»

Nvidia z novimi mobilnimi grafičnimi karticami

Novi GPU-ji

Enermax - Nvidia je te dni izdala pet novih mobilnih grafičnih procesorjev, s katerimi bodo poskušali zapolniti vrzel, ki se je pojavila v seriji 200M. Novinci, ki so vsi izdelani v 40 nm-tehnologiji, se imenujejo G210M, GT 230M, GT 240M in GTS 250M. Vsi uporabljajo pomnilnik GDDR3 v izmeri 512 do 1024 MB, po besedah proizvajalca pa so dvakrat hitrejši in dvakrat varčnejši od zadnje generacije ločenih GPU-jev, katere nadomeščajo. Vsi podpirajo SLI, HybridPower, CUDA, Windows 7, DirectX 10.1 in PhysX (slednjega G210M ne). Tako ima sedaj poleg omenjenih novincev Nvida v tem razredu prisotne še GTX 280M, GTX 260M in GTS 160M, tako da je njen arzenal za boj na področju ločenih mobilnih grafičnih kartic popolnjen. Več o njihovi konkurenčnosti pa bo seveda znano, ko bo Nvidia razkrila cene. Klik!

0 komentarjev

Še neka malenkost o Radeon 2 kartici

brainbox.co.kr - Kot je že Pretorjanec danes napisal nekaj stvari o prihajajoči kartici bi jaz dodal še nekaj malenkosti. Kot je bilo napisano bo sama kartica izdelana v 0.15 mikronski tehniki, sam takt jedra naj bi bil 250MHz. Kartica naj bi na sebi nosila 64MB DDR (ali SDRAM) rama z dostopnim časom 4ns, kar naj bi teoretično omogočalo hitrost 500MHz. Do sedaj je ATI vedno uskladil hitrost pomnilnika in jedra. Vendar pa tega pri R2 kartici ne bo. Sama hitrost pomnilnika bo znašala 240MHz (vsaj na začetku). To pa je še vedno 20MHz več, kot pri GF3 karticah. Tako bomo lahko dosegli prepustnost kar 7.7GB/s (GF3 okoli 7.35GB/s).

2 komentarja

Radeon Mobility

The inquirer - Zadnje čase sem bil precej odsoten, ker sem odšel na "prisilen" dopust. Tega nisem preživel z ležanjem na plaži, ampak kar aktivno - v planinah, kjer sem 5 dni hodil kot zmešan. Posledica: "muskelfiber", da te kap . No, da pa ne bom izpadel kot Trontel, ki kar malce preveč "popestri" (ironija, get it? ) vremensko napoved s svojimi komentarji, se raje preselimo k bistvu - novicam.
Pred kratkim so na področju mobilnih grafičnih pospeševalcev (tistih za prenosnike) kraljevali mobilni S3-jevi Savage4 in ATI-jevi grafični čipi (družina Rage). S prihodom GeForce 2 Go čipa pa se je ta dolgotrajna vladavina prenehala. GeForce 2 Go je dolgo časa ostal eden izmed najboljših, če ne že kar najboljši grafični pospeševalec za prenosnike, sedaj pa je prišlo do manjše krize, saj dosedanjemu kralju po besedah The Inquirerja kar pošteno diha za vrat ATI-jev Radeon Mobility. Ta procesor naj bi prvi uporabil Sony v svojih Vaio prenosnikih. Natančnih podatkov o procesorju še ni, saj je ATI z...

