»

Izšel VirtualBox 3.0

VirtualBox 3.0

Slo-Tech - Včeraj je izšel virtualizacijski program VirtualBox 3.0, ki omogoča poganjanje virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. VirtualBox teče na 32 in 64-bitnih sistemih, omogoča pa celo poganjanje 64-bitnih virtualnih operacijskih sistemov na 32-bitnih gostiteljskih operacijskih sistemih.

Različica 3 prinaša številne novosti, med drugim predvsem SMP (symmetrical multi-processing) podporo v virtualnem okolju. Virtualni stroji imajo od sedaj lahko do 32 virtualnih procesorjev (število virtualnih procesorjev je neodvisno od števila dejanskih procesorjev v gostiteljskem sistemu), virtualni Windows stroji lahko uporabljajo Direct3D 8 in 9...

89 komentarjev

Ali je Hushmail še zaupanja vreden?

Slashdot - Hushmail je spletni ponudnik e-pošte, ki omogoča pošiljanje PGP/GPG šifrirane elektronske pošte preko spletnega vmesnika. Pri tem uporablja poseben Java applet, ki omogoča šifriranje in dešifriranje na strani odjemalca.

Hushmail naj bi bil tako najbolj varen ponudnik e-pošte, vendar pa se je konec lanskega leta izkazalo, da je kanadsko podjetje Hushmail na podlagi vzajemnega sporazuma o pravni pomoči med Kanado in ZDA ameriškim pravosodnim organom izročilo dešifrirana elektronska sporočila svojega uporabnika. Predstavniki Hushmaila so kasneje tudi priznali, da beležijo IP naslove uporabnikov.

Te dni pa so pri Cryptome odkrili še nekaj nadvse nenavadnega.

Hushmail namreč na svoji spletni strani ponuja dostop do celotne izvorne kode svojega šifrirnega stroja, tim. Hush Encryption Engine. Koda vsebuje tudi Javanski program označen z različico 3-0-0-30, ki skrbi za izvedbo šifriranja.

Kar je nadvse nenavadno pa je dejstvo, da so pri Cryptome odkrili, da se javanska izvršilna...

8 komentarjev

Izšel Incognito 2008.1

Incognito 2008.1

Slo-Tech - Pred časom osnovana skupina anonimnih razvijalcev in uporabnikov Tor omrežja je danes izdala Incognito 2008.1. Gre za tim. živi CD, ki omogoča enostavno uporabo Tor omrežja za anonimno brskanje po spletu, klepetanje in pisanje elektronske pošte, temelji pa na Gentoo Linuxu.

Incognito lahko zaženemo iz CD-ja ali v virtualnem stroju (npr. VmWare, QEMU, VirtualBox,..), lahko pa ga tudi skopiramo na USB ključ na katerega nato lahko shranimo lastne nastavitve (npr. za e-pošto). Za kopiranje na USB ključ lahko uporabimo vgrajeno orodje, ki poskrbi za izdelavo zagonskega USB-ja, ustvarjanje kriptiranega domačega (/home) razdelka, sam korenski imenik pa je priklopljen samo za branje.

Incognito...

22 komentarjev

Fire GPG ponudil API vmesnik za spletne strani

Slo-Tech - Dodatek za Firefox FireGPG, ki omogoča uporabo GPG šifriranja na strani spletnega odjemalca, z različico 0.4.8 prinaša zanimivo in potencialno uporabno novost poimenovano FireGPG API.

Uporabnik bo namreč za posamezno spletno stran (seveda z ustrezno podporo na strežniški strani) dovolil neposredno uporabo FireGPG funkcij.

V kolikor bodo razvijalci spletnih strani vgradili možnosti za uporabo FireGPG preko API vmesnika, bodo uporabniki s pomočjo FireGPG dodatka lahko enostavno in varno dostopali do šifriranih podatkov in vsebin na spletnih strežnikih.

FireGPG sicer že sedaj omogoča razmeroma enostavno uporabo šifriranja spletne e-pošte.

8 komentarjev

Hushmail ameriškim pravosodnim organom izročil šifrirne ključe uporabnika

Wired Blog - Spletni dostop do elektronske pošte ima veliko prednost - dostopnost iz kateregakoli računalnika s povezavo v splet in spletnim brskalnikom. Žal pa ima tudi veliko slabost - s pomočjo napada s posrednikom (man-in-the-middle) ali v primeru vdora v strežnik na katerem je shranjena elektronska pošta, lahko pride do kršitve tajnosti elektronske pošte.

Leta 1999 pa se je pojavil spletni ponudnik elektronske pošte, ki naj bi ponudil rešitev tudi za to tržno nišo. Gre za kanadsko podjetje Hushmail, ki omogoča pošiljanje PGP/GPG šifrirane elektronske pošte preko spletnega vmesnika.

Hushmail namreč uporablja Java applet, ki omogoča šifriranje in dešifriranje na strani odjemalca. S tem na strežnik "prispejo" že šifrirani podatki, kar pomeni, da vdor ali vpogled v uporabniški predal ne razkrije vsebine e-pošte.

Vendar pa je nalaganje Java appleta razmeroma moteče, zato so pri Hushmailu leta 2006 ponudili možnost, da uporabniki uporabljajo šifriranje in dešifriranje na strežniški strani. S...

7 komentarjev

Slovenija druga v popularnosti Firefoxa

SperadFireFod - Francosko podjetje XitiMonitor je te dni objavilo izsledke raziskave o razširjenosti brskalnika Mozilla FireFox. Raziskava ugotavlja, da delež uporabe FireFoxa v zadnjem letu raste (IE, ravno nasprotno, izgublja popularnost), povprečno pa ga ob nedeljah, ko je uporaba tega brskalnika najvišja, uporablja 16,7% evropskih uporabnikov spleta.

Na prvem mestu po uporabi je Finska (32,1%), Slovenija pa ji je z dobrimi 31,8% tesno za petami. Tretja je Nemčija z 28% tržnim deležem, ki pa glede na število uporabnikov predstavlja enega največjih...

107 komentarjev