»

Viino čipovje za prenosnike

X-Bit Labs -

Pred kratkim smo poročali o KT400A, ki ga je VIA izdala in bo služilo AMD procesorjem za namizne računalnike, danes pa si poglejmo še njegovega bratranca za prenosne procesorje istega proizvajalca.

VIA ProSavage KN400, kot se bo čipovje uradno imenovalo, bo podpiralo vse Athlon XP-M procesorji z 200, 266 ali 333 EV-6 vodilom, vključujoč zadnje izdaje na Barton jedru. KN400 bo tako prvo...

0 komentarjev

Pok!

CPU Tweak - Oglejte si tole sliko. Kaj je narobe na njej? Nič, razen tega, da so kondenzatorji počili :D. Sicer mi ni jasno, kako se je to zgodilo, kaj je vzrok razpočenja ter če plošča MSI Pro266 še dela (v kar dvomim). Je pa zanimivo videti tole:

15 komentarjev

ProSavage DDR KN266

AnandTech - VIA je danes objavila splavitev svojega ProSavageDDR KN266 mobilnega čipovja za AMD Athlon 4 in Duron procesorje. To je prvo DDR čipovje, ki bo implementirano v ploščah, namenjene prenosnim računalnikom. KN266 potolče zmogljivosti PC133 SDRAMa in popelje mobilne računalnike na novo stopnjo ter ponuja do 30% hitrejše delovanje v nekaterih aplikacijah. Poleg tega uporablja nizko-voltažni DDR266 SDRAM, ki skupaj z AMD PowerNow! tehnologijo zniža električno porabo računalnika in tako pripomore h večjim zmogljivostim in daljši življenski dobi baterij.
Več o čipovju samem lahko najdete tu.

0 komentarjev

VIA se pripravlja na Tualatina...

X-Bit Labs - VIA je danes, Intelovemu protestiranju navkljub, najavila celotno serijo veznih čipovij za Pentium III Tualatin procesorje, ki bodo med nami julija. Pripravljajo celotno serijo čipovij, od integriranih SDR različic do DDR čipovij, večinoma pa gre za malce predelane že videne izdelke. Več podrobnosti bomo izvedeli na Computexu, tukaj pa so osnovne informacije:
  • VIA Apollo Pro266T: nadgradnja Apolla Pro266 z DDR podporo
  • VIA Apollo Pro133T: nadgradnja Apolla Pro133A s SDR podporo
  • VIA ProSavage PL133T: integrirano SDRAM čipovje s S3 Savage4 grafiko
  • VIA Apollo PLE133T: low-end integrirano čipovje s Tridentovo grafiko

0 komentarjev

Poročilo o prodaji čipovij

Digit Life - Chaintech je objavil, kako mu je v prvi četrtini (Q1) šel promet z matičnimi ploščami. Poročilo samo po sebi sploh ni zanimivo. Pozornost pa pritegne podatek o prodaji plošč na točno določenem čipovju, ker nam da približno sliko priljubljenosti različnih čipovij. Torej podatki so sledeči:
  • i815E 21,80%
  • KT133 20,95%
  • Apollo Pro133 19,59%
  • Apollo Pro133A 16,37%
  • i440BX 10,01%
  • i815 6,30%
  • i815EP 2,83%
  • i810E 1,91%
  • SiS 630E 0,23%
Po podatkih sodeč, je najbolj priljubljeno i815E čipovje, sledi mu KT133, nato Apollo Pro133 in tako naprej.

7 komentarjev

Dvoprocesorske plošče na VIA Apollo Pro266 čipovju

X-Bit Labs - Pred enim mesecem so se v prodaji prvič pojavile DDR matične plošče, ki so bazirale na VIA Apollo Pro266 čipovju. Danes, mesec dni kasneje, se že pojavljajo prve dvoprocesorske plošče na tem čipovju. Gre za Socket370 plošče, ki jih izdeluje podjetje Supermicro. Zanimiva je Supermicro 370DDE plošča, ki ima čipovje, ki podpira DDR, vendar so na njej samo 168-pin-ske DIMM reže za SDRAM. Ne, ne gre za napako. Njihova 370DDI plošča, ki podpira DDR SDRAM, še ni pripravljena. Drugače pa ima 370DDE 4 168-pin-ske DIMM reže, 5 PCI rež, 1 AGP Pro, 1 ACR, 4 USB vhode in Promisov ATA/100 RAID kontroler. Prodaja se je začela na Japonskem (normalno ) in plošča stane okoli $225.
Prodaja dvoprocesorskih DDR SDRAM matičnih plošč na VIA Apollo Pro266 čipovju drugih proizvajalcev naj bi se začela naslednji teden. Očitno Supermicro malo prehiteva.

