitelje avtorskopravne zakonodaje, predvsem uporabnike P2P omrežij.

Da se na tem področju morda dejansko obetajo spremembe in da se prometni podatki v EU ne bodo hranili le za potrebe boja proti terorizmu, pač pa tudi boja proti nelegalnemu izmenjevanju avtorsko zaščitenih datotek preko P2P omrežij, pa kaže tudi novica objavljena na Open Rights Group.

Omenjena organizacija namreč poroča, da je komite Evrospkega parlamenta za civilne svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) 24. novembra podprl idejo o razširitvi seznama "resnih kaznivih...

46 komentarjev

Spamerju grozi 471 let zapora

Philladelphia News - V torek je FBI v Kaliforniji aretiral 39-letnega Allana Erica Carlsona, ki so ga obtožili vdora v 79 računalnikov in pošiljanja masovnih elektronskih sporočil iz le-teh.

Carlson, fanatični navijač lokalnega kluba Philadelphia Phillies, je na 3 elektronske naslove poslal vse skupaj okrog 160.000 sporočil. Tarča sta bila urednika dveh časopisov in klubski naslov. Zaradi velikega števila napačnih naslovov, na katere je pošiljal in ki so vračali obvestila o zavrnitvi, so morali prizadeti lastniki račune zapreti in odpreti nove.

V primeru, da sodišče odloči v prid obtožbam, bo Carlson obtožen na maksimalno 471 let zapora in 117.250.000 $ kazni. Verjetno se vsi strinjate, da je kazen primerna. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

29 komentarjev