0 komentarjev

Delitev

Guru 3D - Tako kot je razdelila svojo MX družino, bo sedaj Nvidia razdelila svojo GO družino na dva dela. Kot veste, je GO mobilna verzija GeForce2 grafičnih čipov. Nvidia z vstopom na mobilni trg želela odtrgati kos ATI-jeve pogače, ki je bil do sedaj nesporni kralj mobilnih visokozmogljivih mobilnih grafičnih kartic. Pa si oglejmo Go družino:
  • GeForce 2 GO. Frekvenca čipa: 143MHz. Frekvenca pomnilnika: 166MHz. Hitrost pomnilniškega vodila: 64bit DDR or 128bit SDR. Podpora za do 64MB RAM-a. Širina vodila 2.7GB/s. Možnost zapolnjevanja 576Mtekslov/s.
  • GeForce 2 GO 200 (boljši del GO družine). Frekvenca čipa: 143MHz. Frekvenca pomnilnika: 166MHz. Do 32MB pomnilika. Širina vodila 2.7GB/s. Možnost zapolnjevanja 576Mtekslov/s.
  • GeForce 2 GO 100 (slabši del GO družine). Frekvenca čipa: 125MHz. Hitrost pomnilnika: 166MHz. Hitrost pomnilniškega vodila: 32bit DDR. Do 16MB pomnilnika. Širina vodila 1.3GB/s. Možnost zapolnjevanja 500Mteksolv/s.
Kot vidite, je Nvidia ugotovila, da bo raje prodajala malo manj...

0 komentarjev

Novi GeForce2 Goji

Nvidia - Glede na to, da je začetno navdušenje nad GeForcom2 Go že precej zbledelo (za kar je zaslužen tudi ATI s svojim Radeon Mobilityem), je Nvidia morala ponuditi nekaj novega. Tako bosta kmalu na voljo dva nova člana GeForce2 Go familije, GeForce2 Go 100 (32 bitno DDR vodilo) in GeForce2 Go 200 (64 bitno DDR vodilo). Nova procesorja sta izboljšana predvsem v pogledu prenosljivosti, saj sta precej manjša, kot stari Go. Velikost samega čipa so namreč zmanjšali za kar 45%, s tem pa se je zmanjšala tudi poraba, ki tako znaša okoli 0.5W pri 1.575V. Čipa sta po drugih funkcijah popolnoma enaka kot stari Go, kar pomeni, da imata T&L enoto, sposobnost obdelave 17 milijonov trikotnikov na sekundo, zapolnjevalno hitrost 250 oziroma 286 milijonov pikslov in tako naprej. Vsekakor korak v pravo smer, toda Radeon Mobility je po mojem mnenju še vedno bolj privlačna opcija...

0 komentarjev

Prvi GeForce2 Go prenosniki

CNN - Nvidia je GeForce2 Go, grafični procesor za prenosnike, najavila že pred nekaj časa, toda komaj sedaj se bodo pojavili prvi dejanski prenosniki s temi grafičnimi čipi. Prva z grafično močnimi prenosniki bo Toshiba, s svojimi Satellite 2805 modeli. Gre za prenosnik vrhunskih lastnosti (in cene ): Pentium3 850MHz, 128MB RAMa, 20GB trdi disk, 16MB GeForce2 Go grafika in tako naprej... Verjamem, da se tega lepotca ne bi branil nihče, toda pri $2749 si ga ne bo moglo privoščiti veliko ljudi. Če vas zanima več, kar pokukajte sem!

0 komentarjev

Nvidia tudi na mobilnem trgu

Nvidia - Kot je bilo napovedovano, je včeraj Nvidiia najavila svoj grafični čip namenjen prenosnim računalnikom, GeForce2 Go. Specifikacije so naslednje:
  • dva renderirna cevovoda s po dvema teksturirnima enotama,
  • DirectX 7/8 kompatibilnost,
  • AGP 4x in Fast Writes podpora,
  • T&L enota,
  • Twin View in Digital Vibrance Control podpora,
  • 32/64MB 128 bitnega SDR/DDR pomnilnik,
  • 143MHz jedro in 166MHz pomnilnik
Kot sami vidite, je čip v bistvu GeForce2 MX s počasnejšim jedrom, kar nikakor ne presenča. Cilj Nvidiie je bil spustiti porabo energije, kar jim je tudi uspelo. Čip bo pri polni obremenitvi porabil največ 2.8V, med normalnim delom pa le 1.09V. Edina skoraj spodobna konkurecna, ATIjev Rage Mobility 128 se s tem čipom seveda ne more niti primerjati, tako da v uspešnost ne gre dvomiti. Lep dokaz za to je Toshiba, ki je že najavila vgradnjo GeForcov2 Go v svoje cenejše prenosnike.

4 komentarji