0 komentarjev

Leadtek in matične plošče

Jaz - Leadtek se je očitno odločil slediti stopinjam svojih precej večjih "kolegov" (ATIja in Nvidie) ter se vreči v posel izdelovanja matičnih plošč. Za razliko od zgoraj omenjenih podjetij pa Leadtek ne bo popoln novinec, saj so pred leti že izdelovali matične plošče. Glede na to, da so njihove grafične kartice tudi pri nas zelo dosegljive in priljubljene, smo lahko upravičeno vznemirjeni zaradi te najave. Pa poglejmo, kaj nam pripravljajo:
  • WinFast 9500DDR: Gre za Socket370 ATX matično ploščo na osnovi VIA Apollo Pro266 čipovja. V 3 DIMM reže bomo lahko natlačili do 3GB PC1600/PC2100 DDR pomnilnika, imela pa bo tudi 5 PCI ter 1 AGP 4x režo. Seveda bo opremljena z raznimi dodatki, kot je ATA100/RAID krmilnik, AC97 zvok ter V-Link povezava med North in Southbridgom čipovja. Tudi na overclockerje niso pozabili: plošča bo omogočala spreminjanje VCora in FSBja od 66 do 250MHz (v korakih po 1MHz).
  • WinFast 9300DDR: Ta plošča je v bistvu MicroATX različica zgornje. Podrobnejši podatki niso na...

0 komentarjev

Primerjava med p3 mamaplatkami

Ace's Hardware - Ace's Hardware se je naveličal stalnega testiranja plošč za TBirde ter Durone in se spravil testiranja osnovnih plošč za Pentium III procesorje. Na testu je imel 5 osnovnih plošč, od katerih sta dve bazirali na čipovju i815E (Gigabyteova ter MSIjeva), dve sta tekli na Apollo Pro 266 čipovju (AOPENova ter MSIjeva, s tem da je imela MSIjeva še dodatne reže za navadni SDR 133 MHz pomnilnik), peta je pa tekla na starejšem VIInem 694x čipovju, samo za primerjavo. Detajlov vsake plošče posebej vam ne bom govoril, saj si test lahko preberete. Ustavil se bom predvsem pri uporabnosti nakupa kakšne od teh plošč. Če si že lastite Pentium3, se vam nove plošče ne splača kupiti (o tem sem že razmišljal, saj sem hotel svojo Epox BX6 zamenjati za Abitovo BX133). Če pa kupujete nov računalnik, pa prvo premislite o vsak dan boljši ter cenejši alternativi, AMDju. Intel je zame postal neinteresanten, vsaj do izida 0.15 mikronskih p3 procesorjev, ali pa do masovne pocenitve P4. Do takrat pa - AMD. ...

2 komentarja

815ED VS Via Apollo Pro133A

Tom's Hardware - Pri Tomovi trdini (Tom's Harware) so primerjali dve matični plošči. Prva je bila Aopen 815ED, druga pa ASUS CUV4X-D. Kot se že iz imena lahko razbere prva temelji na Intelovem čipovju 815ED, druga pa na Viinem Apollo Pro133A. Rezultati so bili zelo enolični, saj je v vseh testih zmagala Asusova plošča. Hja, kaj naj rečem... Intel ga je zopet polomil. Klik!

0 komentarjev

I815EP v Sloveniji

Jaz - Glede na to, da te dni v Forumu potekajo živčne debate okoli novih matičnih plošč, bom tukaj malo razjasnil situacijo. Če kupujete novo ploščo za Intelove procesorje, se vam res ne splača več kupovati BX platk. Res je: BX čipovje je legenda in i815E je z overclockerskega stališča samo BX+1/3 AGP delilnik, ampak sprijazniti se je treba, da se BX čipovju izteka življenje. i815E ponuja še precej drugih stvari, ki morda res niso tako pomembne, toda vseeno pripomorejo k boljšem izkoristku sistema. V bistvu je edina pomanjkljivost i815E plošč njihova visoka cena in omejitev količina RAMa na 512MB.
In kot naročeno je Intel izdal EP verzijo čipovja, kateremu so odstranili integrirano grafiko in tako precej znižali ceno čipovja in s tem matičnih plošč. Sicer omejitev 512MB RAMa še vedno ostaja, ampak se bo le malokdo sekiral zaradi tega. Zato vam v vsakem pogledu priporočam nakup kakšne i815EP plošče. V Sloveniji imate trenutno na izbiro:

2 komentarja

Začetek cenovne vojne za vezna čipovja

X-Bit Labs - Nekateri tajvanski proizvajalci matičnih plošč poročajo, da je VIA začela spuščati cene svojih ProSavage PM133 in Apollo Pro266 DDR čipovij. Razlog za to je nedavna Intelova najava i815EP čipovja, ki bo stalo pod 30$. Pred tem čipovjem VIA seveda ni bila v skrbeh za svoj položaj, saj je edini konkurent njihovim čipovjem bil Intelov precenjeni i815E. Z pojavo novega čipovja in napovedano masovno podporo proizvajalcev, pa so morali ukrepati. Ceno PM133 so tako spustili na 31$, ceno Apollo Pro266 pa na 30$ ( seveda v večjih količinah... ). To pomeni, da bodo nove matične plošče s temi čipovje stale približno toliko, kot stare na osnovi Apolla Pro133A. Kaj naj rečem... Naj se igre začnejo [:D].

2 komentarja